Blogzine

Itt az első magyar közösségi könyv

A kreatív finanszírozás új útjait taposó Indulj.be egy hete elindított projektje az olvasók ötleteit is beépítő tudományos fantasztikus regény lehet az első sikeres közösségi finanszírozású könyv Magyarországon.

A projekt néhány nap alatt százezer forint feletti támogatást kapott a leendő olvasóktól!

Dragon György, a GameStar magazin közismert szerkesztője, Zsoldos Péter-díjra jelölt sci-fi író, Az Űrcsilliárdos című szórakoztató regénye kiadásához indított előfinanszírozási kampányt az Indulj.be oldalon. A leendő olvasókra építő modellben a megvalósuló kiadványhoz csak az oldalon keresztül lehet hozzájutni, könyvesbolti forgalomba nem kerül.

 

A szerző számos meglepő ajánlattal minden eddiginél személyesebb kapcsolatot épít a támogatókkal, az új modellben az olvasók exkluzív dedikált kiadványhoz juthatnak, vagy akár belekerülhetnek a regény folytatásába is.

A kampány első hetében számos olvasó támogatta a szerzőt, illetve segítette a könyv megjelenését azzal, hogy előre megvásárolta az Űrcsilliárdost.  A könyv megjelentetéséhez a szerző az IDG Magyarországi Médiaszolgáltató Kft-t nyerte meg kiadói partnernek.
Az támogatók „Az Űrcsilliárdos”-projekt oldalán egy regisztrációt követően tudják elővételben megvásárolni a kötetet, amelyhez több előre fizetési lehetőség is tartozik – a megfelelő csomag melletti „támogatom” gomb megnyomásával lehet a fizetést elindítani.

 

A könyv szerzője a jobb oldalon.

 

A többféle csomag számos választási lehetőséget kínál, az extra befizetésért extra szolgáltatások is járnak. A projekt elindítói gondoltak azokra, akik a kötet szeretnék megvásárolni, és azokra is, akik hajlandóak többet áldozni valamelyik limitált, de értékes extrákat tartalmazó csomagért. A komolyabb összeget befizető olvasók akár a történet további alakulásába is beleszólhatnak.  A támogatói csomagokat az indulj.be rendszerén keresztül PayPal segítségével vagy bankkártyával lehet megvásárolni. A projekt futamideje 90 nap.

Abban az esetben, ha a megcélzott összeg nem gyűlik össze, a könyv nem jelenik meg, illetve természetesen mindenki pontosan visszakapja befektetett pénzösszegét az indulj.be portáltól.

A közösségi oldalakon keresztül bemutatkozó könyv további érdekessége, hogy már a megjelenése előtt játékot fejlesztett belőle egy magyar indie fejlesztőcsapat, a Goblin Lunatics.

A hamarosan megjelenő játék egy 4x Space Strategy játék, amelyben a regényből megismert fajok versengenek az űr egy eddig fel nem fedezett szegletéért. Mindegyik fajnak megvannak az előnyei és a hátrányai, így érdekes taktikákat lehet kidolgozni. A játék sztorija nem kapcsolódik szervesen a regényhez, így „spoiler” veszélye nem áll fenn.
A könyv kampányát támogató játék szabadon terjeszthető és teljesen ingyenes, megjelenése július elején/közepén várható.
Az amerikai Kickstarter működési modelljének hazai adaptációja hat hónapja fogadja a kreatív ötleteket, terjeszti a közösségi finanszírozás eszméjét Magyarországon.  Az világszerte sikeres modell segítségével egyre több könyv, film, művészeti alkotás és találmány valósul meg.

Az Űrcsilliárdos lehet az első hazai sikeres Sci-fi kiadvány, amelyet az Indulj.be segítségével kapnak kézhez az olvasók, így úttörő vállalkozás a hazai kultúrafinanszírozás történetében.

Megosztás