Innovációs világverseny, magyar helyezettek

Egy 15 éves amerikai diák nyerte meg az Intel Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyének (ISEF) fődíját.  A magyar indulók matematika kategóriában 4. helyezést értek el.

***

A 15 éves Jack Andraka egy olyan papír alapú diagnosztikai módszert fejlesztett ki, amely a vérből és vizeletből is képes a korai stádiumú hasnyálmirigy rákot kimutatni. A módszer különlegessége, hogy huszonnyolcszor gyorsabb és olcsóbb, és százszor érzékenyebb az eddig ismert teszteknél. Jack az Intel alapítójáról elnevezett Gordon E. Moore díj elnyerésével 75 000 dollár pénzjutalmat is kapott, valamint számos különdíjban részesült felfedezésével.

 

Az Intel Alapítványának Fiatal Tudós díját a 17 éves amerikai Nicholas Schiefer és a 18 éves kanadai Ari Dyckovsky nyerték, ők 50 000 dollár pénzjutalomban részesültek. Nicholas “microsearch” nevű projektje a leggyorsabban növekvő közösségi hálózatok, mint a Twitter és a Facebook státuszüzeneteinek kereshetőségét mutatja be. A diák a saját módszerével szeretné javítani a keresőmotorok képességeit. Ari Dyckovsky a kvantum teleportálás tudományát kutatta.

 

“Azért támogatjuk az Intel ISEF-et, mert pontosan tudjuk, hogy a tudomány és a matematika elengedhetetlen a fejlődéshez. Ez a verseny diákok millióit motiválja arra, hogy saját képességeiket fejlesszék, és válaszokat keressenek a globális kihívásokra.” – mondta Wendy Hawkins, az Intel Alapítvány elnöke.

 

Idén több mint 1500 versenyző vett részt a Pittsburghben megrendezett ISEF-en, akik mintegy 70 ország 446 különböző versenyéről kerültek a döntőbe, ahol több mint 400 diák részesült valamilyen díjban.

 

A versenyen két magyar diák is indult: Énekes Péter és Köpenczei Gergő a matematika kategóriában értek el 4. helyezést. A két diák az s (n) függvényre épülő titkosító algoritmust dolgozott ki. Péter és Gergő a függvény egy olyan tulajdonságát fedezték fel, melynek segítségével az a kriptográfiában titkosításra is alkalmazható. Fejlesztésükben egyedülálló, hogy ezt a függvényt eddig még soha nem alkalmazták titkosítási célokra.

 

További információ az ISEF-ről: www.intel.com/newsroom/education,

Valamint Facebook és Twitter infók.

 

Jack Andraka bemutatkozása: http://www.youtube.com/watch?v=Q9mutro7h7k

One thought on “Innovációs világverseny, magyar helyezettek

  • 2012. május 22. kedd at 10:49
    Permalink

    Gratulálok a 2 magyar diák 4-dik helyezéséhez és csak igy tovább..üdv.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .