BlogzineKülföld

Felpörgő felvásárlások, de csökkenő bizalom

A nagyobb startupoknak is jó hír lehet, hogy – meglepő módon – növekedés várható a globális vállalatfelvásárlási (M&A)  piacon. A nemzetközi vállalatok 41%-a arra számít, hogy egy éven belül akvizíciót fog végrehajtani – olvasható az Ernst & Young legfrissebb Globális Tőkebizalmi Barométerében.

A friss Globális Tőkebizalmi Barométer felmérés ( amely több mint 1000 nemzetközi nagyvállalat vezetőjének megkérdezése alapján készült) főbb megállapításai:

Meglepő tranzakciós étvágy a viharos piaci körülmények ellenére

– A jövőbeli M&A tevékenységet (fúziókat és akvizíciókat) az erősebb mérlegeredmények és a csökkenő adósságszintek táplálják

– A hitelpiacok kellően erősek a növekedés támogatásához

– A nagyvállalatok a biztonsági készpénztartalékokra támaszkodhatnak

– Az értékelések közeledésének köszönhetően egyre több a komoly eladó

Az erősebb mérlegeredmények és a működési hatékonyságra fektetett hangsúly együttesen azt jelenti, hogy a nagy tőkével rendelkező vállalatok továbbra is terveznek M&A tranzakciókat. A megkérdezettek csaknem kétharmada (57%) látja úgy, hogy az értékelések a jelenlegi szinten maradnak az elkövetkező 12 hónapban, aminek eredményeként a potenciális eladók köre 30%-kal növekszik a hat hónappal ezelőtti várakozásokkal összevetve. Így a megkérdezett vállalatok 26%-a most azt tervezi, hogy a következő évben értékesít bizonyos egységeket.

Az évente két alkalommal elkészített Globális Tőkebizalmi Barométer ötödik kiadása szerint a válaszadók csaknem fele az elkövetkező 12 hónapban a növekedésre koncentrál, és már csak 7%-uk fókuszál a túlélésre – ez a legalacsonyabb érték, amióta a barométert először publikálták 2009-ben.

Új jelenség figyelhető meg, amely szerint az M&A tevékenység és a piaci bizonytalanságok úgy tűnik, megférnek egymással. Jelenleg a világ vezető vállalatai felülemelkednek a piaci zűrzavaron, és a növekedésre, illetve az M&A tevékenységre összpontosítanak – számukra nem a 2008-as év tért vissza. A bizonytalan időszak átvészeléséhez az elmúlt három évben csökkentették mérlegükben a pénzügyi kockázatokat, és kemény hatékonysági intézkedéseket foganatosítottak, így képesek voltak pozícióikat megerősíteni.

Egy másik felmérés mást jelez

A válság kiújulásának következtében jelentősen romlott a hangulat a közép-európai kockázatitőke-befektetők körében – állapította meg szerdán bemutatott elemzésében a Deloitte nemzetközi tanácsadó cég. A befektetői bizalom az utóbbi két évben folyamatosan nőtt, idén áprilisban érte el a csúcsát, azóta viszont drámai mértékben csökkent. Ez mindenekelőtt a válság kiújulásával és az euróövezet jövőjével kapcsolatos, egyre erősödő félelmeknek tulajdonítható, továbbá közrejátszott benne Lengyelország, Csehország és Szlovákia lassuló növekedése is.

A válaszadók kétharmada az általános gazdasági helyzet romlására számít a régióban. Az előző, 2011 tavaszi felmérésben csupán 10 százalék jósolt romlást. A megkérdezettek 50 százaléka szerint az általános piaci aktivitás csökken, 45 százalék szerint stagnál a következő időszakban, és az az uralkodó vélemény, hogy a finanszírozási források várhatóan csökkenek majd.

Ugyanakkor az érintett cégek még ilyen piaci feltételek mellett is hajlandóak úgy befektetni, hogy annak hasznát várhatóan csak később, kedvezőbb gazdasági körülmények között tudják majd learatni. A válaszadók 76 százaléka nyilatkozta ugyanis, hogy a jövő év tavaszáig több befektetést eszközölne, mint amennyit megszüntet – olvasható a Deloitte közleményében.

Javuló nagyvállalati számok

Visszatérve az Ernst&Young felmérésre: e szerint a vállalatok nyereségre vonatkozó kilátásai is viszonylag kedvezőek: a megkérdezettek csaknem fele (47%) biztos benne, hogy a profit legalább a jelenlegi szinten marad; további egyharmaduk szerint a kilátások pozitívak és a finanszírozási feltételek is javulnak. A felmérésben résztvevők 68%-a szerint a tőkepiaci körülmények a legrosszabb esetben sem romlanak.

A gyengülő globális növekedési várakozások ellenére, a vezető vállalatok közül sokan optimisták saját nemzetgazdasági és a hosszú távú gazdasági kilátásaikkal kapcsolatban. Az Egyesült Államokban a lassuló növekedés, az ország hitelminősítésének leértékelése, valamint az eurózónában egyre fokozódó államadóssági válság drámai tőzsdei tevékenységet indukált a felmérés készítésének idején. Mindezek ellenére a válaszadók kétharmada (63%) szerint a globális gazdaság legalábbis stabilnak mondható. A bizalom különösen magas az olyan ágazatokban, mint az energiaipar és a közművek, olaj- és gázipar, illetve a fém- és bányászati szektor.

Dezse Margaret, az Ernst & Young Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatásainak vezetője szerint: „Sok globális vállalat jelenleg erős pozíciót élvez, hogy kockázatmentesített mérlegeikkel és nagyméretű készpénztartalékaikkal felvásárlásba kezdjenek. A felmérés alapján úgy látjuk, hogy meglepően kedvező a globális M&A környezet, hiszen a megkérdezettek többsége pozitívan nyilatkozott az üzletkötési lehetőségek számával és minőségével kapcsolatban.”

A Globális Tőkebizalmi Barométer szerint a befektetések legvonzóbb célpontjainak Kína, India, Brazília, az USA és Ausztrália számítanak. Az elismert BRIC országok körén kívül Malajzia, Mexikó és Argentína a három legnépszerűbb feltörekvő piaci célpont az új befektetések számára. A válaszadók csaknem egyharmada szerint M&A tevékenységük fő motívuma, az új piacokon megszerezhető részesedés.

A válaszadók többsége (87%) aggódik, hogy a szabályozási kockázatok meghiúsíthatják a növekedési terveket – különösen a banki szektor és a pénzügyi piacok reformja az, amelynek széles körű hatása lehet ágazati- és földrajzi értelemben is.

Dezse Margaret összegzése szerint – „A szabályozási változások jelentik az egyik legfőbb bizonytalanságot, és folytonosan jelen van a gazdasági stabilitás alapvető kérdése is. Egy újabb recessziós hullám felülírna minden várakozást. Válaszadóink M&A tevékenységekkel kapcsolatos hozzáállása és elszántsága figyelemre méltó, úgy tűnik, a vállalatok megtanulták kezelni a bizonytalanságokat, és rendelkeznek azzal a képességgel, hogy stratégiai üzleteket kössenek a jelenlegi gazdasági környezetben.”

A felmérésről

Az Ernst & Young Tőkebizalmi barométere a világ különböző ipari ágazataiban működő nagyvállalatok több mint 1000 vezetője körében elvégzett felmérés. A Barométer célja felmérni a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos vállalati bizalom fokát, megérteni a vállalatvezetőségek prioritásait az elkövetkező 12 hónapot illetően, és azonosítani a megjelenő tőkekezelési gyakorlatokat, amelyek megkülönböztetik azon vállalatokat, amelyek versenyelőnyt építenek ki a globális gazdaság folyamatos változása mellett. Ez a sorozatban az ötödik féléves Barométer, melynek első kiadása 2009 novemberében jelent meg.

Megosztás