Blogzine

Megnyílt Magyarország első Nulla Hulladék Tanösvénye Budapesten

A Humusz Szövetség jóvoltából szeptember 23-tól látogatható hazánk első Nulla Hulladék Tanösvénye. A megnyitón kerekasztal-beszélgetésen érintettük a körforgásos gazdaság előnyeit, legnagyobb kihívásait. A tanösvényt hétköznaponként bárki szabadon látogathatja, az egyes állomásokon végigkövethető, hogy a műanyagok mekkora hányada hasznosul újra, mekkora erőforrásigényt és környezeti terhet jelent egy karosszék, hogyan épül fel egy hulladékmentes, zöld város, és milyen az ideális komposztáló. A Humusz Szövetség iskolai csoportokat is szívesen vendégül lát, melyhez csak egy online regisztrációt szükséges kitölteni.

Magyarországon ma egy fő átlagosan évi 416 kg háztartási hulladékot termel, amelynek 60 százaléka még mindig szemétlerakóban vagy hulladékégetőben végzi. Milyen szemlélettel, milyen üzleti és közösségi megoldásokkal lehet csökkenteni a hatalmas mennyiségű hulladékot? Miért problémás a globálisan uralkodó lineáris gazdasági modell a hulladék szempontjából, és miért lenne üdvös a körforgásos modellre való teljes átállás? Hogyan lehet egy kertet fenntarthatóvá, állatbaráttá tenni?

A Humusz Szövetség szeptember 23-án, szombaton megnyitotta a Humusz Ház kertjében (Budapesten, XI. ker., Saru u. 11.) Magyarország első Nulla Hulladék Tanösvényét. Az eseményen tartott kerekasztalbeszélgetés résztvevői, illetve a tanösvény egyes állomásai az összes fenti kérdésre megfogalmazták a választ, továbbá újabb, a hulladék keletkezésével, kezelésével kapcsolatos kérdésekre is megoldásokat kínálnak.
A Humusz Szövetség a 2000-es évek elején alakította ki a tanösvényt, de eljárt felette az idő, ahogy az is változott, ahogy a hulladékról gondolkodunk. Az eredeti koncepció a hulladékhierarchia bemutatása köré összpontosult, ám mára az vált a legfontosabb szemponttá, miképpen gátoljuk meg a hulladék keletkezését.

Ennek szellemében a hatállomásos tanösvény az úgynevezett csővégi megoldásoktól indul: egy kárpitozott fotel példáján keresztül mutatjuk be, hogy egyetlen termék előállításához mekkora erőforrás szükséges, és hogy milyen környezeti terhelést jelent, amikor életciklusa végén hulladékként végzi.

Ismerkedés a szelektív gyűjtéssel és veszélyes anyagokkal
Az újrafeldolgozás, a szelektív gyűjtés jelentősége ma már szinte mindenki számára nyilvánvaló, ám azzal például kevesebben vannak tisztában, hogy a legyártott műanyag csomagolásnak mindössze 10 százaléka hasznosul újra. Ennek 2 százalékából állítanak elő ugyanolyan csomagolóanyagot, míg a maradék 8 százalékból plüssállat, töltőanyag és egyéb műanyagtermék készül. A tanösvényen emellett azt is bemutatjuk, hogyan lehet jó minőségű új terméket készíteni a papírból, illetve, hogy miért fontos a textilanyagok, a használt olaj, az elemek és a veszélyes anyagok szakszerű gyűjtése.

Mosipelus, ökopiac, komposztálás és többször használatos csomagolás
Az egyes állomásokon mindenki megismerkedhet az újrahasználat változatos típusaival, a csereberebörzével, a bolhapiaccal, valamint betekinthet a környezetbarát háztartás és egy hulladékmentes, zöld város működésébe, ahol található mosipelus-mosoda, ökopiac, visszaváltó automata, a pékségben pedig többször használatos csomagolásokat használnak. Közösségi komposztpontunk a biohulladék megfelelő kezelését szemlélteti, ami hamarosan mindannyiunk feladata lesz, hiszen 2024-től uniós előírás kötelez bennünket a szerves hulladék elkülönített gyűjtésére.
A vezetett tanösvénysétákkal, gyerekprogramokkal (ökojátékok, mezítlábas tanösvény) tűzdelt megnyitón tematikus beszélgetést szerveztünk a körforgásos, fenntartható és hulladékmentes élet megoldásairól. Nagy Réka (blogger, Ökoanyu) Spiczmüller Veronikát (Green Guide Budapest), Vészity Katát (környezeti nevelő, PET Kupa), Tóth Andit (zero waste tanácsadó, Háztartásom Hulladék Nélkül) és Urbán Csillát (elnök, Humusz Szövetség) faggatta a zöld vállalkozás és zöld város kialakításáról, az újrahasznosítás működő fortélyaitól, a környezettudatos egyéni praktikákról, a hatékony komposztálásról és az állatbarát kertről.

Mindenkit várnak nagy szeretettel, az iskolás csoportokat különösen!
A tanösvény hétköznapokon 9.00-17.00 óra között egyénileg bárki számára látogatható, a Humusz Szövetség élményfoglakozásokkal várja az általános iskolai (5-8. osztályos) és középiskolai (9-12.osztályos) csoportokat, illetve kísérőiket. Az iskolai csoportok itt tudnak regisztrálni a foglalkozásokra: https://forms.gle/BdL5NFFRGqVTAu9P9
Aki a tanösvénytúrán kitölti online vagy offline turistavezető füzetünket, részt vehet egy nyereménysorsoláson, ahol értékes ajándékok találnak gazdára.
A Nulla Hulladék Tanösvény létrejöttét az Energiaügyi Minisztérium és a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. támogatta.

Megosztás