Blogzine

A Nokia átveszi a Siemens üzletrészét az Nokia Siemens Network-ben

Újra teljes mértékben a Nokia az úr a telekommunikációs infrastruktúra cégben.

A Nokia és a Siemens július 1-jén megállapodtak, hogy az előbbi megveszi az utóbbi 50%-os tulajdonrészét közös vállalatukban, a Nokia Siemens Networks-ben (NSN). A tranzakció a hatósági jóváhagyás után, várhatóan 2013. III. negyedévében zárható le.

Az NSN üzletrész vételára 1,7 Mrd euró, amiből a Siemens 1,2 Mrd-ot készpénzben kap meg. Ennek finanszírozására a Nokia bankgaranciával rendelkezik. A maradék 500 millió eurót a Siemens a tranzakció lezártától számított egy évre kölcsönként nyújtja. Ezután az NSN a Nokia 100%-os tulajdonába megy át.

Az NSN-t 2007. április 1-jével alapították a Nokia Networks Business Group részlegének és a Siemens fix- és mobilhálózati készüléküzletének kombinációjaként. Azóta az NSN a világ egyik vezető telekom infrastruktúra-szállítójává vált, amely ma 150 országban aktív. Profilja elsődlegesen a szélessávú mobilhálózatok termékeire, megoldásaira és szolgáltatásaira terjed ki.

A Nokia továbbra is konszolidálja az NSN-t, és erősíti annak önállóságát. Ennek megfelelően megmarad az eddigi vezetési struktúra: a CEO Rajeev Suri, az igazgatóság elnöke Jesper Ovesen. A cég központja továbbra is Espoo, Finnország, egyik fő működési területe pedig Németország marad München regionális központtal.  A Nokia támogatja az NSN korábban megkezdett, folyamatban lévő restrukturációs programját. A megállapodás szerint a cég nevéből kivezetik a Siemens márkanevet, és a tranzakció lezárása után a Nokia és az NSN új cégnevet jelentenek be.

Megosztás