Hazai pálya

A Nagy Inkubátor Láz – spoiler (1. rész)

Elindult a „nagy-láz” itthon! Volt itt már 2013-ban Gazella (vagy Godzilla?! haha…). Volt itt ökoszisztéma (=öko) pályázat. Minden. De ami most vár ránk, az minden eddigire ráver egy kajakkal! De mi is zajlik a kulisszák mögött? – spoiler következik! Szigorúan nagykorúaknak! +18

/// Szolgálati közlemény – Disclaimer! – Megkérek minden Face olvasót, aki még nem követte a startup világ hajnalát, az ne engem szidjon, hogy „nem híreket olvas”. Mert ez egy „blog” kérem. Ahol véleményalapú és szubjektív írás zajlik! Igazi érthetetlen szavak… Jaj. Szóval csak óvatosan olvasni és nem kritizálódni ezerrel! ///

INDULJON HÁT A NAGY-LÁZ ELEMZÉSE

Szóval az apropót az ökoszisztéma pályázatok 2. nagy köre adja. Amit csak úgy egyszerűen a nagy inkubátor láznak említhetünk. Mert egyre inkább azt hallom, hogy a kemény kiírás ellenére (lásd min. 100m-es tőkéjű céggel lehet nevezni) hiper sokan fognak pályázni. Tippeljünk csak: ha az előző, vidéki körben 44 pályázó volt 8 helyre, akkor az itteni 3 nyertes helyre biztos lesz vagy 30 pályázat…. durva lenne! Ennyire jó lehet inkubátort csinálni? Vagy ennyire nyerő ilyesmiért pályázni?

Már akkor elgondolkoztam, amikor a Techstars londoni vezetője tavaly novemberben Budapesten járt és egy igen jelentős politikusunka fülem hallatára így minősítette neki a hazai startup helyezetet: „Hát most mindenki inkubátort akar lenni. Minden bokorban nő egy inkubátor.”

Akkor azt hittem ez merő szkepszis és negatív gondolat, de a kritikus mondatot „elengedő”  politikusnak sajna igaza lett. Mert mire kiírásra került az inkubációs pályázat (micsak „öko”-nak hívjuk) második budapesti köre, bizony megjelent a fazék körül mindenki, aki eddig itthon maximum hírből hallott a startup világról. Olyan mega-cégek, akik eddig elhajtottak minden kis céget, lenéztek minden innovatívat, ami kicsiből jött… Szóval rámozdult minden nagy, akire nem is gondolnánk, hogy érdekli a startup világ.

Jó könnyen irogatok itt, mert egy éve még a vidéki öko-pályázat melójával voltam elfoglalva, ami azóta persze elég jól sikerült. Most már könnyű hátradőlni a székben és irogatni nagyokat az új szereplőkről – sic! Abba is hagynám az önmagam görbe tükörbe állítását és folytatom a bennfentesekkel, amit hallottam.

Mert kikről is regél a piac? Kik fognak elindulni a január 31-ig beadandó Nagy Inkubátor Lázban?

Nos spoilerünk és értesülésünk szerint az indulók között lesznek:

1 – A NAGY VÁROMÁNYOS – a pletykák szerint úgy volt, hogy az egész budapesti öko pályázat maximum 2017 végén íródhat ki, mert a döntéshozók jelentősen elfáradtak abban a hercehúrcában, felhajtásban és nagy zajban, amit az előző inkubációs pályázatok okoztak. Mert ilyenkor a közösség, a startupok, mindenki beindul. Inkubátor csinálni ugyanis olyan, mint a fociról beszélni! Mindenki ért hozzá! Mindenki látott már ilyet! És mindenki érintett az ügyben kissé… szóval ez kissé fárasztó, mert rengeteg szempont jelenik meg. Szóval van egy nagy állami intézményből hirtelen privát műhellyé avanzsált csoport, aki folyamatosan rajta volt állítólag a kérdésen. És a pletykák szerint miattuk került még tavaly kiírásra, a már eltemetett 2. kör. Ők azok, akikről valamelyik reggel az egyik üzleti angyal barátom megkérdezte: „Te figyelj, ők miként fogják igazolni, hogy van startup befektetésük?” Mert ez a csoport eddig csak startup eseményeket csinált, állami támogatásból közösséget épített, de bizony semmiféle jelét nem mutatta, hogy cégeket is építene. „Hát nem tudom” volt a válasz, de hamarosan megtudjuk!

2 – TŐKEALAP voltam, vagyok, de mi leszek?! Inkubátor??? Nane!!  – a másik nagy versenyző korábban több tőkealapot csinált, és volt olyan sztorija, amiben egyszer Jeremie, máskor privát alap volt mögötte. Most állítólag ők is pályáznak és a piacon elterjedt a hír, hogy több piaci szereplővel (a pályázat miatt) megállapodást akarnak arról kötni, hogy nyerés esetében a kisebb cégek beszállítják és előteremtik nekik a szükséges startup-okat. Mintha itt már „ipari méretekben” menne a gondolkozás. Döbbenettel olvastam az egyik barátom által megmutatott megkereső levelet, amelyben ilyen partnert „projek felhozó” kerestek… Nem gondoltam volna, hogy a napi startup munkát lehet így professzionálni. És az inkubátornak is kellenek beszállítók, mint a nagy multi világban. Ez nekem is új! Mik vannak!

3 – NEMZETKÖZI  IS LESZ, TÖBB IS! – Aztán a piaci pletykák szerint lesz itt több nemzetközi sztori is. Az egyik egy jól ismert és régebbi startup formáció, ami állítólag most ismét összeáll a pályázat indítattásából. Legendás sztori, ami pár éve lelassult, de most új erőre kap. Az is hírlik, hogy az egyik nagy európai tőkealap beállt az egyik hazai pályázó inkubátor mögé, ami állítólag elég nagy szenzáció lesz. Szóval nemzetközi téren is erős versenyzők várhatóak. Izgalmasnak tűnik.

 

Nos immár csak két hét van hátra az öko 2, vagy inkább Nagy Inkubátor Láz pályázatának beadásáig! Azaz hamarosan meg tudjuk kik neveztek be az aranylázba!

(Hamarosan folytatjuk…)

Megosztás