BlogzineHazai pályaKülföld

Magyar elektroautót gyártanak Amerikában (frissítve)

A speciális fejlesztésű magyar autó iránt a tengerentúlon nagyobb igény mutatkozott. A mozgássérülteknek szánt járgány ha késéssel is, de Európában is hamarosan megjelenhet.

A magyar Rehab Zrt. fejlesztette ki, de egy texasi cég fogja gyártani a kerekesszékkel élők közlekedését segítő Kengurut. Ez a világon az első olyan autó, amit arra terveztek, hogy vezetője átszállás nélkül, a járműbe begördülve tudja irányítani azt. Egyelőre tekerős gázkarral szerelik mint a motorokat, de nemsokára érkezik a joystickkal irányítható verzió.

A Smart méretű jármű akkumulátorokkal együtt is csak 550 kg, végsebessége 45 km/h, és egyetlen feltöltéssel 110 km-t tud megtenni a két hátsó kerékhez kapcsolt 1-1 2 kW-os motorjával. Akkumulátorai nagyjából 8 óra alatt tölthetők tele, amivel körülbelül 80-100 km-es hatótávot ad használójának. Az autó egyetlen ajtaját távirányítóval lehet kinyitni, és el lehet foglalni az egyetlen fős utaskabint.  A gyártást egy texasi cég, a kerekesszékben élő Stacy Zoern által alapított Community Cars vállalta fel, 1,4 millió dolláros befektetéssel. A tengerentúlon fél éven belül 25 ezer dollárért lesz megvásárolható az autó várhatóan fél éven belül. A tengerentúlon a nagyjából 5,5 milliós ár nem lesz olyan riasztó, mint elsőre nekünk tűnik, mivel sok esetben az egészségbiztosító vagy az állam ennek a felét is biztosíthatja. Az öreg kontinensen egy év múlva lehet megvásárolható. A 45 km/h-s sebességhatár és a kis teljesítmény talán még a magyar közlekedési hatóságot is meggyőzi, hogy a járműnek nem kell a mopedautókhoz hasonló engedélyeztetési kálváriát végigszenvedniük majd.

Update info:
Amerikában nem tétlenkednek a Kenguru kitalálói.  A harmadik legnagyobb közösségi finanszírozási oldalon indítottak gyűjtést a projektre.
http://www.rockethub.com/projects/9512-kenguru-joystick-model
Eddig 5,385 dollár jött össze a megcélzott 100.000-ből. Mi szurkolunk nekik.

Megosztás