83,3 milliárd tamogatást kaptak a magyar cégek és kutatók K+f-re tavaly

A rekorder támogatás 41%-a jutott a hazai vállalkozásokhoz, 30% pedig az egyetemi és akadémiai kutatóhelyekhez. A pénzek jó része startupokat és kkv-kat segitett. 

Az NKFI Alap tavalyi kifizetési adatai szerint az állami finanszírozású KFI források legnagyobb része, 34,2 milliárd forint hazai mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét ösztönözte. Emellett 25 milliárd forintot 26 felsőoktatási intézményben, valamint a Magyar Tudományos Akadémia 17 kutatóközpontjában folyó kutatásokra támogatást nyert projekteknek fizetett ki az NKFI Alap. Az Alap kifizetéseinek egy része a nemzetközi szervezetekben – elsősorban a tudás bővítését lehetővé tévő és gyakorlati alkalmazások fejlesztését is megalapozó költséges kutatási infrastruktúrákban – való részvétel és bekapcsolódás költségeit, tagsági díjakat fedezi.

A kifizetések és a pályázati keretösszegek adatainak összevetésekor figyelembe kell venni, hogy a teljesült kifizetések összege (2017-ben 83,3 milliárd forint) és a meghirdetett felhívások keretösszegei nem azonosak. A meghirdetett programok keretösszegéből ugyanis több év alatt teljesülnek a kifizetések.

Az NKFI Alapból 2016-ban és 2017-ben megpályázható felhívásokra 2017-ben kifizetett legnagyobb összegű, összesen több mint 20 milliárd forintos kifizetés a vállalati KFI tevékenységeket – házon belüli kutatás-fejlesztést, a startup-ökoszisztéma építését, exportorientált innovációt vagy iparjogvédelmet – ösztönző konstrukciók keretében támogatott projektekhez került. Emellett vállalkozások és kutatóhelyek együttműködésében megvalósuló projektekben a digitális gyártástechnológia fejlesztésére, valamint agrár-innovációra és biotechnológiai programokra több mint 7 milliárd forintot (VKE_17), a Nemzeti Agykutatási Program folytatására és aNemzeti Kvantumtechnológiai Program (NKP_17) megvalósítására összesen 3,7 milliárd forintot, felfedező kutatásokra (kutatói kezdeményezésű témapályázatokra és posztdoktorok támogatására) pedig mintegy 9,6 milliárd forintot fizettek ki az NKFI Alapból 2017-ben.

A 2017-es 83,3 milliárd forint kifizetés jelentős része a 2015 óta meghozott támogatói döntések eredményeképpen elindult projektek finanszírozására teljesült. 2015 óta az NKFI Alap pályázati kiírásaiból mintegy 2000 projekt vissza nem térítendő támogatásáról született döntés, összesen közel 250 milliárd forint értékben. Az NKFI Alap idei programstratégiája szerint a 2018-ban meghirdetendő pályázati konstrukciók teljes keretösszege 81,85 milliárd forint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .