Blogzine

63 millió egy fémszerkezetgyárnak

Újabb, nem klasszikus startup cég a porondon: egy Szabolcsi fémszerkezetgyártó kapott 63 milliós tőkét a Széchenyi Tőkebefektetési Alapból (SZTA), amely így 30 százalékos tulajdonosa lett a cégnek. A balkányi Innova-Metál Kft. gyártástechnológiai fejlesztésre fordítja a friss forrást.

Bevásárlóközpontoktól MÁV-kocsikon át víztározók zsilipkapuiig terjed az a referencialista, amihez az Innova-Metálnak köze van Magyarország területén. A társaság az egyre komolyabb műszaki színvonalú fémszerkezetek gyártásához való felkészülésre fogja fordítani a Széchenyi Tőkealapból juttatott befektetést.

Jövő áprilisban ünnepli 15 éves fennállását a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Balkányon tevékenykedő Innova-Metál Fémtechnikai Kft. A társaság az utóbbi években ugrásszerű növekedést mutat, 2008 óta közel megháromszorozta árbevételét. Ez elsősorban az egyre tudatosabb irányításnak köszönhető: míg korábban úgymond hagyományos építőipari generálkivitelezőként működtek, az elmúlt években egyértelműen eltolódott a fókusz a bonyolult, egyedi kivitelezésű acélszerkezetek irányába. „Ahhoz, hogy ezen a megkezdett, és bizonyítottan sikeres úton még tovább mehessünk, technológiai fejlesztésekre van szükségünk. Ennek forrásigényét elégítjük ki külső befektető bevonásával” – mondja Plangár János, az Innova-Metál ügyvezető-tulajdonosa.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap a társaság 30 százalékos tulajdonosává válik tőkeemelés útján, illetve további tagi kölcsönt is juttat a fejlesztésekhez. Ez a mindösszesen 63 millió forintot kitevő befektetés megfelelő hátteret képez a fémszerkezetgyártó újabb projektjeihez. „A tárgyalások során hamar meggyőződtünk arról, hogy korántsem hagyományos építőipari társasággal állunk szemben.” – meséli Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatóságának elnöke. „az Innova-Metál egyrészt fontos réspiaci műveletekben rendelkezik speciális know-how-val, másfelől a megbízások elnyeréséhez olyan marketingfogásokat is bevet – például bizalmi alapon bemutatótermékek gyártása – ami ezeken a szakterületeken korántsem megszokott.”

A friss tőkének köszönhetően a létszám 25 főre emelkedik, bővül a balkányi üzemcsarnok, és a meglévő, minőségi gép- és járműparkba is érkeznek új berendezések és járművek. „Mindezek révén megmarad a piacon az Innova-Metál Kft. innovációs előnye, amivel a válságos éveket is nem hogy átvészelte, hanem éppen ez idő alatt könyvelhette el legkomolyabb sikereit.” – állapítja meg Csuhaj.

Az újszerű megoldások iránti keresletet már évekkel ezelőtt észlelte a társaság. A hagyományos magas- és mélyépítési megbízásokban az acél- és betonszerkezetek építése, valamint a földmunkák domináltak. Utak, közművek, ipari csarnokok, bevásárlóközpontok és üzemanyagtöltő-állomások kivitelezésében működtek közre például a METRO Áruházaknak, a Terra Hungária Kft.-nek, és más megrendelőknek az ország egész területén, alkalmanként a KÉSZ Zrt. alvállalkozójaként. Idővel egyre komolyabb referenciákra tettek szert olyan bonyolult fémszerkezetek előállításában és beépítésében, amilyen például egy szervizcsarnok mozgódaruja, vagy egy víztározó zsilipkapuja. A fémmegmunkálási képességük kisebb, ám nagyobb feldolgozás-igényű alkatrészekre is kiterjed: fontos beszállítója lettek a Bombardiernek, ahol vasúti kocsik padló és tetőlemezét és egyes motor-alkatrészeit is ők szállították.

A társaság tevékenységében említést érdemel még egyes speciális szerszám- és célgépek tervezése és gyártása, amilyen például egy brikettáló gépsor, mely kezeletlen alapanyagok mechanikai feldolgozásával állít elő piacképes, értékesíthető tüzelőanyagot. Az Innova-Metál emellett műanyag-nyílászárókat, kéziszerszámokat, és azok kopó-alkatrészeit is gyártja, valamint használaton kívüli munkagépei bérbeadásával is növeli működési hatékonyságát.

Megosztás