BlogzineHazai pálya

Magyar egészségügyi informatikai fejlesztés

Magyarországon az egészségügyben az egyes betegellátó intézmények a mai napig nincsenek egységesen összekötve informatikai rendszerrel, de nem igazán jobb a helyzet a közigazgatásban sem. Ebben segíteni egy magyar kkv.

Életmentő lehet ugyanis, amikor valaki betegség vagy baleset következtében kórházba kerül, ott az egészségügyi előéletéről megbízható és gyors információk álljanak az őt ellátók rendelkezésre, mivel ismerik a betegellátó intézményekben  (kórházak, szakrendelők, háziorvosok, mentőszolgálat) krábban keletkezett vizsgálatokat, jelentéseket. A balatonfüredi székhelyű Pan-Inform Kft. az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának 300 millió forintos támogatásával egy olyan online rendszert dolgozott ki, aminek a segítségével az egészségügyi ellátás során a kezelőorvos elektronikus formában azonnal hozzáfér – a beteg hozzájárulásával – az őt érintő valamennyi adathoz, vagyis a páciens kórtörténetéhez.

Az egészségügy regionális átszervezése a hazai informatikusoknak is munkát adhat, és igyekeznek arra felkészülni. Az egészségügyi dokumentumok rendszere rendkívül bonyolult, és számos informatikai rendszerrel próbálják ezt a nem kis feladatot megoldani, ráadásul meg kell felelni a rendkívül szigorú adatvédelmi szabályoknak is, lehetőleg költséghatékonyan. Az integrációt támogató informatikai rendszerrel szemben támasztott követelmények tehát: legyen pontos, gyors, egyszerűen használható, hatékony, könnyen elérhető, platformfüggetlen, biztonságos és olcsó. A Pan-Inform Kft. elébe ment a változásoknak, ugyanis a nagytérségi integráció informatikai kihívásaira megfelelő választ tudnak nyújtani a HISCOM (Hospital Information Sytems Communication) révén.

Ha már az intézményeket centralizálják, nem szabad az igen csak vegyes képet mutató informatikai rendszert sem változatlanul hagyni. Emellett a HISCOM regionális és országos szinten is képes összekapcsolni a ma még szigetszerűen működő medikai rendszereket, ami eddig csak nehézkesen elérhető adatbázisok és statisztikák létrehozását tenné lehetővé, rendkívüli módon felgyorsulna a ma még lassúcska információáramlás.

A balatonfüredi fejlesztők az egyetlen központi állami adatközpont helyett hatékonyabb megoldást javasolnak, szerintük a meglévő informatikai rendszereket kell összekötni egymással, megfelelve az európai szinten is kiemelkedően szigorú magyar adatbiztonsági követelményeknek.  A HISCOM-ra, mint informatikai közműre további alkalmazások fejleszthetők ki. A sikeres tesztelés után a hasznosíthatóság nem csak az egészségügyben, hanem a hasonlóan bonyolult, szigetszerűen működő közigazgatásban, és az oktatásban is megalapozott.  Jó példa erre Svájc, ahol a kantonok a relatíve kis alapterületű országot felaprózzák, így az összehangolt munkára a HISCOM-ot hívják segítségül: az alpesi országból élénk érdeklődés mutatkozik a balatonfüredi fejlesztésű rendszer iránt.

Megosztás