BlogzineHazai pálya

Egymilliárdos IT kutatási program Budapesten

Egymilliárdnyi uniós pénzből informatikai kutatási (és oktatási) programok indulnak az ELTE-n és a BME-n.

Kelet-Közép-Európában egyedi  informatikai innovációs központ jön létre, ami az ipari és akadémiai kutatásokat hozná köelebb.

A néhány főbb kutatási terület a  közlekedési torlódások előrejelzése, a fogyatékkal élő kisgyermekek képzése és a kémprogramok szűrését segítő fejlesztések.

A központ emellett, EU állampolgárok számára ingyenes nemzetközi mesterképzést és start-up vállalkozásokat segítő mentor programot is szerveznek.

Az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont létrehozása és új kutatási programjának elindítása alkalmából rendeztek konferenciát március 5-én az ELTE Gömb Aulában. A lágymányosi Infoparkban működő központ neve EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomó pont, mert az EIT, az Európai Unió Innovációs és Technológiai Intézete által létrehozott informatikai és kommunikációtechnológiai tudományos és innovációs közösség (ICT Labs KIC) társult tagja. Az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont olyan szervezet, amely a kutatók, az ipari partnerek és a felsőoktatási intézmények együttműködését koordinálja, emellett felel a teljes projekt szakmai és pénzügyi vezetéséért, összehangolja a konzorciumi partnerek szakmai és operatív munkáját, biztosítja a projekt működésének kereteit. A Magyar Nemzeti Társult Csomópont az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint Ericsson Magyarország Kft., a Cisco Systems Magyarország Kft. és a GE Healthcare együttműködésével folytatja tevékenységét. „Az EIT KIC társulásokban való magyar részvétel és partneri közreműködés támogatása” című, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezelésében, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozá- sában megvalósuló pályázatra az ELTE, a BME és a Cisco Magyarország alkotott pályázati konzorciumot, és nyert egymilliárd forintos támogatást. Az EIT befektetői szemlélettel finanszírozza az innovációs tevékenységet, azaz a források 25 százalékát biztosítja, a kutatások üzleti célú hasznosítása érdekében. A költségek 75 százalékát azonban a nemzeti kormányok támogatása, ipari vagy más EU források révén kell előteremteni. A budapesti konzorcium első jelentős kutatási programját így segíti a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázata. A program keretében 2014 közepéig négy területen valósulnak meg fejlesztések az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont vezetésével. A négy átfogó témában többek között 10 új prototípus megalkotását, egy szabadalmi bejelentést és egy új, a kutatás bizonyos eredményeit megvalósító, hasznosító vállalkozás létrehozását vállalták a kutatók, valamint azt, hogy kutatásaikkal legalább tíz nemzetközi kutatási és fejlesztési programhoz csatlakoznak. „A projektnek köszönhetően, a budapesti csomópont köré szerveződve, egy kiemelkedő innovációs képességekkel bíró ökoszisztéma fejlődik tovább, amely Magyarország számára a nemzetközi elismerésen túl magas hozzáadott értékű munkahelyeket hoz létre, és hozzájárul az ország nemzetközi versenyképességéhez.” – mondta Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Kar dékánja, az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont vezetője.

Martti Mäntylä, az EIT ICT Labs stratégiai igazgatója elmondta: „Az Európai versenyképesség és  fenntartható gazdasági növekedés kulcsa az, hogy a kutatás-fejlesztési képességeket üzleti szemlélettel erősítsük meg. Ebben a folyamatban Budapest kiemelt partnerünk, innovációs hagyományai és regionális központi szerepe miatt.”
Vajta László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja elmondta: „A meglévő tudományos és projektszervezési kompetenciákra támaszkodva, a BME folyamatosan nyit az újszerű kutatási irányok és projektszervezési rendszerek felé, amelyekben kiemelkedő szerepe van a Villamosmérnöki és Informatikai Kar és szervezeti egységei aktív szerepvállalásának és nemzetközi szinten is elismert eredményeinek. ”

„Az Ericsson Magyarország elkötelezett a hazai oktatás fejlesztése mellett. Kiemelt feladatának tekinti a tudomány nemzetközi kapcsolatainak erősítését, a hazai kutatás és felsőoktatás nemzetközi kapcsolatainak erősítését, a hazai kutatás és felsőoktatás nemzetközi integrációját, a középiskolai és egyetemi képzés támogatását.” fogalmazott Charlotte Karlsson, az Ericsson Magyarország kutatási és fejlesztési igazgatója. „Az Ericsson képzésének témái mára az egyetemi tantervek részévé váltak. Fő célkitűzé-
sünk, hogy tovább erősítsük jelenlétünket a felsőfokú képzésben, és hogy utat találjunk az egyetemi kutatás eredményeinek ipari hasznosítása felé. Azt gondolom, hogy az EIT ICT Labs együttműködés erre kiváló platformot biztosít.”

Az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont konzorciumának a Cisco Systems
Magyaroszág Kft. is tagja. György László, a társaság ügyvezetője, rámutatott, hogy „ez az együttműködés számunkra azért is egyedülálló lehetőség, mert az egyetemi partnereinkkel valóban közös kutatói munkát folytatnak kollégáink. Bár ma már a világháló mindennapjaink része, a fizikai világban fellelhető tárgyak, eszközök 99%-a ma még nem kapcsolódik az internethez. A felhasználók és számtógépek mellett a folyamatok, adatok és eszközök hálózatba kapcsolása, azaz az Internet of Everything  egyedülálló innovációs lehetőségeket kínál Magyarország számára.”
A Nokia Siemens Networks magyarországi ügyvezetője, Ésik Róbert, elmondta: „A mobil-szélessáv világszintű szakértőjeként vállalatunk legfontosabb értéke az innováció, ezért kiemelten számítunk az egyetemek magasan képzett, jól felkészült és innovatív gondolkodású kutatóinak a munkájára.”

Az egymilliárdos költségvetésű program során olyan fejlesztéseken dolgoznak a kutatók, amelyek a jövőben a felhasználók életét a hétköznapokban is segítik majd. A komplex infokommunikációs hálózatok megoldásai című kutatási téma például a mobil tartalommegosztás hatékonyságának növelését célozza. A jövő digitális közösségi terei és mobilitás című program célja, hogy az infokommunikációs technológia segítségével a városok közlekedésének optimalizálását a mobiltelefonokra támaszkodva segítse
elő. Intelligens közlekedésszervezési eszköz megalkotásával a forgalom mérése alapján számított minták segítségével, a járművezetőknek előre jelezhetővé válik, milyen további fennakadás várható egy már kialakult torlódás nyomán.
Az ember-számítógép együttműködés című témakör az oktatási és tanulási metódusok, az élethosszig tartó tanulás és a munkahelyi képzés területén, valamint a társadalom peremére szorult rétegek integrálása, a fogyatékkal élők támogatása terén kínál fejlesztéseket. A fejlesztők olyan rendszeren is dolgoznak, amely a fogyatékkal élő kisgyermekek játékos tanulását, fejlődését támogatja.
A kritikus rendszerek biztonsága című projekt újdonságtartalma abban áll, hogy ismert biztonsági technológiákat és mechanizmusokat kombinál újszerű módon egy hatékony védelmi és incidenskezelési rendszer létrehozására, figyelembe véve a kritikus infrastruktúrák sajátosságai.

A központ szervezésében az informatikus hallgatók három szakirányon tanulhatnak az ELTE és a BME részvételével futó közös képzésekben az EIT ICT Labs által alapított
mesterképzésben. Ez a mesterképzés EU állampolgárok számára ingyenes, és a kétéves programot 8 európai ország 19 egyeteme közül választva, két egyetemen végzik a diákok. A budapesti központ a nemzetközi doktori képzésben is közreműködik, az újonnan alapított Doktori Képzési Központok egyike Budapesten létesült. Ennek során a tudományos ismerteket vállalkozásfejlesztési és üzleti képzéssel egészítik ki és segítik a hallgatók saját üzleti ötleteinek megvalósítását

Megosztás