Hazai pályaPiaci füles

Az SZTA 54 milliót tesz a HBF-be

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) által felfedezett HBF Építőipari Kft. innovatív modellel kíván úrrá lenni a válságon: 24 órás gyorsszolgáltatása réspiaci űrt tölt be. Az SZTA 54 milliót tett a cégbe.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap 54 millió forint tőkeemelésről döntött (még 2011 végén), 29 százalékos tulajdonosává válva a HBF-nek. A szervezet az így nyert forrásokat irodai infrastruktúra-fejlesztésre, marketing tevékenységre, mobil egységeinek technikai fejlesztésére valamint több mint tíz új munkahely teremtésére fordítja majd.

Nem feltétlenül elbocsátásokkal és költségcsökkentéssel kell egy kkv-nak reagálni az általános kereslet – és forgalom visszaesésre. „Jó példa a HBF Építőipari Kft., ami eredeti szolgáltatás portfolióját olyan kapcsolt tevékenységekkel egészítette ki, amelyek nem csak a költségcsökkentés – nem mindig és nem mindenhol célszerű – kényszerétől óvták meg a társaságot, de még nyereséget is termeltek.” – magyarázza Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatóságának elnöke.

Kényszerből erény

A HBF Építőipari Kft. megalakulásától egészen 2006-ig évről évre képes volt megduplázni árbevételét.  A 2008 őszén kezdődő építőipari recesszió hatása a vállalatot 2010-ben érte el. A teljes körű szolgáltatás megrendelések visszaesése miatt világos volt, hogy lépeseket kell tenni a vállalatért.

Az újonnan megalkotott üzletfejlesztési koncepció első lépéseként 2011-ben a szervezet az építőipar egy speciális területére terjesztette ki tevékenységi körét. Az építőipari karbantartás-gyorsszolgálat piaca a társaság számára komoly kiaknázható lehetőségeket rejtett magában.

„Szinte lehetetlen egyik napról a másikra megbízható kivitelező partnert találni kisebb építőmesteri, illetve gépészeti részfeladatokra. Az ilyen jellegű, azonnali rendelkezésre állást igénylő feladatoktól mindenki ódzkodik, mert nem tudnak megbirkózni a rövid határidőre történő szakképzett erőforrás-menedzsment feladatával.” – magyarázza Katona Zoltán a HBF Építőipari Kft. ügyvezetője.

Éppen erre a réspiacra szakosodott sikerrel a vállalat: gyorsszolgálati rendszerében a nap 24 órájában kínál azonnali rendelkezésre állást, szerződéses formában. Főképpen ad-hoc karbantartási munkák elvégzésére, azonnali beavatkozást igénylő hibák, hiányosságok elhárítására, illetve gyorsjavítási munkák elvégzésére kínál nonstop szolgáltatást.

Ez elsősorban önkormányzatoknak, vagy más, nagy és összetett ingatlanportfolióval rendelkező szervezeteknek hasznos.

„Hitelt felvenni ebben az ágazatban jelenleg szinte lehetetlen, azonban a Széchenyi Tőkebefektetési Alap tőkebefektetése sok szempontból kedvezőbb is számunkra. Hosszabb távon tudunk tervezni, nem kell a cash flowban a törlesztő részletek miatt aggódnunk, illetve a szakértői támogatás is hasznos. Nem csak a tőkejuttatás erejéig viselkednek partnerként, hanem a vállalatirányítás, a stratégiaépítés és a finanszírozás terén is többlet értéket nyújt a közreműködésük.” – mondta Katona Zoltán a HBF Építőipari Kft. ügyvezetője.

Megosztás