BlogzineKülföldStartupok

Startupokba fektető multi

Egyre több nagyvállalat nyit a kis kezdő cégek irányába, és támogatja ezek gyors és rugalmas fejlesztéseit. Az óriásvállalatok elszigetelt kutatóközpontjai kénytelenek nyitottabbá válni, ha nem akarnak lemaradni az új technológiákban.A GE most a brit Carbon Trust nevű nonprofit szervezettel működik együtt. Ez az NGO az alacsony szénkibocsátású gazdaságra való átállást szeretné előmozdítani, aminek érdekében szakmai támogatást biztosít a vállalkozásoknak és a közszférának a szénkibocsátás visszafogásához, az energiatakarékossági célkitűzések megvalósításához és az alacsony szénkibocsátású technológiák kereskedelmi forgalomba hozatalához. Erre szükség is lenne, hiszen Európában 2007 óta 40%-kal csökkentek a környezetbarát technológiákba történő beruházások. Az új együttműködés keretében a környezetbarát technológiákkal foglalkozó induló vállalkozásokat kívánják támogatni, mivel a GE európai Innovációs Barométere szerint minden második vállalkozás úgy véli, hogy a jelen gazdasági helyzet nem kedvez az innovációnak.

Az új pán-európai együttműködési megállapodással az európai ’tisztagazdaság’, azaz cleantech szektor növekedésének felgyorsítását szeretnék elérni. A megállapodás hátterét az a megdöbbentő adat támasztja alá, hogy a felmérések szerint régiónk nehezen tart lépést a világ más részeivel ebben a kritikus fontosságú szektorban.  Míg nálunk például Kínából általában csak a környezetszennyezésre vonatkozó hírek jelennek meg, felmérések szerint az ázsiai országok számos környezetbarát innováció átvételében jóval előrébb jár az öreg kontinensnél, elég itt az áramszállítás szupersztrádájának tartott, egyébként európai fejlesztésű nagyon magas feszültségű, több ezer km-es távolságokban kis veszteséget lehetővé tevő távvezetékek kiépítésre gondolni, ami a belső-ázsiai szélerőmű parkokat köti össze a tengerparti sűrűn lakott területekkel.

Az együttműködés első 18 hónapja alatt a cégek egy 5 millió dolláros inkubációs alapból kívánják támogatni az új, alacsony szénkibocsátású technológiák fejlesztését az infrastrukturális alkalmazások terén.  Tervük, hogy a Carbon Trust a GE-vel közösen felkutatja és értékeli az induló vállalkozásokat, majd az értékelés után a legígéretesebbnek tűnő vállalkozásokba be is fektet.  A partneri együttműködésre a GE 200 millió dolláros Ecomagination Challenge elnevezésű versenyének keretében van lehetőség. Ezt a globális nyílt innovációs versenyt a cég 2010-ben indította tőkebefektető partnerekkel együttműködésben azzal a céllal, hogy felkutassák, majd finanszírozzák a legjobb ötleteket a tiszta technológiák fejlesztése terén.   A GE és partnerei eddig 134 millió dollár értékben fektettek be, illetve kötöttek kereskedelmi együttműködési megállapodásokat az induló vállalkozásokkal világszerte.

A GE legfrissebb Innovációs Barométere szerint (mely 22 országban 2800 vállalkozás véleményét kérte ki) a felmérésben részt vevő brit vállalkozások zöme elengedhetetlennek tartja az innovációt az Egyesült Királyság jövőbeli – mind gazdasági, mind társadalmi – fejlődése szempontjából, de úgy véli, hogy nincsenek meg a megfelelő eszközök annak elősegítéséhez és ösztönzéséhez. Az eredmények nyilvánvalóvá teszik, hogy a brit vállalkozások az együttműködést tekintik a jövőbeli fejlődés kulcsának.  Az angol vállalkozások 84%-a úgy véli, hogy a többszereplős partnertársulások és az együttműködések kialakítása (a kormányzatot, a nagyvállalatokat, a KKV-ket és a magánembereket bevonva) jelentheti a siker kulcsát az innováció területén.   10 megkérdezett vállalkozásból majdnem 9 szerint a KKV-k és az egyéni vállalkozók is lehetnek olyan innovatívak, mint a nagyvállalatok, mely állítás megerősíti a magvető (seed) finanszírozás, valamint a helyi szintű innovációk és ötletek támogatásának szükségességét.

Az elmúlt öt év során Európa -a világ többi részéhez képest- elvesztette globális vezető szerepét a tiszta technológiák fejlesztése terén.   A Bloomberg New Energy Finance legfrissebb jelentése szerint, míg 2007-ben a világ tiszta energetikai beruházásainak 42%-ára Európában került sor, mára ez az arány 25%-ra csökkent.  Ugyanezen időszak alatt Ázsia-Óceánia csaknem megduplázta az össz-beruházásokban elfoglalt részesedését.

Megosztás