Bemutatkoztak a HSUP első évének legjobbjai

Bemutatkoztak a befektetők előtt a HSUP első évének legjobb projektjei: a HÖOK szakmai partnerségével, az EFOTT fesztivál kísérő rendezvényeként zajlott Kápolnásnyéken a Hungarian Startup University Program (HSUP) Demo Day eseménye. Itt mutatkoztak be a HSUP projektcsapatai közül az a kilenc, amelyet a program partnereiből álló szakértői testület a legígéretesebbnek ítélt a tanév végén. A nap végén a legkiemelkedőbbnek ítélt csapatok befektetői felajánlásokkal lettek gazdagabbak.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) kezdeményezésére, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakmai támogatásával tavaly 21 egyetemen elindított HSUP program, Magyarország első felsőoktatási startup képzése.

A gyakorlatorientált startup kurzus első évében több mint száz innovatív ötleten dolgoztak a csapatok az ország számos egyetemén. Munkájukat mentorok segítették és felügyelték, nemrégiben pedig a HSUP partnereiből álló szakértői testület kiválasztotta a tíz leginkább befektetésre és inkubációra érett projektet. Az értékelés során a zsűri tagjai figyelembe vették a projekt újdonságtartalmát, a benne rejlő piaci potenciált, a csapatkohéziót, az elképzelés érettségét, valamint azt, hogy mennyire reagál hatékonyan egy adott problémára.

E szempontoknak leginkább a Scraping Robotics, a ReFilamer, az EthiCoin, a Base Data as A Service, a Sano-Track, a Kontekt, a Lipped Jig, az E-slip, az Agrolize Solutions és a Cashier Basket felelt meg.

Ezeknek a csapatoknak most először nyílt lehetőségük bemutatni projektjüket a hazai startup ökoszisztéma befektetői, szakértői előtt. Az eseményen köszöntőt mondott Dr. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke, valamint Kölkedi Krisztián, az NKFIH főosztályvezetője, a program vezetője. “A HSUP egy közös platform, egy közösség, amely összefogja az ökoszisztéma szereplőit, legyen szó pénzügyi befektetőkről, egyetemekről, hallgatókról, mentorokról, szakmai partnerekről vagy állami szervezetekről” – mondta el beszédében Kölkedi Krisztián. A program hiánypótlónak bizonyult, ezért is szükség van a fenntartására, sőt a kiterjesztésére – tette hozzá a HSUP vezetője.

A Demo Day alkalmával a csapatok úgynevezett pitcheken prezentálták innovatív ötletüket a 6 fős szakmai zsűri előtt, amelyben olyan startup szaktekintélyek foglaltak helyet, mint Balogh Péter angyalbefektető, Hendrich Balázs, a Mathias Corvinus Collegium karrier- és szakmai fejlesztési központjának igazgatója, illetve Sohajda Júlia, a Vespucci Partners alapító vezérigazgatója.

Az elhagzott pitchek alapján a zsűri a Scraping Robotics, a Cashier Basket és a Refilamer csapatát emelte ki. A díjazott ötletek megvalósulását az elismert startup szakértők szakmai felajánlásokkal segítik a jövőben.

A Demo Day után az NKFIH egyedi installációval és izgalmas programokkal is megjelenik az EFOTT fesztiválon, hogy bemutassa a fiataloknak a HSUP, az ÚNKP vagy az InnoGEN szemléletformáló, az ifjúsági innovációt ösztönző szakmai programjait.

(x)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .