Külföld

Startup lúzer lista

Hamarosan megjelenik egy cikkünk a print sajtóban a 2011 legmenőbb startupjairól. És abban jött elő a Blippy, mint anno agyon hype-olt, de a földbe mégis beleálló startup… Nos érdekes utánanézni, hogy kik még ilyenek? Íme egy ‘lúzer’ lista, okulásul…

Blippy – 2009-ben alapították, majd az első angyal körbe beszállt a Twitter alapító Evan Williams, Jason Calacanis sztárangyal, és minden startup álma a Sequioa Capital. Igaz az első kör „csak” 1,73 M usd volt, de ezt követte a legendás David Hornik boar-tagsága és röpke 3 hónap múlva 2010. áprilisban az August Capital (szintén neves tőkés cég) beszállása 11,2 M usd-vel… hopp! A cucc amolyan

Aranyos, nem? Lépj be a Blippy-be... talán most már ne

bankkártya követő szolgáltatás, amellyel a különböző online és kártyás tranzakcióinkat tudjuk egyben tartani és kezelni. Szóval klassz, de szűk egy év múlva 2011. tavaszán már a website-juk akadozott és a rossz nyelvek a leállásról beszéltek a Szilícium völgyben… persze még nem biztos, de elég súlyos bukás lesz, ha tényleg leállnak.

Diaspora (a site már nem megy, csak a blogja)- a nagy Facebook ölőnek jósolták tavaly az open source alapokra építő, egyetemi közösségi site-ot. Amelybe állítólag a Facebook alapítója Zuckerberg is beszállt… Sok pénzt nem kapott, csak kb. 180 ezer usd ment bele, lehet, hogy ez túlzottan kevés volt a világ megváltó tervekhez? A blogjuk egyébként még arról tanúskodik, hogy zajlik ott náluk valami, például ilyesmikkel utalnak a nagy melóra:

Diaspora rabszolgái?

Pozitív G-nyuszi
Anti-nyuszi...

Gowalla – nálam ő a top1-es vesztes, mert anno egy éve még majdnem fej-fej mellett haladt a riválisával a Foursquare-vel. Aztán amikor a Valley Connectes partneremmel, Zsolttal kint voltunk Párizsban a LeWeb-en, akkor már érezni lehetett, hogy vesztésben vannak, mert mindenki csak a Foursquare-t emlegette, őket pedig senki… aztán Londonban még tettek egy nagy kísérletet és szponzorálták a GeekNRollát, de ez már elég erőtlennek tűnt. Aztán idénre már tizedannyi felhasználójuk volt, mint a nagy riválisnak…  A Foursquare-nek 10 millió, nekik csak 1 millió. Ajaj  szegények elvesztették a csatát. Pedig egy nagyon klassz helymeghatározós közösségi eszköz volt, amivel még játékos módon be is lehet checkolni helyekre. Persze még szolgáltatnak. Összesen eddig 10,4 M usd került bele. (Közben a Foursquare már kb 1 millárd dollárt ér, és kb. 21,4 m usd van benne)

2011. márc: 41 millió dollár ! 41 M!

Color – furcsa szerzemény a Color, mert itthon az Index szerzője egyenesen a Facebook utódjának kiáltotta ki anno (ITT). Utána rengeteg ismerősöm kérdezte tőlem, h ez így van-e? Nos már akkor jeleztem, hogy itt valami félre értelmezés lehet benne, mert a Colort azért kezdték el a Valley-ben nagyon emlegetni, mert a Seguoia-nak ez volt 3 éve az első usd 41M-es (!) befektetése… Inkább ez volt benne a szenzáció. Aztán az élet meg is mutatta, hogy bizony a Sequoia is mellé tud nyúlni. Röpke pár hónap alatt kiderült, hogy a rengeteg pénz-ide-vagy oda, nincs elég felhasználó benne. Senki nem akarja használni. Puff. –  A Color egy olyan fotó megosztó applikáció, amivel a privát képeket lehet közzétenni. 2010 elindul, 2011. tavasz feltőkésítés és nyárra már síri csend.

Quora körül mostanság síri csend honol, de miért? – Nos, itt még a Colornál leírtakhoz képest is óvatosabban kell fogalmaznunk, mert a Quora az egyik nagy feltörekvő sztár a Valley-ben. Mégis lassan féléve nem ad semmi igazi életjelet magáról, sőt áprilisban pár órára le is állt és ezért egyes bloggerek (sőt maga a Yahoo Finance) már elkezdtek nekimenni és vesztesnek titulálni. Persze ez talán csak átmeneti zavar, de a sztártól nem ezt várja el a Valley közössége. Már ilyesmik terjednek róla, de ez még túl korai károgás szerintünk:

Hey! Ez azért még nem olyan szörnyű, h leírják... Ott is vannak rossz nyelvek.. ejj

A Quora-ban eddig (csak) 11 millió dollár van. Egy újszerű közösségi kérdez-felelek rendszer, amelyet a Wiki utódjának tartanak. Két Hardvardon végzett srác, Adam d’Angelo és Charlei Chever alapította 2009-ben, miután megunták a Facebook-nál a gályázást… Azóta mindenki őket hype-olta, még a Wired is cikkezett egy nagyot róluk (pedig ők aztán csak a Google-féle „startupokról” írnak ilyen nagyot). Wired cikk: ITT

PATH – a Colorhoz, és a Quorá-hoz hasonló csend övezi mostanában a Path-t is, akit nem is olyan régen szintén Facebook-ölőnek tartottak. Kapott egy 100 milliós (!) felvásárlási ajánlatot a Google-től, amit nem fogadott el és azóta csönd van. Készülnek valamire, vagy gond van?  – a Path egy olyan közösségi háló, amiben főleg a közvetlen környezetünkkel (barátainkkal, családunkkal) oszthatjuk meg az élményeinket. Ez a legdivatosabb trend most a Valley-ben.  2010-ben alapították és 11 millió dollár van benne.

Végül Kevin Rose két cégét kell megemlítenünk: egyik a web 2.0 nagy legendája a Digg, amelyet lényegében a Twitter ütött ki a nyeregből. És állítólag Rose távozása óta halódik, bár még működik, de ez már nem a régi pörgés. (A digg-ben linkeket lehetett ajánlani és kibányászni) A másik pedig Pownce, amely amolyan Twitteres felület rich media megoldásokkal: fotót, videót lehet küldeni barátoknak. Nos utóbbit 2008-ban felvásárolta a Six Aparts és aztán le is állította. Előbbiben usd 40 m van, utóbbit nem tudjuk.

Plurk – úgy látszik, hogy a mikroblog szolgáltatásokra nagyon rájár a rúd, mert a Pownce-hez hasonló Plurk is kezd kiesni a völgybeli pixisből. Pedig Ázsiában a Twitter nagy megverőjének mondták, szép és átgondolt felülete miatt, ami amolyan timeline-ba szerkesztve mutatta a mikroblog üzeneteket:

Végül a legnehezebb rész jön: itthon kit tartunk veszteseknek? Nos a legnagyobb hazai vesztesnek a Vianovot és a Korridort tartja a social közvélemény. Előbbit a sok elköltött pénz miatt, utóbbit pedig a haszontalan leállítás miatt. Aztán sajnálatos volt a Zóna, Zoom leállása, vagy a keresők közötti Szörcs felfutás, majd csúnya vég. Volt még a Sanomának egy Videoplayere és a UPC-nek is egy videómegosztója (a nevére nem emlékszem). Indexnek volt Ongo-ja, ekörül is csend van. Ezek csendben leálltak. Sajna…

Nos abba is hagyom ezt a listát – de hát az összképhez ez is hozzátartozik.

Ha még tudtok ilyen listába illő startupokat, akkor léci mondjátok!

Megosztás