Riportok

Mi újság a Szilícium Völgyben? – november

Justin Timberlake startup befektetőként próbálja a Myspace-t feltámasztani. A BravoTV „Start-ups” címmel tévésorozatot indított. Rengeteget cikkeznek a szőke bombázó CEO-ról, aki újabban a Yahoo-t vezeti. Újraindítjuk Szilícium völgyi, tavalyi riportjainkat – csak bírjuk írni…

SZAPPANOPERA INDULT STARTUP-TÉMÁBAN

Folytatódik a tendencia, ahogy a szórakoztató ipar is kezdi felismerni a Szilícium völgyi sztorikban rejlő sikert. November 5-én elindult a BravoTV „Start-ups, Silicon Valley” című sorozata, amely epizódjaiban a fiatal szerepelők startup-ot építenek. Anno a finn nagykövettől hallottunk arról, hogy a Startup Sauna döntőjét a finn televízió élőben sugározta, de arról még nem hallottunk (talán a világsikeres Facebook mozifilm kivételével), hogy magáról egy startup születéséről készítenek szappanoperát… Lehet, hogy 2-3 év múlva a szórakoztatóipar kiemelt témája lesz a startup világ? Számos mozifilm, tv-show témájának ad majd alapot? – szerintem igen! Hamarosan ez jön!

EGY RÉGI NAGY SZTÁR SITE VISSZATÉR? 

Justin Timberlake szeptemberben csatlakozott a Myspace-t feltámasztani akaró befektetői csapathoz. A Myspace a Facebook előtti időszak nagy közösségi média oldala volt, amelyet 7 éve még 580 millió dollárért vett meg a NewsCorp, majd 6 év múlva kénytelen volt 35 millió dollárért eladni a Specific Mediának. Az azóta halódó zenei oldalon az új tulajdonos komoly faceliftet hajtott végre, amely kapcsán harmadával növekedett a nézettsége és a bevételei is emelkedni kezdtek (idénre csak 15 millió dollárt várnak..) Aztán szeptemberben a befektetők közé csatlakozott Justin, Hollywood-ból, amelyre aztán mindenki felkapta a fejét. Novemberben pedig a tulajdonos bejelentette, hogy 50 millió dolláros tőkebevonást terveznek és neki akarnak menni a közvetlen konkurensüknek a Spotify-nak. Szóval lehet, hogy az elkövetkező hónapokban egy régi nagy giant újjászületésének leszünk tanúi? Meglátjuk…

A HÓNAP BEFEKTETÉSE

Az Instagram továbbra is nagy divatnak számít, ezért nem meglepő, hogy a hónap egyik nagy dobása egy klón vagy inkább trónkövetelőbe, a Cinemagramba történt 8,5 millió dolláros befektetés volt. Ezt a Menlo Ventures vezetésével még 3 másik tőkealap dobta össze. A Cinemagram amolyan mobilos közösségi GIF (videó-file) nézegető szolgáltatás. Nem teljesen értem mennyivel jobb, mint a videómegosztók, de persze éljen az app-videó-transzforming különböző formákban. (Ja és a hasonlóság persze már a névből is látszik a nagy mintára).

ÁLOM KIVÁSÁRLÁSOK

Az Evernote, aki nagy öregje a völgynek hamarosan a tőzsdei kibocsátásra készül és ezt megelőzendő 85 millió dolcsit arra vont be, hogy a korai befektetőit és bennfenteseit ki tudja vásárolni (!). Nem semmi, pláne, ha megnézzük, hogy idán májusban már bevont 70 millió dollárt – igaz ezt a cég működésre fordította. Megdöbbentő nem? Milyen ütemben vonják be a tőkét… mintha egy áthidaló hitel lenne. Nem is értem. Mondjuk döbbenetes belegondolni, hogy a Groupon 2 évvel ezelőtti tőzsdei kibocsátásakor bevont 950 millió dollárból csaknem 800 millió ment a korábbi befektetőkre és az alkalmazotti részvényekre. Érdekes, hogy a piac ezen szegmensében a nagy öregek, már kimondottan ilyen célokra és nem a fejlődésre vonnak be pénzt. Persze ez érthető, hiszen ez működteti a cégeket (a modellről egy érdekes cikk ITT) Ez itthon vagy akár a régiónkban is elképzelhetetlen lenne. Úgy tűnik viszont, hogy a kinti ekoszisztéma működését ez erősíti és maga a piac is elvárja.

Ha megnézzük a piaci sztorikat talán az Accel Partners Facebook-os (FB) befektetése a legtipikusabb példa: 2005-ben 12,7 millió dollárral szállt be. A részesedésének kb. a negyedét az IPO-kor pénzzé tette és ezen 2,2 milliárd dollárt (!) keresett! Plusz maradt még 143 millió részvénye, amely értéke 4-8 milliárd dollár között ingadozik az aktuális árfolyam függvényében. Elég jó üzlet volt! (A részletek ITT és ITT) Büszkék lehetünk, mert az Accel – mint az egyik legmenőbb (a másik a Seqouia) alap – a magyar Prezi.com-ba is befektetett és ezzel azonnal a sztárok közé emelte a kis hazai csapatot! Végignézve a portfolióját hiper cégei vannak, azt hiszem ez az egyik csúcs. Íme néhány példa a csapatai közül: Dropbox, Spotify, Groupon, BitTorent… nem sorolom, nézzétek végig a portfolióját, döbbenetes már maga a mega-lista is… ITT

FELVÁSÁRLÁSOK

Aztán vannak akik éppen startup-ok felvásárlásáért versenyeztek: a Google és az Amazon a kanadai e-commerce startup, a BufferBox kegyeiért versengett. Végül a Google 17 millió dollárért megszerezte a céget. A legnagyobb tévhír volt, hogy a Google 400 millió dollárért felvásárolja az ICOA-t.

 

 

 

 A HÓNAP VESZTESEI?

Aztán volt akinek továbbra sem ment túl jól. A Zynga félév alatt csaknem 2 millió felhasználót veszett és a részvény ára egyre rosszabb. Aztán itt van az Amazon, amely 3 milliárd dolláros (!) hitelt szeretne bevonni a működésébe, amelyből 1,16 milliárdot a székhelye megvásárlására fordítana… a piac kissé megijedt a hírtől. Az Apple végre kirúgott két vezetőt, akiket az Apple Maps hibáiért és sikertelenségéért okolnak.

A HÓNAP SZTÁRJA

Ez abszolút szubjektív megítélés, de a rengeteg novemberi hírt átolvasva feltűnő volt, hogy sokat emlegetik Marissa Mayert, aki nemcsak csinos, hanem anno a Google egyik vezér-helyettese volt. Addig amíg a Yahoo CEO-ságra fel nem kérték. Nos a startup / biznisz sajtó nagyon kedveli, szinte minden lépéséről tudósítanak. Szerintem soha ennyit nem cikkeztek a Yahoo-ról, mint most: a gyönyörű CEO kapcsán. Érthető.

Megosztás