BlogzineHazai pálya

Innováció magyarul – az Innovációs Szövetség vezetőjének posztja

Kedves nyelvújítással próbálkozik blogunk virtuális hasábjain a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezetője, dr. Antos László. Írását alább adjuk közre.

A Magyar Innovációs Szövetség ügyvezetőjeként sokszor tapasztalom, hogy beszélnek az innovációról, anélkül, hogy ismernék a pontos jelentését. (Sajnos ez még „kiművelt emberfőkre˝ is igaz.) Az innováció egy kreatív ötletből születő folyamatot jelöl, amely megvalósítja az ötletet, újítást (például új terméket, szolgáltatást, eljárást, új marketing- vagy szervezési-szervezeti módszert vezetnek be a gyakorlatban).

A magyarországi társadalom a hosszú távú gazdasági fejlődés legfontosabb tényezőjeként nem az innovációt tekinti. Ha értünk valamit, jobban támogatjuk. Ezért az innováció, mint idegen szó, használata helyett az újdonságművelést javasolom, a földművelés mintájára.

 

A három leglényegesebb fogalom az innováció meghatározásában:

 1. az új ötlet – hiszen egyébként nem kezdődne meg az innováció,
 2. a folyamat hangsúlyozása (megvalósítás, gyakorlati bevezetés), valamint
 3. az újdonság (új termék, szolgáltatás, eljárás vagy módszer).

 

Hogyan rokonítható ez a földműveléssel? A földművelés során magot vetünk, aztán gondozzuk a növényt, és végül felhasználjuk a termést.

Az innováció esetében a magnak az új ötlet felel meg; a gondozásnak a megvalósítás, a bevezetés lépései; a termésnek pedig az újdonság (pl. termék, szolgáltatás, eljárás, módszer). Kézenfekvő tehát az új, magyar kifejezés: újdonságművelés.

 

Természetes elvárás, hogy a megalkotott szó tartalmazza azt a szóalakot, hogy “új”, hiszen az innováció szótöve (nova) ezt jelenti. Az újdonságművelés:

 1. két ismert magyar szóból áll,
 2. ellátható képzőkkel, pl.: újdonságművelő, innovatív; újdonság-művelési, innovációs,
 3. a magyar nyelv számára nem túl hosszú; a hattagú szavak még egybeírandók.

 

Remélem sokan fognak beszélni az újdonságművelésről úgy, hogy ismerik a pontos jelentését.

 

dr. Antos László

 

Megosztás

One thought on “Innováció magyarul – az Innovációs Szövetség vezetőjének posztja

 • Fehér Tigris

  Kezdjék a Szövetség nevének megváltoztatásával. Valamint az innovációnak van ám magyar megfelelője: újítás (újító, újítási stb.). Találmányok mellett az újítások is kaptak elismerést még az átkosban. Lehet, hogy az újítást feltámasztani egyszerűbb, és a Magyar Újítási Szövetség jobban el tudna terjedni, mint a Magyar Újdonságművelési Szövetség.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük