Hazai pálya

Hogyan viseljünk öltönyt különféle alkalmakra?

Amikor öltönyt vesz fel, akkor minden bizonnyal a legfőbb cél az elegáns, megnyerő megjelenés. Viszont ahány alkalom, annyiféle tanács létezik, már ami ennek a ruhadarabnak a viselését illeti. A megfelelő stílus és a kiegészítők mind hozzátesznek egy kicsit a megjelenéshez. Lássuk, milyen eseményekre miként illik magunkra ölteni az elegáns darabokat!
Fazon, szín és méret – mire kell odafigyelni?

Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy az öltöny stílusa és színe nagyban függ az adott alkalomtól és az egyéni preferenciáktól egyaránt, hiszen a választék nagyon széles. Aranyszabály, hogy mindig figyeljünk arra, hogy az öltözéke tükrözze az adott esemény hangulatát és formális jellegét, de szempont az is, hogy kényelmes legyen viselni.
Sokat számít a méret; ne legyen a zakó ujjrésze túl rövid vagy hosszú, és pontosan passzoljon a vállaknál is a varrás. A nadrágnál a derék mérete mellett javasolt a hosszra is figyelni, hogy ülésnél se csússzanak boka fölé a szárak. Viselheti akár a világ legdrágább öltönyét is, ha a méret nem ideális, akkor az elegancia sajnos nem fog érvényesülni a megjelenésben. Bármilyen eseményről is van szó, ezekre az alapokra minden esetben oda kell figyelni.
Az öltöny színe is sokat számít; kiemelten fontos illetve eseményekre jellemzően a fekete, esetleg szürke színek ajánlottak, esküvőre, mindennapokra megfelelnek a kék bizonyos árnyalatai is, lazább helyzetekben pedig bátrabban játszhat a színekkel.

Ünnepi alkalmakra milyen öltöny illik?

Egy jól megválasztott öltöny biztosítja, hogy elegánsan jelenhessen meg egy esküvőn, ballagáson, születésnapon, vagy egyéb ünnepi rendezvényen. Azonban ezeken az alkalmakon lényeges figyelembe venni, hogy milyen szerepben vagyunk jelen. Hiszen ha egy esküvőn valaki például örömapa vagy éppen tanú, akkor a legtöbb esetben sötét színű, klasszikus fazonú típust ajánlott választani, például fekete, szürke vagy sötétkék színben. Remek választás ehhez egy fehér ing és egy nyakkendő.
Amennyiben vendégként tiszteli meg az eseményt vagy annak jellege engedi, színes ing és akár mintás nyakkendő is választható hozzá, valamint a szetthez passzoló öltönyzsebkendő és lábbeli. A színek és minták tekintetében itt már el lehet engedni a fantáziát, sőt, akár a hangsúlyosabb kiegészítők előtt is zöld lehet a lámpa. Ha az esemény hangulata lehetővé teszi, akár egy stílusos pólóval is kombinálható az öltönyzakó.
Örök szabály, hogy a cipő stílusa és színe harmonizáljon az öltönnyel és a többi kiegészítővel. Ezen felül mindig gondoskodni kell arról, hogy a szett minden darabja tiszta, vasalt és jól ápolt legyen. Az ünnepi alkalomra való felkészülés részeként külön figyelmet kell fordítani a megjelenés részleteire. Ugyanakkor természetesen szempont a kényelem is, hiszen az ünnepi alkalmakon is fontos az, hogy magabiztosan és komfortosan érezzük magunkat.

Öltöny üzleti találkozókra

Az üzleti találkozók esetében kiemelten fontos az elegáns megjelenés, hiszen például egy tárgyalás vagy egyéb jellegű megbeszélés esetén alapjaiban döntheti el a másik fél hozzáállását a kisugárzás. Válasszunk klasszikus színű öltönyt, például sötétszürkét, kéket vagy feketét. A szabása legyen megfelelően illeszkedő, de ne túl szűk vagy túl bő legyen. A klasszikus szabás és szín sosem megy ki a divatból, és mindig elegáns megjelenést kölcsönöz. Mindezekhez egy tiszta, jól vasalt ing telitalálat lehet például fehér vagy világoskék színben.
Egy ilyen szetthez mindenképpen érdemes egyszerű, letisztult mintájú vagy egyszínű nyakkendőt választani, valamint a formális lábbeliket, például bőr Oxford vagy Derby cipőt. Kiegészítőkkel, például egy elegáns órával vagy öltönyzsebkendővel fokozható az elegancia.
Ha a fentieket szem előtt tartja, már az első benyomással megalapozhatja a kölcsönösen gyümölcsöző üzleti kapcsolatot!

Informális események öltözete

Egy ilyen eseményre bátran lehet a könnyebb anyagú öltönyök közül válogatni és akár egy pamut inggel vagy akár egy stílusos pólóval is kombinálni. Az informális események jellemzően megengedőbbek e téren, ám még mindig fontos a megfelelő megjelenés és az alkalomhoz való illeszkedés. Éppen ezért az öltöny szabása lehet kicsit lazább, de ne legyen túl bő vagy túl szűk.
A legtöbb esetben nem kötelező a nyakkendő viselése, de ha mégis szeretnénk, válasszunk valami könnyedebb, mintás anyagot. A lábbelik tekintetében telitalálatot jelenthetnek a bőr loaferek vagy akár stílusosabb sneakerek is. Ha pedig eddig nem volt lehetőség felvenni a feltűnőbb vagy egyedi ékszereket vagy egyéb kiegészítőket, itt a remek alkalom!
Természetesen az ápolt megjelenés mindig fontos, függetlenül az esemény stílusától, de a kényelem is nagyon lényeges szempont, különösen egy ilyen jellegű rendezvényen. Az informális eseményeken több kreativitást engedhet meg magának öltözködés szempontjából, és ki lehet hozni a saját egyéniséget az öltöny viseléséből. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a megjelenésnek továbbra is tükröznie kell az adott alkalom hangulatát!

Mit kell tudni a dresszkódokról?

forrás: unsplash.com
forrás: unsplash.com

Van néhány tipikusan olyan dresszkód, amelyek egyértelműen öltöny viselését irányozzák elő, így mindenképpen ebben kell gondolkodni. Nem mindegy azonban, milyen formában.

„Semi-formal”
Ha ezt a dresszkódot látja egy eseménynél, akkor biztos lehet abban, hogy bár nem kell szmokingot ölteni, nagyon elegáns összejövetelről van szó. Hazánkban a semi-formal arany középút a business casual és a black tie között, tehát az uraknak nem szükséges a szmoking, elég az öltöny, ám a nyakkendő mindenképpen kötelező! Ha nagyon pontosak szeretnénk lenni, 18:00 előtt elegánsabb, míg utána ünnepélyesebb megjelenést várnak el. Vagyis a nevezett időpont előtt belefér akár egy, a nem teljesen klasszikus öltönyök közül is, utána viszont sötét öltöny és nyakkendő viselése illendő.

„Business casual”
Ha a meghívón business casual vagy smart casual van megjelölve dresszkódnak, akkor ez egy átmenetet jelent az üzleti és az utcai öltözet között. Laza üzleti öltözetnek is nevezhető, mégis érdemes még öltönyben gondolkozni, akárcsak az informális események esetében. Az öltözék hasonlít a hivatalos öltözethez, azonban annál valamivel lazább.
Ahogy a fentiekből is kiderül, egy öltönynek számos különböző jellegű eseményen van helye, de nem mindenhol egyformák a viseletre vonatkozó szabályok. Annak ellenére, hogy ugyanarról a ruhadarabról van szó, a színek, a szabás és a kiegészítők mind nagyon sokat tesznek hozzá a megjelenéshez. Éppen ezért fontos tudatosnak lenni, amikor a gardróbszekrény előtt áll és próbálja kitalálni, mit is kellene felvennie!

 

 

Megosztás