BlogzineKülföldKutatás

Üvegházak a felhőben

A Fujitsu élelmiszeripari és mezőgazdasági felhőplatformja az üvegházak üzemeltetetését teszi sokkal hatékonyabbá.

A Fujitsu Akisai”élelmiszeripari és mezőgazdasági felhője a mezőgazdasági tevékenység számos területét segít optimalizálni. A „Greenhouse Horticulture SaaS” (SaaS – szolgáltatásként nyújtott szoftver, tehát például havidíjas) és „Greenhouse Environment Control box” megoldások üvegházi növénytermesztésre szakosodott termelőknek készültek. A szigetország kevéske termőterületét elég hatékonyan kell kihasználni a 127 millió lakos élelmezéséhez.  A japán piacon októberben bevezetendő Akisai felhőplatform gyors ütemben javítja a mezőgazdasági működés hatékonyságát az informatika újdonságok segítségével.

Amellett, hogy felhőben tárolja az üvegházak különféle érzékelő-adatait és elemzések segítségével optimalizálja a termelés folyamatát, a „Greenhouse Horticulture SaaS” lehetővé teszi a különféle berendezések – pl. fűtőelemek és ventilátorok – távoli felügyeletét. A „Greenhouse Environment Control box” batch-műveleteket végez az üvegházban, pl. összegzi az érzékelők adatait és berendezésvezérlő feladatokat lát el. Ily módon a termelők figyelemmel tudják kísérni az üvegházakból érkező információkat, javíthatják a termelés hatékonyságát és pontosabban időzíthetik a szabályozási lépéseket a távfelügyelet és távvezérlés segítségével. Ezekkel a jellemzőkkel a Greenhouse Environment Control box folyamatosan kiváló minőségű, stabil termelési környezet kialakítását teszi lehetővé.

A Fujitsu a Miyazaki Mezőgazdasági Kutatóintézettel közösen a végzi a két rendszer helyszíni tesztelését. A vizsgálatok annak az állami projektnek a részeként zajlanak, amely fejlett információkat hasznosító, önálló decentralizált rendszereket kíván létrehozni a japán mezőgazdasági termelés támogatására. Ez a projekt a japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium regionális élelmiszertermelést megújító technológiafejlesztési programja keretében indult. Talán a magyar startupok ötleteivel a hazai mezőgazdaság is versenyképesebbé tehető lenne.

Megosztás