BlogzineHazai pályaKutatás

Gázos kutatások Dunaújvárosban

A fizikai hatásokkal szemben ellenállóbb, könnyebben festhető és ragasztható fémfelületek létrehozása, továbbá a kibocsátott káros gázok felbontása és a levegőt szennyező porszemcsék, azaz a szállóporok, leválasztása is megtörténhet a Dunaújvárosi Főiskolán végzett kutatások révén.

A felsőoktatási intézmény szakemberei csendes villamos kisülések alkalmazásával alakítják át a fémek és egyéb szilárd anyagok felületét, valamint az ipar és a közlekedési eszközök által okozott környezetszennyezés gyors villamos kisülések segítségével történő csökkentését is zászlójukra tűzték.

Az ipar, a közlekedés és a lakosság is hozzájárulhat a levegő por és gázszennyezéséhez. A nem megfelelő környezetvédelmi berendezésekkel rendelkező ipari üzemek ráadásul olyan füstgázokat bocsáthatnak ki, melyek a savas esőket okozó nitrogén oxidokat és kénoxidokat, valamint aromás szénhidrogéneket is tartalmaznak. E

z utóbbi a napsugárzás és a földfelszíni ózon hatására úgynevezett policiklikus aromás szénhidrogénné alakulhat, ami belélegezve rákkeltő hatású is lehet.

A Dunaújvárosi Főiskola kutatóinak célja – az uniós TÁMOP 4.2.2-08/1/2008-0016 azonosító számú projekt keretében – az ipar által kibocsátott káros porszemcsék és gázok leválasztását szolgáló technológia kidolgozása.

A főiskola belülről

A szakemberek egy olyan új, kombinált reaktor létrehozásán dolgoznak, amely a porrészecskéket mechanikusan és elektrosztatikus kisülésekkel választja le, a gázban lévő környezetre káros vegyületeket pedig gyors nagyfeszültségű korona impulzusokkal bontja le. A technológia kidolgozásánál arra is figyelnek a szakemberek, hogy a reaktort az ipari kazánok esetében is használni lehessen majd.

A kutatások megmutatták, hogy az energiatermelésre újabban alternatívaként alkalmazott növények és más anyagok elégetésekor is keletkeznek nitrogénoxidok, kénoxidok, sőt bizonyos anyagok eltüzelése során keletkező füstgázokban akár több 10 ppm nagyságrendű klór is található, ami a kutatás során kidolgozott gázbontó eljárások alkalmazásának szükségességére külön felhívja az alkalmazók figyelmét.

Ugyanakkor a kutatók feladatuknak tekintik a fémek felület ellenállásának, kopásállóságának növelését és a különböző nehezen kezelhető fémek, nemesfémes anyagok (pl.: polietilén, teflon) felületének javítását is.

A gyors villamos kisülések alkalmazásával lehetőség nyílik az egyáltalán nem, vagy csak nehezen festhető, illetve ragaszható fémek egyszerű és olcsó kezelésére, s ezáltal megbízható és tartós ragaszthatóság és festhetőség kialakítására, továbbá a sokat használt, nagy teherbírásnak alávetett szerszámok, gépalkatrészek élettartamának megnövelésére. A gyors villamos kisülésekkel történő felületkezeléssel egy olyan réteget alakítanak ki, amely ellenállóvá teszi a fémek felületét a külső fizikai hatásokkal szemben, melynek köszönhetően el lehet kerülni a nagy igénybevételű és drága szerszámok gyakori cseréjét is. Ugyancsak lehetőséget látnak nagyvákuum berendezések belső felületeinek gyors gáztalanítására villamos kisülések segítségével.

„A kutatást részben új ismeretek megszerzése miatt végezzük, másrészt viszont konkrét problémákra is választ adunk. Célunk a füstgázok tisztítása, a por és gázszennyezések egyidejű eltávolítása, valamint a fémfelületek olyan átalakítása, melyeknek köszönhetően a technológia és az ipar is alkalmazni tudja eredményeinket” – mondta Dr. Kiss Endre, a kutatás vezetője, a Dunaújvárosi Főiskola Természettudományi és Környezetvédelmi Tanszék vezetője.

Megosztás