Blogzine

Európai szmogstopot hirdet az InnoEnergy

– A következő hét év során az EU polgárai 183 milliárd eurót takaríthatnak meg, ha bevezetik a piacra azokat az innovatív szmog-csökkentő fűtési, illetve közlekedési technológiákat, amelyek képesek védelmet biztosítani a környezetszennyezéssel és annak egészségre gyakorolt hatásaival szemben – derül ki az InnoEnergy és a Deloitte közösen jegyzett Clean Air Challenge kutatásából.

A jelentés rámutat arra, hogy a helyzet rendkívül súlyos. Az Európai Bizottság felmérései szerint a világon minden tizedik korai halálesetért a szmog tehető felelőssé, Európában pedig évente több mint 400.000 elhalálozás vezethető rá vissza. Minden nap számít, és muszáj lépni ezen a területen, mert a számítások szerint a szmog miatti károk kezelése 2018 és 2025 között már így is 475 milliárd eurós kiadást jelent majd az Európai Unió számára. Ez az összeg pedig az átlagos éves GDP 2,9 százalékát jelenti.

A Clean Air Challenge rámutat arra, hogy a rossz levegőminőség eltérően hat az emberekre. A szmog kiváltó okaiban és hatásaiban óriási regionális eltérések tapasztalhatóak. Míg Nyugat-Európában leginkább a közlekedésre vezethető vissza, addig keleten a fűtésből származtatható a legtöbb szennyezés. Ettől függetlenül, ahogy az a jelentésben is szerepel, mindenütt a legfiatalabbak a leginkább érintettek. A részecske kibocsátás százegységnyi növekedése az öt évesek esetén átlagosan 2,3 évvel rövidíti meg a várható élettartamot.

„Megdöbbentő látni, hogy a szmog a mai napig mekkora veszélyt jelent közösségeink egészségére nézve. A jelentős anyagi kiadásoktól eltekintve nincs olyan indok, ami megmagyarázná, hogy a rendelkezésünkre álló technológiák alkalmazásával miért ne lélegezhetnének tiszta levegőt az emberek. Az InnoEnergynél a problémák megoldását azok forrásánál ragadjuk meg, és ez most sincs másképp. Aktívan keressük annak lehetőségét, hogy anyagilag vagy szakmailag támogathassuk a szmog megállítása mellett elkötelezett vállalkozásokat.” – jelentette ki Diego Pavia, az InnoEnergy vezérigazgatója.

Az InnoEnergy elsősorban két területre fókuszál kiemelten a „szmogellenes harcban”. A szállításra, illetve ezzel együtt a közlekedési fejlesztésekre, valamint a hagyományos technológiákat kiváltó és előremutató fűtési, hőtárolási megoldások támogatására. A szakemberek a közlekedés kapcsán az alternatív üzemanyagok és az azokat hasznosító járművek, valamint a forgalomoptimalizálás terén komoly előrelépést remélnek, miután ezekkel számos induló vállalkozás kiemelten foglalkozik Európa-szerte. Akárcsak a hőtárolási lehetőségek kiterjesztésével, mint a hatékonyabb energiamenedzsment egyik kulcs szegmensével. A fűtési rendszerek korszerűsítése terén pedig mind inkább az olyan fejlesztési tervek kapnak figyelmet a kontinensen, amelyek a megújuló energiaforrások eddigieknél nagyobb arányú alkalmazását irányozzák elő. Kétség sem férhet hozzá ugyanis, hogy a tiszta energiákra épülő hőtermelés radikálisan csökkenthetné belátható időn belül a szmog mennyiségét, és ezzel együtt annak egészség károsító hatásait.

A Clean Air Challenge jelentés a https://cleanair.innoenergy.com/ oldalról tölthető le, díjmentesen.

Megosztás