Hazai pálya

NASA in the house! – 1. rész

A NASA Ames egyik vezetője tegnap szerepelt a BME nagytermében. Több mint 400 résztvevő, +300 kérdés és legalább 4-5 nemzetiségű érdeklődő, mindez egy 4 órás meetup-on – „in the house” – mondják a nagyok!

A Quantum Space (és nem BME) rendezvényeként futott a BME előadótermében az „ASK NASA” (Kérdezz a NASA-tól közösségi meetup), amelyre tömegesen voltak kíváncsiak az egyetemisták.

Jacob Cohen a meghívásunkra (= QL) járt Budapesten és ő a NASA Szilícium völgyi bázisának szakmai vezetője. Pontosan ő a misztikus „chief scientist”. Ez több mint 2500 kutató és alkalmazott (!) vezetését, és évi 800 millió dolláros fejlesztési pénz költését jelenti, azon a bázison, ahol anno a Columbia űrsiklót fejlesztették, az űrhajósokat képezték ki és amely egyrészen persze olyan cégek kísérleteznek, mint a Google.

Volt szerencsém többször járni a bázison, amelyre csak útlevéllel és előzetes engedéllyel lehet bemenni, szigorú (filmekben látott) kontroll mellett. A bázison egyébként olyan kísérletek folynak, mint a Marsra szállás vagy a földönkívüli élet kutatása, bár erre persze semmilyen külső jel nem utal – csupán hatalmas hangárokat látni, kevésbé csillogóan, mint a filmekben. És van egy elhagyatott reptér, ahol sajna pár éve már nem száll fel az űrsikló – tekintve, hogy az USA leállította a kísérleteket.

Bocs, de visszatérve az eredeti témára: Jacob Cohen, a bázis szakmai főnöke tegnap a BME-en válaszolt az egyetemisták kérdéseire. A hangulat forró volt, a kérdések fantasztikusak voltak, és csaknem 4-5 nemzetiségű fiatal tette fel őket. Voltak egyetemisták mexikóból, pakisztánból, kazahsztánból. De volt olyan lelkes kérdező az első sorban, aki az Apcázai Csere gimiből jött… és meglepő módon rengeteg lány érdeklődött a fiús téma iránt, ezzel megdöntve azt a fals nézetet, hogy a space és az űrmissziók erősen „fiús” témák.

De félre a szöveggel! És mutassuk a képeket!

(A köv. eseményt egyébként május végére Londonban tervezzük. Akit érdekel szóljon előre!)

A sztori sorban állással kezdődött. Ilyet egyetemen ritkán látni

 

NASA in the house! – legutóbb Mo-n 2005-ben járt hivatalosan a NASA…

 

Az előzetesen beérkezett +300 kérdésből a QL team 5 főtémát rakott össze.
A közönség 3 órán keresztül hallgatta, azért 4. órában a gyengébb idegzetűek távozásra fogták

 

A végén szabadon is lehetett kérdezni. Igaz sorba kellett ismét állni

 

Jacob belazult és végére már a közönség soraiból válaszolgatott.

 

Itt éppen egy mexikói lány kér autógrammot… plusz volt sok selfie-zés is

 

Lent a klassz NASA poszter, amit Gyuszi killer space képe díszít.

 

Megosztás