Blogzine

Közel száz helyen lehet Magyarországon kriptovalutával fizetni

A digitális fizetési rendszerek folyamatos fejlődése és a kriptovaluták terjedése egyre több lehetőséget teremt a mindennapi vásárlásokra. Idehaza közel száz helyen lehet már így fizetni, többek között kutyaiskolában, kávézóban, taxiban, méhészetben vagy éppen alapítványnál. A jövőben pedig további növekedésre számíthatunk. Ahogy világszerte, úgy Magyarországon is egyre több helyen lehet kriptovalutával fizetni, mind többféle termékért és szolgáltatásért.

Az elfogadás egyszerű, és csupán minimális költségeket jelent a vállalkozások számára, ami hozzájárul a fizetési mód egyre növekvő terjedéséhez – hangsúlyozta a Binance. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje a Coincolors.co nevű szakportál gyűjtését vizsgálva azt közölte, hogy közel száz helyen lehet már bitcoinnal vagy egyéb kriptovalutával fizetni Magyarországon.

Pécsi kávézó és az SOS Gyermekfalvak

„Hiszünk a digitális pénzek jövőjében, szerettünk volna úttörők lenni ezen a területen. Kávézónkban egy tábalgép található, ezen keresztül QR-kóddal tudnak fizetni az emberek” – közölte a pécsi Kisülés Kávéműhely. A kávékülönlegességeket áruló vállalkozásnál immár hat éve fizethetnek így a vendégek.
Vendéglátóhelyből egyébként többet is találunk az elfogadóhelyek listáján, például kocsmákat, éttermeteket, bárokat az ország különböző pontjain. Egyre több szállodában és panzióban is van lehetőség a legnépszerűbb kriptovalutával fizetni. A listán találtunk például kutyákkal foglalkozó egyesületet, méhészetet, kukatárolót áruló céget, fodrászatot is. Egyre népszerűbb az ügyvédek között is ez a megoldás. Az pedig talán senki számára sem meglepő, hogy több tárhelyszolgáltató, szerverhoszting-hálózat, szoftverfejlesztő cég és online marketinggel foglalkozó vállalkozás is elfogadja a bitcoint, több közülük más kriptovalutát is.

A gyűjtésben a forprofit szervezeteken túl az SOS Gyermekfalvak Alapítvány is megtalálható, ahol bitcoinnal és ethereummal is támogatni lehet a szülők nélkül maradt gyerekeket.
„Mivel adományokból tartjuk fent magunkat, ezért minden olyan platformot szeretnénk biztosítani, ahol támogatóink adományozhatnak számunkra. A kriptovaluta is egy ilyen eszköz, mivel nincs költsége a fenntartásának, így egyértelmű volt, hogy megnyitjuk ezt a csatornát” – nyilatkozta Romet-Balla Ágnes, adománygyűjtési és kommunikációs igazgató.

Fenntartanak egy saját kriptopénztárcát, amire, ha minimum 10 ezer forint összegű adomány érkezik, azonnal átváltják, és az alapítvány bankszámlájukra utalják. Eddig egy nagyobb összegű adomány érkezett már hozzájuk bitcoinban, és befutott több kisebb támogatás is. Mivel összesen körülbelül tíz órába telt elkészíteni a pénztárcát, majd a leszerződés után csak várni kellett, szerintük megérte a befektetett energiát. Maga a Binance is üzemeltet egy jótékonysági szervezetet, ahova kriptopénzt lehet adományozni. A cég szerint ez egy globális trend, szerencsére egyre több hasonló kezdeményezés létezik, ahol így is lehet segíteni.

Innovatív megoldások, üzleti előnyök

„A bitcoin és általában a kriptovaluták elfogadása Magyarországon lendületet kapott az utóbbi időben. Öröm látni, hogy egyre több vállalkozás kezdi felismerni az ebben rejlő előnyöket. A digitális fizetési rendszerek innovatív megoldásai segítenek az üzleti világnak a technológia lehetőségeinek kihasználásában. A Binance Pay például egy érintésmentes, határok nélküli és biztonságos fizetési technológia. Segítségével gyorsan és biztonságosan küldhetünk kriptopénzt barátainknak és családtagjainknak, mindezt egyetlen érintéssel. A Binance Card pedig lehetővé teszik kriptovalutákkal való vásárlást azokon a helyeken, ahol egyébként Visa-kártyákat is elfogadnak. A Binance Card több mint 30 országban elérhető. Az európai lakosok közel 60 millió online vagy fizikai üzletben használhatják. A folyamat problémamentes, a vásárlásokat és jutalmakat automatikusan jóváírják a felhasználó Binance-számláján” – mondta Kiril Khomiakov, a Binance kelet-közép-európai régiójának vezetője.
Hozzátette: a kriptovaluták decentralizált jellege és a gyors tranzakciók lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy hatékonyabban működjenek és új piacokat érjenek el. Az elkövetkező időkben további növekedésre számítanak az elfogadóhelyek számában. Mint mondta, a fizetési rendszer könnyen integrálható a meglévő pénztárgépekbe vagy mobilfizetési alkalmazásokba, ami lehetővé teszi a gyors és egyszerű tranzakciókat. Mivel a vállalkozásoknak elenyésző költségekkel kell számolniuk az elfogadóvá váláshoz, az érdeklődés is egyre nagyobb.

A jövő a kriptovalutáké?

Kiril Khomiakov kiemelte: a kriptovaluták elfogadása Magyarországon az innováció és a technológia előrehaladásának jele. A kriptovalutával történő fizetés lehetősége nem csupán a vállalkozásoknak kedvez, hanem a felhasználók számára is előnyöket nyújt.
Changpeng Zhao, a Binance vezérigazgatója év elején azt nyilatkozta: azzal számol, hogy a kriptopiac 2023-ban magához tér. Optimizmusa nem volt véletlen, mert 2022-ben olyan nagynevű piaci szereplők is a blokklánc-technológián alapuló megoldásokat vezettek be, mint a Tesla, a McDonald’s, a Sony, a Nike, a KPMG, vagy éppen a Mastercard. Magyarországon pedig nemcsak a kriptovaluta-elfogadóhelyek száma nőtt meg – mint arról a Binance korábban beszámolt, egyre több bitcoin-automatát üzemelnek be, ma már 46 ilyen készülék található hazánkban.

Megosztás