Blogzine

Az elmúlt évek történései felnyitották a magyarok szemét: egyre többen készítenek pénzügyi terveket és takarítanak meg

Változóban van a magyarok megtakarításhoz való viszonya egy friss felmérés szerint. Ez alapján majdnem kétharmaduk szerint a nehéz gazdasági helyzetben is lényeges, hogy megtakarítsanak. Emellett tavalyhoz képest nőtt az előre tervezők aránya és megtakarítással is egyre többen rendelkeznek. A közép- és hosszabb távú megtakarítási célok elérésében segíthet a Tartós Befektetési Értékszámla nyitása vagy meghosszabbítása, amivel adómentesség vagy kedvezményes adózás is elérhető.

Az OTP Öngondoskodási Index kutatás* legfrissebb eredményei azt mutatják, a bankszámlával rendelkező lakosság egyre tudatosabb pénzügyeit és megtakarításait illetően. A megkérdezett magyarok 63 százaléka szerint fontos megtakarítást képezni, és jellemzően a nehéz gazdasági helyzet sem tántorította el a megkérdezetteket attól, hogy a tettek mezejére lépjenek. A felmérés eredményei alapján az látszik, a megtakarítással rendelkezők aránya jelentősen, 40-ről 48 százalékra nőtt az előző évhez képest.

Emellett jelentősen nőtt azok aránya, akik váratlan helyzetekre terveznek tartalékot képezni (36%) és a gyermekek jövője érdekében szeretnének félretenni (31%). Ezzel párhuzamosan visszaszorult az autóvásárlás, a nyaralás és a nyugdíj is, mint megtakarítási cél. Ebből az látszik, hogy a magyarok a jelenre és a közeljövőre koncentrálnak inkább, a halasztható, nem létszükségletű célok megvalósítását pedig elnapolják.

„Őszintén örülünk annak, hogy pozitív irányba változik a magyarok megtakarításokhoz való viszonya. Egyre többen készítenek pénzügyi terveket, egyre tudatosabban élnek és készülnek fel a következő időszak nehéznek ígérkező hónapjaira. Az elmúlt két év kihívásokkal teli időszaka egy dologra biztosan megtanított mindannyiunkat: érdemes megtakarítani, előre gondolkodni. Továbbra is érdemes megfontolni a Tartós Befektetési Értékpapírszámla nyitását, hiszen adókedvezmény vagy akár adómentesség is társulhat ehhez a konstrukcióhoz – mondta Fabriczki Rita, az OTP Bank megtakarítási termékekért felelős vezetője.

Fontos hangsúlyozni, hogy annak sem kell aggódnia, aki megtakarításait Tartós Befektetési Értékpapírszámlán helyezte el, de időközben egy váratlan helyzet miatt hozzá kell nyúlnia a befektetéséhez. Az ott elhelyezett pénzhez ugyanis akár néhány napon belül hozzá lehet jutni, igaz, az elért hozam után meg kell fizetni a 15 százalékos személyi jövedelemadót (amit egyébként is meg kellene), ha a számlanyitás évében vagy az azt követő három éven belül kivételre kerül a megtakarítás. De még így is jobban jár, mintha otthon tartaná a pénzét.

Az OTP Bank a Tartós Befektetési Értékpapírszámlát (TBÉSZ) elsősorban azoknak ajánlja, akik adómentesen vagy kedvezményes adózással szeretnének közép- vagy hosszabb távon (3–5 év) megtakarítani. Tartós Befektetési Értékpapírszámlát már 25.000 forinttal meg lehet nyitni, a számlanyitás naptári évében pedig tetszőleges alkalommal bármekkora összeg elhelyezhető rajta. A nyitási év utolsó napja után azonban már nem lehet több pénzt tenni a számlára, öt év elteltével viszont adómentesen felvehető a teljes felhalmozott megtakarítás a hozamokkal együtt. Ezen időszak alatt a befektetések tetszőlegesen átrendezhetők a számlán belül.

A TBÉSZ esetében öt év elteltével a számlatulajdonosoknak az év utolsó munkanapjáig – idén 2022. december 30-ig – nyilatkozniuk kell arról, ha továbbra is Tartós Befektetési Értékpapírszámlán szeretnék tartani az időközben adómentessé vált megtakarításait. Különösen fontos ez a határidő tehát azoknak, akik 2017-ben kötöttek ilyen szerződést, nekik ugyanis 2022. december 30-át követően nyilatkozat hiányában automatikusan megszűnik TBÉSZ számlájuk, és a megtakarításuk normál értékpapírszámlára kerül át, amelyen az ezt követően elért hozamra már nem vonatkozik az adómentesség. Érdemes tehát előre tervezni.

Az OTP Bank ügyfelei az idén lejáró TBÉSZ-üket gyorsan és egyszerűen meghosszabbíthatják az OTP Bank internetbanki szolgáltatásával, amennyiben rendelkeznek OTPdirekt internetes szolgáltatással és TBÉSZ számlájuk bevonásra került az OTPdirekt internetes számlakörbe. A hosszabbításra lehetőségük van az OTP Bank telefonos ügyfélszolgálatán keresztül, valamint az OTP Bank fiókjaiban is.

* Az OTP Öngondoskodási Index egy 2011 óta minden évben elkészülő, a 18-70 éves, bankszámlával rendelkező magyar lakosságra nézve reprezentatív felmérés. A legfrissebb mintavétel 2022 szeptemberében, személyes megkérdezéssel készült.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, befektetési ajánlásnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetési vagy pénzügyi elemzésnek, befektetésre való ösztönzésnek, a benne foglalt adatok tájékoztató jellegűek és célja kizárólag a figyelem felkeltése. Az OTP Bank Nyrt. által forgalmazott értékpapírokkal és befektetési formákkal kapcsolatos konkrét információkról, a költségekről és a lehetséges kockázatokról részletesen tájékozódjon az OTP Bank holnapján (www.otpbank.hu) elérhető hivatalos tájékoztatóból és a kezelési szabályzatból, valamint hirdetményből.

 

Megosztás