Hazai pályaKülföldKutatás

100 giabites kábel Budapest és Genf között

A Deutsche Telekom építetette a nagysebességű összeköttetést a CERN genfi és budapesti telephelyei között.Mint korábban beszámoltunk róla, a budai hegyekbe költözik a nemzetközi részecskegyorsító projekt, a CERN számítási központja. A  szupergyors részecskékhez szupergyors adatátvitel is kell: a Deutsche Telekom International Carrier Sales & Solutions (ICSS) szervezetét, amely a Deutsche Telekom nemzetközi üzletágának a része, és amely együttműködik a T-Systems svájci egységével, jelölték ki arra, hogy nagysebességű adat-összeköttetést biztosítson a CERN (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) genfi adatközpontja és az újonnan alapított, kihelyezett adatközpont között, amelyet a magyar fővárosban, Budapesten működtet a Wigner Fizikai Kutatóközpont. Az Ethernet összeköttetés másodpercenként akár 100 gigabites adat-átviteli sebesség támogatására képes.

így fog kinézni a budai központ

Genfben üzemelteti a CERN a világ legnagyobb részecske gyorsítóját, a Nagy Hadron Ütköztető Gyűrűt (LHC). Ez a létesítmény lehetővé teszi a tudósok számára, hogy tanulmányozzák az anyag szerkezetét és az elemi részecskék közötti alapvető interakciókat. A kísérletek során hatalmas adatmennyiség keletkezik. Ezek feldolgozásához a CERN és partner intézményei egy megosztott számítógépes rendszert, az úgynevezett  Worldwide LHC Computing Grid (WLCG) számítógépes hálózatot hoztak létre. A világon több, mint 10 ezer kutató használja kísérleteihez a CERN számítógépes infrastruktúráját.

A Wigner Adatközpont, vagy rövidítve CERN@WIGNER célja további információ-technológiai kapacitások létesítése a kutatásokhoz. A számítógépes rendszerek hatalmas adatmennyiséget lesznek képesek továbbítani a Deutsche Telekom nagysebességű ICCS összeköttetésén keresztül a genfi és a budapesti telephelyek között. A hatalmas adatátviteli sebességen túl a CERN számára nagyon megbízható adatátvitelre és kapcsolatra van szükség. A kutatóintézet olyan távközlési szolgáltatót keresett, amelyik képes eleget tenni ezeknek a rendkívül igényes gigabit teljesítményű Ethernet követelményeknek.

“A Deutsche Telekom csúcstechnológiát képviselő 100 gigabit/mp teljesítményű hálózata a CERN és a budapesti Wigner Fizikai Kutatóközpont között nem csak a fizikai feldolgozó képességünket fogja növelni, hanem lehetővé teszi számunkra, hogy tovább finomítsuk az üzletmenet folytonosságát célzó stratégiánkat. Ez az új szerződés tovább erősíti a már meglévő kapcsolatunkat, mivel a Deutsche Telekom már régóta tagja a CERN internet csatlakozási pontjának (CIXP) és egyike azoknak a szolgáltatóknak, amelyek a CERN összeköttetését biztosítják a kereskedelmi Internettel”, mondta David Foster, a CERN IT osztályának osztályvezető-helyettese.

 

Megosztás

2 thoughts on “100 giabites kábel Budapest és Genf között

  • kerekes laszlo

    A korabbi hozzaszolasnal a datumot elirtam. Nem 2013. 07. 08, hanem 2013. 08. 08; Elnezest. K. L.

    Reply
  • kerekerslaszlo

    A vilagmindenseg keletkezesehez kulso okot-H. bozon- keresni ido es penz pocsekolas! A mindenseg letbehozoja az Egura. O dontott ugy, hogy a tiszta lelek allapothoz letrehozza az anyagi vilagot es akkor volt a nagy bumm.Tehat a teremto ok nem kivul van, hanem belol .Tehat a vilag nem kIsten alkotasa, hanam O MAGA!!!

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük