BlogzineKülföldKutatás

Magyar e-autók Münchenben

Magyar alternatív hajtású járművek és technológiák mutatkoznak be egy berlini nemzetközi kiállításon.

Immáron harmadik alkalommal rendezik meg Münchenben az elektromos járműcsodákat és műszaki innovációt felvonultató szakmai kiállítást, az eCarTec-et. Az ITDH utódjaként működő Nemzeti Külgazdasági Hivatal (angol rövidítésével HITA) jóvoltából Magyarországot több magyar cég is képviselheti a magyar közösségi standon, melyen egy prototípus járművel és több technológia termék bemutatásával demonstrálják Magyarország részvételét a járműipari zöldítés terén.

A kiállításon az Alternatív Hajtású Járműsport Szövetség (AHJSZ) folytatja a tavaly útjára indított kezdeményezést az elektromos töltőállomás táblák európai egységesítésével kapcsolatban: www.elektromobility.hu

A magyar standon két magyarországi verseny is képviselteti magát: a nagy múltra visszatekintő győri Széchenyi Futam és az idén életre hívott, Budapest történelmi belvárosában megszervezett MVM Energia 2.0 Futam.

A szervezőknek a szakkiállítás lehetőséget ad arra, hogy a rendezvényeket nemzetközi szinten is népszerűsítsék, és külföldi résztvevőket toborozzanak a magyarországi versenyekre, ezzel is serkentve a hazai fejlesztéseket.

Ahogy az a kiállításon is látható, a fejlesztés nem állt meg a Willisits Mérnökiroda Kft-nél. A villamosított SMART városi kisautó látványos, a műszaki részleteket testközelben bemutató, állított példánya vonzza az érdeklődőket.

Így néz ki egy hasolnó Zöld Smart belülről

A jármű hasát csodálhatja a közönség, valamint a piros-króm beltér jelzi, hogy minőségi átalakításról van szó. A saját fejlesztésű elektromos hajtásrendszer és kiegészítő berendezései hamarosan megvásárolhatóak lesznek, illetve a komplett autó is termékké érett. A konstrukció előnye az egyszerű és relatív olcsó megvalósítás, ugyanakkor a használtautó „újrahasznosítása” – az ún. „reuse” – is a piaci startégia része. A járműhajtás mellett az Intermotor Kft. elektromos BLDC hajómotorjai is megtekinthetőek, és a régióban oly népszerű tavi hajózás szerelmeseinek ad lehetőséget a magyar céggel történő megismerkedésre.

Az ElectroAuto első alkalommal vesz részt a közös magyar standon, felvonultatva termékpalettájának legújabb darabját, egy elektromos terepjárót. Egy olyan járművet, mely napelem segítségével, „zöld energiával” is feltölthető. Az autó igazi újdonsága – melyet minden látogató megcsodálhat -, hogy álló helyzetben a napelem felülete megduplázható, ezáltal felére csökken a jármű akkumulátorainak feltöltéséhez szükséges idő. A jármű szériagyártásra érett és a közúti forgalomban történő részvételhez szükséges engedélyekkel rendelkezik. A cég gyártmánypalettáján szerepelnek még személy-, teher- és vendéglátó autók, illetve egyedi megrendelésre gyártott, saját fejlesztésű felépítmények és járművek is.

Az Electraplan Kft. innovatív akkumulátortöltő berendezését mutatja be, amely különböző akkumulátorfajták feltöltésére is alkalmas: ólomzselés, nikkel-kadmium akkumulátor, valamint lítium-ion, és lítium-polimer akkumulátor. Ezen szabadalmaztatott töltési metódus lehetővé teszi, hogy különböző akkumulátorokat akár 15-18 perc alatt feltöltsünk, ami az elektromos járművek piacán új lehetőségeket nyit. A cég bemutatja továbbá szabadalmaztatott intelligens akkumulátor-csomagját, amely aktív kiegyenlítéssel rendelkezik a töltés és kisütés folyamán is. Ezen rendszer használatával az akkumulátorok élettartama megnövekszik és az elektromos járművek hatótávolsága az évek előrehaladtával megtartható.

A rendezvény nagyszerű lehetőséget biztosít a résztvevőknek kapcsolatépítésre, új technológiák megismerésére, a piac feltérképezésére és szakmai egyeztetések lefolytatására.

Megosztás