BlogzineKülföldMobiltech

Frankfurtban szállt fel a „repülő könyv”

Jürgen Neffe, 1956-ban született író-újságíró találmánya, a Libroid, amely, új narratív formában teszi lehetővé az elektronikus olvasást.

(Széles Róbert írása)

A német kiadók kezdik felfedezni az e-könyvet, mint új értékesítési csatornát, azonban a tavalyelőtti Frankfurti Könyvvásáron bemutatkozott, repülő könyvnek nevezett Libroid különlegességeket is ad. Olyan extrákat kínál az Interneten, Iphone-on és IPaden olvasók számára mint  fotók, háttér-információk, videók, hanganyagok, illetve hozzászólások, megjegyzések, megjelölt források és referenciák.

A lényeg, hogy ezek az extrák nem zavarják az olvasót, nem vonják el figyelmét a szövegtől, hanem kiegészítik azt.

A Libroid-könyv kézzel lapozható, az új formátum függőleges, illetve vízszintes oszlopokba tömöríti a szöveget, illetve az említett extrákat.

Az első Libroid-kiadvány maga Neffe bestsellere, címe: Az élet egy utazás.

A Der Spiegel című folyóirat volt szerkesztője bejárta Charles Darwin néhai brit természettudós, az evolúciós elmélet kidolgozójának útvonalait és képeken is megörökítette ezeket a helyszíneket.

Az e-könyv változat bal oldalán ezek a képek láthatóak, jobb oldalon egy aktuális világtérkép. Sőt hozzáférhetőek Darwin személyes hivatkozásai is.

A Libroid formátum másik különlegessége hogy az oldalak balról jobbra, jobbról balra, felülről lefele és fordítva is mozgathatóak.

Az lehetővé teszi a felhasználóknak hogy akármikor hozzáférhessen a kívánt fotóhoz, forráshoz, vagy kiegészítéshez, anélkül hogy meg kelljen szakítania a szöveg áramlását.

Valahogy így néz ki a gyakorlatban. Sőt, okostelefonokra letölthető app is fellelhető.

Érdességnek számít hogy az ötlet nem egy kiadónak, hanem egy szerzőnek jutott eszébe, Neffe maga finanszírozta a programozási költségeket is.

Neffe reméli hogy megtérül a befektetés – 25 000 példányban készül értékesíteni az e-Darwin könyvet, darabját 7.99 euróért.

Az élet egy utazás a német mellett angol, spanyol és olasz nyelven is elérhető lesz.

A távlati tervek között szerepel hogy a szerzők rákapnak a  berlini székhelyű Libroidra és mint elektronikus kiadó a bevétel 12.5 %-át tartják meg, a kiadványok értékesítése után.

A tervet nehezíti a német adótörvény, amely a nyomtatott könyvek 7 %-ával szemben 19 % áfát ró ki az e-könyvekre, hasonlóan a magyar szabályozáshoz.

A másik probléma hogy a német olvasók többsége lassan halad a korral – a PricewaterhouseCoopers előrejelzése szerint a németországi könyvpiac 1,8 %-át adják az e-kiadványok, amely arány 2015-re nőhet 3,3 százalékra.

Ezzel szemben az amerikai kiadók 2009-ben több mint 550 millió dollár értékben tudtak eladni e-könyveket. Az American Publishing Association becslése szerint 2010 közepére az amerikai könyvpiacon már 8,5 % volt az e-book részesedése, amely mára a 10%-ot is meghaladja.

Neffe bízik a sikerben. A Spiegel Online beszámolója szerint Neffe a könyvet egy kulturális tárgynak, és nem csak „papírkötésű gyűjteményes műnek” tartja.

A Frankfurti Könyvvásár után kiadók is jelezték érdeklődésüket a Libroid iránt.

Megosztás