BlogzineHazai pályaPiaci füles

Felpörögnek a tőkebefektetések!

A kockázati és magántőke befektetések száma jelentős növekedés előtt áll, már tavaly is 25-30 tranzakció születhetett, de 150-200 (!) várható a következő másfél-két évben.

Csak azok a cégek számíthatnak azonban befektetőkre, amelyek felkészültek a kockázati és magántőke fogadására, figyelmeztet az M27 ABSOLVO és a Riverside. Magyarán komoly felkészülésre van szükség a kockázati és magántőke fogadásához.

Igaz a szűkülő banki finanszírozás és a Jeremie-program folytatása okán a következő három évben drasztikusan nőni fog a befektetések száma.

A magántőke és kockázati tőke befektetések számát tekintve 2009 volt a mélypont Magyarországon, amikor az előző évi felére esett vissza a felvásárlások száma.

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület adatai szerint 2009-ben 12 cégben szereztek tulajdonrészt kockázati és magántőke társaságok, 2010-ben 19-ben, 2011-ben pedig az előzetes adatok szerint mintegy 25-30 cégben történt befektetés. A szakértők szerint azonban jelentős fellendülés előtt áll a hazai kockázati és magántőke piac.

„A trendekből számunkra egyértelmű, hogy a következő három évben egyre több vállalkozás keresi majd a kockázati és magántőkében rejlő lehetőségeket, ráadásul vannak elérhető források a tőkealapoknál, sőt, újak indulnak rövidesen.

Az eddig tapasztalt évi 20-30 befektetéshez képest robbanásszerű tranzakciószám növekedésre számítunk, és körülbelül 150-200 befektetést prognosztizálunk a következő 1,5-2 év során” – mondta Horgos Lénárd, a finanszírozási és exporttanácsadással foglalkozó M27 Csoport magyar irodájának vezetője.

Az elmúlt években a recesszió hatására jelentősen szűkült a banki finanszírozások elérhetősége, ezzel egyidejűleg Kelet-Közép-Európában 2014-től minden bizonnyal nagymértékben csökken a vissza nem térítendő európai uniós támogatások köre. A 2010-ben indult Jeremie-programból és a hamarosan induló Jeremie II. alapból a közeljövőben még számos, kisebb összegű befektetés valósulhat meg. Finanszírozási igény és forrás is van tehát, a kérdés az, hogy mely cégek alkalmasak a sikeres kockázati és magántőke befektetésekre.

„A Riverside magántőke társaságnál a lehetséges befektetésként azonosított és megvizsgált cégek kevesebb mint 1%-ánál valósul meg a felvásárlás” – mondta Vidovszky Ferenc, a Riverside globális magántőke társaság magyarországi irodájának Senior Partnere.

„Évente több mint 200 befektetési lehetőséget vizsgálunk meg Kelet-Közép-Európában, és eddig 12 régióbeli céget vásároltunk fel. Folyamatosan keressük azonban itthon és a régióban is a szilárd alapokkal és nemzetközi növekedési potenciállal rendelkező, a befektetésre készen álló vállalatokat” – tette hozzá Vidovszky Ferenc.

Egy befektetés meghiúsulásának számok oka lehet: sok esetben a tulajdonosnak és a befektetőnek teljesen más elképzelése van az árról, vagy jelentősen különböznek a cég jövőjével kapcsolatos vízióik.

Előfordul, hogy a tulajdonos nincs felkészülve arra, hogy megváljon a saját alapítású cégétől, vagy bár szívesen eladná, a cég működésével kapcsolatos kulcsinformációk nem vagy csak nehezen érhetők el.

Tanácsadók részvétele az akvizíciós felkészülésben csakúgy, mint a tranzakciós folyamat során mind a befektetők, mind a tulajdonosok számára előnyökkel jár. Gyakori például, hogy az átvilágítás során a tanácsadók mutatnak rá olyan rejtett pénzügyi, jogi, adójogi problémákra, amelyekkel esetleg még a tulajdonos sincs tisztában.

Amely cégek viszont felkészülten vágnak neki a tárgyalásoknak a kockázati és magántőke társaságokkal, és sikeresen zárják azokat, javuló eredményekre számíthatnak.

A Brit Kockázati és Magántőke Társaság 2011-es adatai szerint a recesszió alatt a magántőke társaságok portfóliójában lévő vállalatok termelékenysége átlagosan 14%-kal, pénzügyi eredményeik pedig 5%-kal haladják meg a piaci átlagot. A bővülő anyagi források mellett ugyanis olyan szaktudásra, tapasztalt és proaktív menedzsmentre, valamint értékes nemzetközi kapcsolati hálóra tesznek szert, melyek segítségével a vállalat nehezebb körülmények között is továbbfejlődhet.

Ki az az M27 Absolvo?

Magyarországon az M27 ABSOLVO 2004 óta áll a hazai kis- és középvállalkozások, nemzetközi nagyvállalkozások, önkormányzatok rendelkezésére, s szolgálja a szervezetek növekedését, fejlődését, pénzügyi források bevonását a hazai és a külföldi piacokon egyaránt. A cég a bécsi központú M27 csoport tagjaként Európa 27 országában tudja segíteni tanácsadási tevékenységgel ügyfeleit a projektek megvalósításában. Az M27 ABSOLVO mára 20 fős szakértői csapata közreműködésével több mint 500 fejlesztési projektet zárt sikerrel.

Megosztás