Kutatás

Jeremie Veritas – 0. rész

„Mire megy 107 milliárd?” „Start-up-ra vagy másra?” „Leáll” vs „szárnyal” itthon a start-up befektetések világa?  A Jeremie tőkealapok „befektetnek” vagy „elküldik a start-up-okat”? – ezekről kutatást tervezünk. Nyáron. Addig a május 30-i TechShow-n is hallottunk néhány aktuál infot. Garamvölgyi Balázstól.

 

Aki az MV Zrt vezetőjeként felügyeli a Jeremie tőkealapokat. Íme kezdjük a prezentált adatokkal… Nos a TechShow-n ez hangzott el az MV Zrt vezetőjétől:

1 – 2013. dec. 31-ig prezentál / látják az adatokat

2 – Addig 170 db döntés született és a 107 milliárd forintnyi Jeremie pénzből eddig 58%-nyi kockázati tőkeforrás eldöntésre került (nem „kihelyezésre” és nem is szerződésre… gondoljuk, hogy a Term Sheet-ek is benne vannak?) Ez alapján szerinte jól halad a program.

tumblr_lzuxxhA4QO1qdqwrro1_500

3 – Eddig állítólag 4 exit-szerű kilépés történt (lásd árnyaltan hangzott el…), ebből egyetlen a klasszikus exit. (lásd ez biztosan „exit”-ként hangzott el) Ez a Cryo volt, amiről már sokszor írtunk és amelyet a szakma egyetlen Jeremie-exit-ként ismer. A többi vélhetően vmi „belső” átadás… például egyik beszáll a másik tőkealap mellé? – nem tudjuk, nem derült ki.

tumblr_n6aqh74cRO1qz7lxdo1_500

4 – 5500 db (!) befektetési megkeresésből 350 db indikatív szerződést kötöttek a tőkealapok (azaz Term Sheet vagy egyszerűbben szándéknyilatkozat), majd ebből 120 db befektetési döntés született. Azaz az érdeklődés hiper nagy. A hatékonysági arány: 2% és a szándéknyilatkozattól a harmada maradt meg a tranzakcióknak. (Figyelem! A „folyósításról” ismét nem szól a fáma. Azaz valójában annyi pénzhez jutottak-e a célok, mint amiről a befektetés szólt.)

tumblr_n5u6aoiaKR1qz7lxdo1_500 (1)

5 – A Jeremie-befektetések több mint fele IT-szektorbeli, a második helyezett a biotech, majd ezt a szórakoztató ipari befektetések követik. Arról nem szólt, hogy a befektetések hány százaléka történt start-up-ok felé vagy „innovációs” célból. (lásd utóbbi egyik fontos kiírási, pályázati feltétel volt a tőkealapok részére az alap elnyerésekor)

tumblr_muxfy3s0yM1s82pzao1_400

5 –  Sikersztoriként a Cryo-t, a Laokoon-t, a Hand-in-Scan-t, a Tresoritot és a Webcam Laboratoriest emelte ki.  (Ebből a Laookon-nak anno én szereztem a tőkét, plusz első ügyvezetője is voltam. Sajna a sztori nem jól sikerült. Pedig jól indult, tényleg.)

tumblr_n6aqjcmMtJ1qz7lxdo1_500

6 – Ellenőrzést, visszaélést, visszásságot nem említett. A kép tehát pozitív.

tumblr_n50qebsWq41qz7lxdo1_500

Nos az adatokat gyorsan lejegyzeteltük. A TechShow-n. És tervezzük, hogy a nyáron, ha időnk lesz és feáll egy lelkes csapat, akkor mindenféle szakmai forrásból és a kisebb kutatócsapattal utánanézünk a publikus adatoknak. Ha érdekel Titeket, persze… meg mi is ráérünk.

tumblr_n6arosWbAj1qz7lxdo1_400

Kérem, írjátok meg nekünk, hogy milyen kutatási kérdésekre lennétek kíváncsiak:

info@suu.hu

Megosztás

One thought on “Jeremie Veritas – 0. rész

Comments are closed.