BlogzineHazai pályaRiportok

Magyar-román együttműködés formálódik

Pénteken, egy biharkeresztesi konferencián találkoztak magyarországi és romániai vállalkozók, önkormányzati és területfejlesztési szakemberek, hogy kitalálják, hogyan működhetne együtt a két, hasonló problémákkal küzdő ország a tőkebefektetések terén.

A „Magyar-román együttműködés a határrégióban történő befektetések növelése céljából” elnevezésű pályázat második szakmai rendezvényét pénteken tartották a Hajdú-Bihar megyei Biharkeresztesen. A projekt célja, hogy a határmenti térség gazdasági versenyképességét a működőtőke-befektetések növelésével javítsák. A szakmai programon a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség, a Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal képviselői mellett a DBH Group szakemberei is részt vettek.

A magyarországi és romániai vállalkozók, önkormányzati és területfejlesztési szakemberek részvételével szervezett konferencián a regionális befektetés-ösztönzési és gazdaságfejlesztési lehetőségekről hangzottak el előadások.

A korábbi, márciusi nyitókonferencián már szó esett a határ-menti térségben működő ipari parkok és ipari területek növekedési lehetőségeiről, ugyanis fejlesztésük új befektetéseket generálhat. Mindazonáltal a marketing és a befektetés-ösztönzési, valamint a befektetőknek helyben nyújtott szolgáltatások viszonylagosan alacsony szintje miatt mindenképp szükség van előrelépésre, amelyhez a határon átnyúló együttműködési program komoly segítséget nyújthat. Azok az vállalkozások, amelyek a nemzetközi tőkemozgásba bekapcsolódnak, csak hatékony marketingmunkával, a nemzetközi tapasztalatok adaptálásával lesznek képesek a versenyben helytállni.

A DBH szakemberei szerint a magyar és a romániai partnerek hasonló problémákkal küzdenek, ezért is célszerű a határon átnyúló gazdaságfejlesztési programokat összehangolni. „A globalizáció hatásaként az egyre erősödő piaci versenyben indokolt a KKV-k hatékony üzletmenetének, a vállalkozói kultúra fejlesztésének, illetve a nemzetközi piacra jutást segítő tanácsadási szolgáltatások minőségének javítása” – nyilatkozta Kurtán Zoltán a DBH Group vezérigazgató-helyettese. A DBH Group által kidolgozott üzleti modell segítségével eredményesen javítható a KKV-k működési hatékonysága, a térségben lévő vállalkozások versenyképességének növelésével, a magas hozzáadott értékű gazdasági tevékenységet végző vállalkozások is megjelenhetnek az érintett régiókban, mondta el a vezérigazgató.

Megosztás