Év végére lehet innovációs stratégia

Az első verziójú Széll Kálmán tervnek 2011. március 1-i bemutatása után kicsivel több mint egy évet sikerült megélnie, a legújabb verziót tegnap mutatták be, amiben az innovatív kisvállalkozások is megemlítésre kerülnek, csak a források csökkenek.Bár 2013-2020-ra kell szólnia az új innovációs stratégiának, csak idén év végére készülhet el, így a terv első évére valószínűleg nem sok hatással lehet. A Nemzeti Innovációs Stratégia azért lenne fontos, mert ez adja meg az alapját a következő 7 éves, 2014-20-as európai uniós programozási időszak forrásainak hozzáférhetőségéhez, az ebben szereplő programokra tudja hazánk az innovációt segítő forrásokat felhasználni. Ahogy a Széll Kálmán Terv 2.0 fogalmaz:

Az innovációs stratégia tervezése során 2012-ben elvégezzük a nemzetközi szakpolitikai trendek és jó gyakorlatok áttekintését, illetve a hazai folyamatok értékelését, és ezek alapján törekszünk akár új paradigmát tükröző, modern innovációpolitikai megközelítések érvényesítésére.

Az anyag egyébként a növekedést megalapozó reformok között kiemeli, hogy reformok szükségesek a kutatás-fejlesztés és innováció (K+F+I) területén, „különös tekintettel az innovatív kis- és közepes vállalatok (kkv) munkahelyteremtő képességére, az
eredeti termékek előállítására, valamint a tudatos szellemi termékek exportjára, a K+F+I politikát és nemzeti innovációs rendszert az eddigieknél hatékonyabban kell kialakítani és működtetni.”

Szerintük a startupok igen csak innovatív és kiemelkedően fejlődő kkv-k, így reméljük nem csak abban lesz egyetértés, hogy ők lehetnek a növekedés motorjai, hanem a működésüket segítő környezet alakul ki, és egyszerű és eredményes támogatási rendszert hoznak létre, bár erre vonatkozó részleteket az anyagban nem sikerült kiolvasnunk. Egyelőre a hazai források hiányában továbbra is az európai uniós források felhasználására helyezi az anyag a hangsúlyt.

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap részére nyújtott központi költségvetési
támogatás ugyanis megszüntetésre kerül, bár ez az anyagban nem az innovációpolitikai, hanem csak a költségvetés helyzetét javító résznél szerepel. 2013-ban tehát 25,2 milliárd forint forráskivonás lesz az innováció területéről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .