Riportok

Mensa és a startup-ok – kísérleti workshop

Szombaton startup workshopot rendeztünk a Mensa InnovatIQ nevű, induló program keretében, a KoWerk-ben. A cél az volt, hogy az „intelligens körből” kikerülő ötletek piaci elindításában segítsünk.

2013-02-23 10.18.59A Mensások, pontosabban Rutai Gábor még tavaly ősszel keresett meg, hogy az egyesület több mint 1000 fős tagsága körében rengeteg olyan ötlet van, amellyel érdemes lenne foglalkozni „startup szempontból”. (A Mensáról annyit kell tudni, hogy az átlagosnál erősebb intelligenciával bíró tagokból áll.) Aztán az eszmecseréken körvonalazódott, hogy valóban erős szellemi és tudásbeli kompetenciával bírnak a tagok, amelyet érdemes lenne akár működő startup-okhoz bekapcsolni és megvizsgálni, hogy üzleti értelemben tudjuk-e hasznosítani az egyes cégeknél. Ebből a közös gondolkozásból született ez a kísérleti workshop, amelyre – a hétvégétől függetlenül – csaknem 40-en voltak kíváncsiak a Mensa tagságból.

2013-02-23 10.18.12A Mensások nyolc projektötletet válogattak ki a jelentkezésekből, amelyek a workshop délelőtti szakaszában prezentálták magukat, 10-10 percben. A nyolcból – a tervek szerint – négy jutott volna tovább a délutáni szekcióba, ahol már a csapatokba oszlott közönség és a bejutó projekt alapítói hajtották végre a 3 „startup építési” feladatot. A közös kiválasztás eredményeképpen azonban – a négy helyett – 5 program jutott a közös építkezéssel telő délutáni programba. A 3 feladat megoldása után a cél az volt, hogy egy magas szintű pitch álljon össze, amelyet 5 percben kellett az egyes csapatoknak a 15 órára megérkező két befektetőnek prezentálni. Ők Berecz József (DBH Investment) és Török József  (Széchenyi Tőkealap) befektetési menedzserei voltak. A befektetők aztán kiértékelték és megnevezték a legjobbakat, akiknek esélyük lehet akár a befektetésre.

Nagy Lantos Balázs, Mensa elnök is beállt startup-ot építeni. Éppen prezentál.
Nagy Lantos Balázs, Mensa elnök is beállt startup-ot építeni. Éppen prezentál.

Íme a szereplő startup-ötletek, abban a preferencia sorrendben, ahogy a befektetők az élre sorolták őket:

2013-02-23 14.09.531 – LogIQs Fal (a befektetők szerint legjobb) – Báli Péter ötletéhez (amelyet lassan 2 éve épít) csaknem 8-an csatlakoztak: a csapatban volt gyerekorvos, coacher, 2 pénzügyi szakember, pszichológus is. Az ötlet a gyerekek passzív idejében valósulhat meg és agyi működését serkenti. Péter egy olyan 2,4 x 1,8 méteres hatalmas kézi rajzot (posztert) készített, amelyet iskolák felé értékesít és amelyen talányos feladatok állnak össze egy érdekes történetté, mesévé. Ez az ún. logikus fal, amelyhez kb. tucatnyi kérdésből álló feladatlapok is tartoznak. A projekt a vizuális nevelés mellett célul tűzte ki a gyerekek intelligenciáját erősítse. A workshop feladatainak megoldása közben azonban kiderült, hogy felnőttek számára is izgalmas játék és akár repülő terek váróiban, közintézményekben is minőségi időtöltést biztosíthat a kíváncsi és nyitott intelligenciájú felnőttek részére. A workshopon létrehozott LogIQs Fa csapatba, a tanácsomra (lásd én voltam a szakmai irányító) csatlakozott Kovács Arnold, aki a délelőtti szekcióban egy számomra fölöttébb izgalmas InnerWorld nevű ötletet prezentált. Ebben szoftverrel adtak „életvezetési kérdésekben fortélyos” tanácsokat, ahogy ő definiálta céljukat. Ez volt az egyetlen program, ahol nagyon helyesen már a társadalmi hatás is kiemelt szerepet kapott.

2013-02-23 13.44.502 – PublIQ – véleménytérképegy olyan közvélemény kutatást támogató szoftveres rendszer és tudásbázis, amely képes a nagymennyiségű és nehezen elemezhető adatot (pl. kifejezést) mintázat alapján összesíteni és prezentálni. Az ötlet újszerűsége nem volt egyértelmű, hiszen a piacon számos ilyen üzleti intelligencia szoftver létezik, azonban a csapat által megfogalmazott terv és a piac erőssége folytán a befektetők nyitottságot mutattak.

(A most következő három versenyző azonos értékelést kapott, tehát itt a sorrendiség nem mérvadó:)

2013-02-23 14.10.503 – ÖKOBLOKK  – szalmaház technológia: Igaz Titusz lassan 2009 óta fejleszti a szalma-ház technológia know-how-ját. Egyedi házat még nem épített azokból az ún. ökopanelokból, amelyek gerincét és tartószerkezetét fa adja, viszont a belső kitöltő anyagot préselt szalmából készítik. A befektetők elmondták, hogy itthon is legalább négy komplementer technológia versenyez és emiatt a fő nehezség az lesz, hogy ezek közül ki fogja az első sikeres referencia projekteket felhúzni. Létezik pl. gyorsház technológia (lásd ISB ház startup), vagy van vályogból történő építkezés, hogy az egyedi és innovatív hőszigetelőkről már ne beszéljünk. Ettől függetlenül nagyon felkészült volt a csapat és a workshop-ban is erős projektet sikerült összerakniuk.

2013-02-23 15.45.424 – HázIQó: Ferencz Endre és Fejér Attila csapata délelőtt még Just Another Home néven indult, majd délutánra már a beszédesebb és klasszabb HázIQó elnevezésre váltottak. Itt a cél olyan „open source” technológia megalkotása, amely közösségi platformot adhat a lakásaink intelligens működtetéséhez. Az ötlet nem új (lásd Microsoftnak is van ilyenje), viszont a közösségi és nyílt platform perspektivikus lehet. A csapat nagyon lelkes volt és már ránézésre is látszott, hogy a workshop után is nagy erőkkel fogják folytatni.

2013-02-23 14.11.065 – TRAPHO – online vászon:  Szalay Gábor és társai által megálmodott online szolgáltatás egy olyan utazások során használható webes fotóalbumot akar készíteni, amelyben az élményekhez csatolódnak az egyes úti fotók és így rendeződnek albumba. A csapat ugyanakkor nagyon  felkészültnek tűnt és biztos vagyok benne, hogy az „online vászon” ötletükről még fogunk hallani. A modellen persze még lesz mit dolgozniuk, hiszen a wokshop-on az ún. freemium modellre épített programban gondolkodtak, amely azért hosszabb távon üzletileg is megerősítendő még.

A következő Mensás workshopot április 18-ra tervezzük. Ekkor lesz a SUU következő éves konferenciája, a Budapesti Corvinus Egyetemen. Ha érdeklődtök a workshop után, léci ide írjatok és beregisztrálunk: info@suu.hu

A gyönyörű helyszínt köszönjük a DBH KoWerk-nek!

 

 

 

 

Megosztás