Blogzine

Magyar ICT cégek sikere Svájcban

Let IT Start néven tartott rendezvényt április 29-én Zürichben az Adler and Gorda Swiss AG magyar infokommunikációs cégek részvételével, amelynek célja az volt, hogy magyarországi ICT társaságok innovatív termékeiket bemutathassák a svájci piacon.

A rendezvény jó alkalmat adott arra is, hogy a bemutatkozó magyar vállalatok előtt B2B platform keretében valós üzleti lehetőségek nyíljanak meg. A magyar résztvevők Near Shoring, Home Automation, Mobile Payment, Big Data Processing, Wearable Computing és Smart Grid, Smart Metering témában adtak elő, és ügyfeleket, fejlesztőpartnereket valamint befektetőket kerestek az esemény kapcsán.

2

 

Svájci viszonylatban ritkának számító, nagy érdeklődés mellett zajlott a Let IT Start nevű magyar infokommunikációs technológiai (ICT) megoldásokat prezentáló rendezvény a múlt héten Zürichben. A siker arra enged következtetni, hogy a magyar cégek svájci piacra hozatala üzleti szempontból igen kecsegtető lehet.

1

Svájci magáncégként úttörő feladatra vállalkoztunk és nem kíméltünk sem időt, sem energiát, minden kapcsolatunkat megmozgattuk a siker érdekében − mondta el Szőke István, a szervező Adler and Gorda Swiss AG tulajdonosainak képviselője. A prezentációkat követő személyes üzleti megbeszélések szervezésével adtuk meg azt a nélkülözhetetlen segítséget a magyar cégeknek, amelyek nélkül Svájcban, ezen a nagyon vonzó, de ugyanakkor nagyon zárt és talán kicsit bizalmatlan piacon, biztosan nem érnek el sikereket. Az üzlet mellett van még valami, ami vezérel minket: a küldetés, hogy a CERN példáján megmutatva valóban transzparenssé tegyük a magyar IT-t Svájcban, hogy a magyar szaktudás az őt megillető helyre kerüljön. Mi ebben hiszünk − tette hozzá Szőke.

A CERN@Wigner projekt Budapesten: a svájci-magyar világsiker

Andreas Kemi _TresoritA rendezvény alapgondolatát – miszerint a magyar informatikai szaktudás és a magyarokat jellemző kiemelkedő innovációs készség Svájcban is keresett -, a genfi CERN és a budapesti MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont közös előadása alapozta meg a CERN@WIGNER közös IT-projektről. A Wigner Adatközpont magyar forrásból valósult meg Budapesten és nagyon sikeresen támogatja 1300 km távolságból a CERN kutatási programját. Ezt most már Svájcban is tudják, köszönhetően Frederich Hemmernek, a genfi CERN informatikai vezetőjének és Dr. Lévai Péternek a Wigner Kutatóközpont főigazgatójának. Mindkét szakember kiemelte, hogy a CERN@WIGNER projektben a svájci és magyar szakemberek együttműködése nem csak világszínvonalú, hanem példaértékű is.

A rendezvényen ezt követően már jelentős nemzetközi jelenléttel bíró és startup cégek egyaránt bemutatkoztak.

Near Shoring: persze, de hogyan?

Svájcban is keresik az olyan projekt alapú együttműködéséket, amelyek az országhatárokon túlnyúló, gazdaságilag hatékony, ugyanakkor színvonalas és maximálisan biztonságos, ellenőrizhető megoldásokat jelentenek.

Erre való a Near Shoring. Mindez akkor lehet hatékony, ha olyan kommunikációs és projekttámogató eszközöket alkalmaznak, amelyek valós időben, földrajzi távolságokat áthidalva teremtik meg az együttműködést a földrajzilag különböző helyen tartózkodó projektcsapatok között. Ebben a témában mutatkozott be a drezdai fejlesztésű ETEO Board − zürichi képviselője, Dr. Thomas Grotehen közreműködésével −Zürich és Drezda bevonásával, bemutatva a JIRA-alapú eszköz valós idejű működését. Az ETEO-nak természetesen van magyar vonatkozása: a rendezvényen szintén résztvevő Lukács Lajos a DSS Consulting képviseletében számolt be a DSS szerepéről az ETEO szoftverének fejlesztésében, amelyen keresztül a DSS is számos Near Shore projektben vesz részt. A DSS további prezentációt is tartott Business Intelligence témában iQualidator termékét mutatva be.

A DoctuSoft egy másik eszköz segítségével dolgozik a világ több országában, ők a Google Cloud Platform Service Partnereként a Google Hangouts-ban hisznek. A DoctuSoft módszertanát és sikereit Szatmári Tamás üzletfejlesztési igazgató mutatta be, természetesen online, Google Hangouts-on keresztül.

Felhőben is biztonságban

Andreas Kemi a Tresorit képviseletében a felhőalapú adattárolás, filemegosztás és együttműködés biztonságának kérdését járta körbe. A cloud napjaink egyik legtrendibb médiuma, de nem árt, ha adataink védelmében és az illetéktelen hozzáférés legkisebb esélyét is kizárva saját trezorról gondoskodunk. Ehhez kínálja kliens oldali titkosítással és DRM-el rendelkező termékét havi díjas és felhasználószámtól függő konstrukcióban a

Tresorit.

Két karkötő

A startup-okat a Rabbit és a Liber8 képviselte Wearable Computing témában. A Rabbit fejlesztésének célja, hogy leváltsa a rendezvényeken a papír alapú kommunikációt. Dedikált eszközeiknek köszönhetően az események után a különböző információk (szórólapok, brosúrák, névjegyek) digitálisan érhetőek el, amelyek így átláthatóbbak és rendszerezettebbek a résztvevők, a szervezők és a kiállítók számára is.

A LIBER8 első terméke ránézésre a divatipart szolgálja ki, hiszen a modern ékszerre hasonlító karkötő okos telefonra telepített alkalmazás segítségével változtatja mintáját viselője hangulatától vagy aktuális ruházatától függően. Na de hogy nem kell folyton feltölteni, mert a minta átvitelekor a működéshez szükséges töltésmennyiséget is megkapja? Ez igazi világújdonság. 

Leköröztük Svájcot

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. intelligens parkolási rendszerét Dávidházy Gábor a társaság stratégiai igazgatója mutatta be a hallgatóságnak. A magyar mobilfizetéssel és ezzel együtt a mobilparkolással foglalkozó állami vállalat prezentációját fokozott érdeklődés kísérte, hiszen Svájcban a magyarhoz hasonló parkolási megoldás nem létezik. A tavalyi év júliusában elindított Magyarországon egységes közterületi mobilparkolási rendszer, mind az ahhoz köthető mobilfizetési megoldások iránt nagy érdeklődés mutatkozott a rendezvényen. A rendszert vonzóvá teszi az is, hogy mobilapplikáció segítségével olcsón és könnyen valósítható meg a mobilfizetési tranzakció, illetve, hogy a kiépített rendszerhez szinte végtelen számú viszonteladó és parkolási zóna, elszámolási mód csatlakoztatható és mindez könnyen menedzselhető. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. rendszere iránt az Európai Unió tagállamaiban és a tengerentúlon is nagy az érdeklődés. Dávidházy Gábor a bemutató során elmondta: rendszerünk nem csak egyszerű mobilfizetési megoldást kínáló szoftver, hanem egy olyan összetett megoldás, mely akár arra is képes, hogy a jármű parkolásakor – a gépjármű vezető kérésére – az adott parkolási zónába automatikusan elinduljon a parkolási tranzakció megfizetése, illetve a parkolóhelyről való távozáskor, hasonlóan – a jármű vezetőjének utasítására – a parkolási tranzakciót lezárja a rendszer.

További két megoldást prezentált Mátyásfalvi János, az Adler and Gorda szenior konzulense. Smart Home témában a Combit Számítástechnikai Zrt. I-Lakás megoldása, automatikus tesztelés témában a Catura Tanácsadó Zrt. ACE terméke került bemutatásra.

Megosztás