Jöhetnek a régiós startupok (is)

Növekedésnek indult a vállalati tranzakciós piac a közép- és délkelet-európai régióban is, nemcsak világszerte: 2014 első félévében mintegy 40 százalékkal nőtt az üzletkötések értéke az egy évvel korábbiakhoz képest. A befektetők elsődleges célpontjai továbbra is az IT és a technológiai vállalatok voltak – derül ki az EY legfrissebb régiós M&A Barométeréből.

„Az idei év első féléves adatai és a cégvezetők várakozásai is azt mutatják, hogy tovább folytatódik a tranzakciós piac élénkülése mind a közép- és délkelet-európai régióban, mind pedig hazánkban. Biztató jel, hogy némileg csökkent ugyan a tranzakciók száma, értékük összességében mintegy 40 százalékkal növekedett. A trendek egyértelműen élénkíthetik a magyar piacot is” – mondta Dezse Margaret, az EY Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások vezető partnere.

2014 első félévében a vállalati összeolvadások és felvásárlások piacán a régió országaiban 629 tranzakciót hoztak nyilvánosságra, ami kismértékű csökkenést jelent a korábbi év azonos időszakához képest. Magyarország a régió középmezőnyébe tartozik az üzletkötések számát tekintve: 48 publikus ügylettel hazánk a hatodik helyen áll, Törökországot, Lengyelországot, Csehországot, Bulgáriát és Romániát követve.

cee-regio

A régió tranzakcióinak becsült összértéke 18,5 milliárd dollárra nőtt, ami mintegy 40 százalékos emelkedést jelent az előző év első félévi adataihoz képest. A kiugró növekedés elsősorban egy csehországi mega-tranzakciónak köszönhető: Radovan Vitek cseh ingatlanbefektető cége felvásárolta a német GSG csoportot 1,69 milliárd dollár értékben.

A belföldi ügyletek uralták a piacot

Az eddigi trendeknek megfelelően 2014 első félévében is a belföldi ügyletek uralták a piacot a régió államaiban: az összes tranzakció 51 százaléka országon belüli volt. A külföldre irányuló akvizíciók száma a korábbi év azonos időszakához képest 5 százalékponttal emelkedett, az ilyen ügyletek részaránya így 13 százalékot ért el az összes tranzakciót tekintve.

Az év első felében a stratégiai befektetők aktivitása volt a jelentősebb, az ügyletek 65 százaléka stratégiai befektetők részvételével történt. Magyarországon és Bulgáriában azonban inkább a pénzügyi befektetők alakították a piacot, mintegy 60 százalékos részvétellel.

Az IT és a vegyipar az élen

A kelet- és délkelet-európai régióban a legtöbb tranzakció az IT és technológiai szektorban történt (a teljes tranzakciószám 16 százaléka), ezt követte a feldolgozóipar, majd a szolgáltatóipar. A tranzakciók értékét tekintve eltérő a lista, első helyen a vegyipar, az ingatlan szektor és a szórakoztatóipar szerepel.

Régiós szinten leginkább az amerikai befektetők voltak aktívak, a lista második helyén a brit, harmadikon a német befektetők szerepelnek. A térségben tapasztalható trendeknek megfelelően Magyarországon is az amerikai felvásárlások dominálták a piacot, amelyet a brit és a francia üzletkötések követtek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .