Blogzine

Hogyan dekoráljuk ízlésesen a hálószobánkat?

A kevesebb néha több?
A pihentető alvás jelentőségéről naponta hallani – természetesen joggal. Életünk egy fontos hányadát töltjük szundikálással, szunyókálással, mélyalvással, szendergéssel.

A megfelelő matrac kiválasztásának ismerjük az okait, minél inkább megfelel az egyéni igényeinknek, annál megfelelőbb pihenést biztosít majd a számunkra. De mik azok az egyéb aprónak tűnő részletek, amikre ügyelni kell a hálószoba berendezésekor?

Fontos egyáltalán, hogy dekoráljuk a hálószobát?

A megfelelő matrac jelentőségét még a minimalizmus legnagyobb hívői is elismerik. A dekoráció jelentőségével azonban más a helyzet. Pedig, komoly jelentősége van ezeknek a látszólag haszontalan részleteknek is. Ugyan vannak, akiket kiráz az ilyesmitől a hideg, másoknak kikapcsolódást jelent, ha bíbelődhetnek a szoba belső tereinek kialakításán. Erre ugyanis a dekorációs eszközök segítségével is van lehetőség, ami nem csak roppant kreatív tevékenység, de szórakoztató elfoglaltság is egyben. A színek, textúrák és formák játéka már önmagában élvezetesebbé teszi a szoba használatát.
Ha a folyamat sokkal kevésbé izgalmas, mint maga az eredmény, akkor utóbbira célszerű fókuszálni. A hálószoba elsődleges szerepe, hogy nyugodt helyet biztosítson az alváshoz. Ehhez általában csendre és sötétre van szükség, de persze kivétel erősíti a szabályt. Ha szeretjük a természet hangjait élvezni lefekvés után, akkor ezt biztosíthatja egy akvárium is, ami napközben a látványával is remek kiegészítője lehet a térnek.
Alapvetően célszerű nem túlzsúfolni a szobát, képeket és fotókat csak gondosan megválogatva kihelyezni a falra. Családi képeket nem szerencsés a hálószobában tartani, sokkal megfelelőbb erre a nappali, esetleg a konyha.

A megfelelő matrac kiválasztása mellett legalább ilyen jelentőséggel bír a megfelelő fényviszonyok kialakítása. Hogy milyen a szoba megvilágítása azért olyan fontos, mert ez hatással van a hangulatunkra is. Lefekvés előtt már jobb búcsút inteni a telefonoknak, monitoroknak, és a kisebb lámpák fénye mellett felkészülni az éjszaka legfontosabb feladatára, az alvásra.

Megosztás