BlogzineHazai pálya

Állami segítséggel jön a kuwaiti tőke

25 magyar innovatív cég mutatkozott be az Első Magyar-Kuvaiti KFI Workshop néven a Nemzeti Innovációs Hivatalban ma tartott rendezvényen. Az Insiderblog megtudta: a kuwaiti partner most elsősorban 5-10 millió dollár közti befektetési lehetőséget keres. 

Magyarország a keleti nyitás politikája során az eddiginél szorosabb együttműködésre törekszik az arab világgal, ezen belül is Kuvait az egyik olyan célország, amellyel stratégiai partnerséget kíván kialakítani – Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkárának megnyitóbeszédéből.

E cél  érdekében 2012 novemberében Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára által vezetett üzleti delegáció kuvaiti látogatást tett, melynek során többek között tárgyalásokat folytatott Mr. Anas Meerza ügyvezető igazgatóval, aki a 350 millió dolláros technológiai befektetési alapot kezelő NTEC (National Technology Enterprises Company) vezetője.

Az Insiderblog Anas Meerza-val beszélgetve megtudta:  most elsősorban 5-10 millió dollár közti befektetési lehetőséget keres a kuwaiti NTEC. Közelebbről kockázati tőke jellegű befektetéseket az informatika, az környezettechnológiák (például vízkezelés), valamint az energetika területén.

kuwait_uj_fovaros
Csak szerényen! Ilyenre tervezik Silk City-t. az új fővárost, közepén egy 1001 méteres toronnyal. Kb. 31000 milliárd forintból…

Az NTEC fejlesztési programokba fektet be magán és kockázati tőkealap formájában. Évente több mint 300 befektetési lehetőséget vizsgál meg, s a kiválasztott cégekben vagy projektekben közvetlenül vagy alkalmanként más befektetőkkel társulva vesz részt. Kiemelt kapcsolatokat ápol kutatólaboratóriumokkal, K+F központokkal, egyetemekkel és iparági szakértőkkel.

Az előzetes egyeztetések eredményeként a Nemzeti Innovációs Hivatal és az NTEC közös szándéknyilatkozatot írt alá, melynek értelmében az intézmények közötti információcsere bázisát a két országban megjelenő és kereskedelmi hasznosításra alkalmas projektek, technológiák és szabadalmak jelentik. Az együttműködés legfontosabb eleme az innovációban érdekelt magyar és kuvaiti cégek beazonosítása, illetve a magyar szakemberek révén történő kuvaiti fejlesztések megvalósítása.

A NIH hozzá kíván járulni az NTEC Technológiai Vállalkozásközpontjának (TEC) magyar szakemberekkel való megerősítéséhez, mely további lehetőségeket teremthet a hazai innovatív vállalatoknak e térségben való megjelenésére. Az aláírt szándéknyilatkozat tehát a magyar tudományos és technológiai eredmények Öböl-menti országokban való hasznosítását kívánja előmozdítani.

A két ország közötti, a KFI területet érintő üzleti lehetőségek feltérképezésének első megvalósulásaként 2013. március 13. és 14-én kerül megrendezésre a Nemzeti Innovációs Hivatalban az első Magyar-Kuvaiti KFI Workshop. Tekintettel arra, hogy mindkét ország KFI stratégiájában kiemelt fontosságú ágazatoknak tekinthetők az élettudományok, energia és vízkezelési technológiák, valamint információs és kommunikációs technológiák, így a mostani rendezvény is e szakterületekre koncentrál.

A workshop keretében olyan innovatív magyar cégek mutatkozhatnak be az NTEC vezetőinek, amelyek érdekeltek lehetnek közös magyar-kuvaiti K+F projektek lebonyolításában, Öböl-menti piaci együttműködésben és kuvaiti tőke-befektetésben. A NIH szakértői összesen több mint 250 potenciális magyar cég profilját vizsgálták meg, majd az előszűrést követően az 50 legígéretesebb cég képviselő kapott lehetőséget írásos bemutatkozásra.

Ezt követően az NTEC szakértői választották ki azt a 25 céget, akikkel az első Magyar-Kuvaiti Workshop keretében kétoldalú, személyes tárgyalásokat kívánnak folytatni.

Az NTEC vezetői nyitottak továbbá a magyar kockázati-tőkebefektető cégekkel történő együttműködési lehetőségek megvizsgálására, ezért a NIH a workshop keretében egy külön szekcióban kuvaiti együttműködésben érdekelt magyar kockázati-tőkebefektetőkkel való személyes tárgyalásokat is előkészített.

Az esemény egyben lehetőséget biztosít arra is, hogy a Nemzeti Innovációs Hivatal vezetői hosszabb távú KFI együttműködések témáiban is folytathassanak kétoldalú egyeztetéseket a kuvaiti delegáció tagjaival.

(Az Insiderblog infói szerint a kuwaiti partner a k+f teljes skálája iránt érdeklődik, például kutatási programok közös vitelére, kutatók csereprogramjainak megszervezésére is nyitott.)

 

A rendezvényt Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára nyitotta meg, majd beszédet tartott Mr. Anas Meerza, az NTEC ügyvezető igazgatója, a kuvaiti delegáció vezetője, valamint Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettese.

 

A workshop kimenetele és annak eredményei jelentős mértékben meghatározhatják a 2013. május 7-8-án megrendezésre kerülő magyar-kuvaiti gazdasági vegyes bizottsági ülés napirendi pontjait is.

Megosztás