Blogzine

Magyar high-tech a szőlőhegyen

Sorozatgyártás előtt a magyar fejlesztésű Smartvineyard szőlészeti diagnosztikai rendszer

Chilében és Kaliforniában is használják már a szőlősgazdák költségeit csökkentő és a borok minőségét javító magyar néven Szőlőőrnek nevezett rendszert. Az innováció bevezetésével versenyelőnyre tehetnek szert a magyar borászok.

A magyar borok minőségükkel tudnak leginkább versenyre kelni az olcsó tömegárukkal, és ebben fontos szerepe van annak is, hogy milyen egészséges szőlőből készülnek a méltán híres hazai nedűk. Minél kevesebb permetezőszert használnak a gazdák, annál természetesebb, ízletesebb borok készülhetnek. Eddig a borászok saját tapasztalataikra hagyatkozhattak csupán, hogy mikor és mennyi vegyszerrel érdemes a permetezést elvégezni. Az időjárás előrejezések nem sokat segítenek a döntéshozalban ugyanis 1-2 °C különbség a hőmérsékletben, néhány százalék eltérés a páratartalomban befolyásolhatja, hogy egy adott gomba vagy baktérium típus elszaporodik-e. Minden dűlőnek más és más a mikroklímája, így csak a helyben gyűjtött adatok segíthetnek.

smartvineyard3A hazai fejlesztésű, szabadalommal védett rendszer állomásait 5-7 hektáronként kell kihelyezni a dűlőkben akár negyedóra alatt, és ezután azonnal pontos adatokat szolgáltatnak a hőmérséklet és a páratartalom mellet a levelek nedvességéről, a talaj állapotáról, a szélerősségről is, de egyéb eszközökkel is bővíthetőek kívánság szerint. Az állomások egymással is tudnak kommunikálni, és az adatokat a cég szervereinek továbbítják. A számítási felhőben egy intelligens szoftver az adatokat valós időben fel is dolgozza, és a gazdálkodók számítógépükön, vagy akár okos telefonjukon, tabletjükön kaphatnak információt valós idejű információt arról, hogy érdemes-e az adott napon például permetezni vagy metszeni. Az eddigi tapasztalatok – például a Pannonhalmi Apátság Pincészeténél – igen kedvezőek, a rendszer akár egy-két év alatt is megtérülhet. A permetezési költségek, főként a vegyszerhasználat visszafogása miatt harmadával csökkenthetők, további előny, hogy jobb terméshozamot is el lehet érni a hatékonyabb védekezésnek köszönhetően. Ezzel párhuzamosan a szőlő minősége is javul. Környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolható, hogy csak a feltétlenül szükséges mennyiségű vegyszert kell ezentúl felhasználni, ráadásul a szőlőt figyelő műszerek segítik a gazdálkodási folyamatok hatásainak folyamatos monitoringozását is.

smartvineyard2Egy szlovákiai magyar borász néhány tucat hektáros biogazdálkodásában használja a Smartvineyard-ot, és a naprakész információk segítségével sikerült az elmúlt két évben növelni a termésátlagot. A borász otthonából figyelemmel tudja követni, éppen melyik dűlőben lenne szükség metszésre, kapálásra, vagy éppen szüretre az adott napon. Ezzel rengeteg időt tud megspórolni, nem kell minden termőhelyet személyesen körbejárni. Nagyobb borászatok számára a tervezhetőség lehet egy további fontos előnye a Smartvineyard rendszernek, az adatok alapján hatékonyabban tudják megtervezni a szezonális munkákat.

Árendás Csaba feltaláló a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett mérnök-informatikus diplomát, és többek között dolgozott a Lausanne-i École Polytechnique Fédérale kutatóintézetnél, vezeték nélküli hálózatok fejlesztésén és tanult az amerikai Stanford Egyetemen is. A borászatot a családi szőlőbirtokon tanulta ki, és saját problémájukra próbált meg megoldást találni. A birtokon elhelyezett műszerek kommunikációját korábbi tanulmányainak köszönhetően meg tudta oldani, és miután látta, hogy a fejlesztés hiánypótló a piacon fiatal műegyetemisták segítségével továbbfejlesztették az eszközt. „Büszke vagyok rá, hogy hazai szakemberek segítségével egy nemzetközileg is egyedi és újszerű eszközt tudtunk kifejleszteni, és bízom benne, hogy a hazai a borászok az első között tudnak még jobb minőségű borokat készíteni a segítségünkkel” – mondta el Árendás Csaba, a Smartvineyardot fejlesztő Quantislabs Kft. ügyvezetője.

Az utóbbi években a tesztelésre kihelyezett eszközök tapasztalatai alapján a végleges termékfejlesztésen dolgoztak, és mostanra sikerült befejezni a tökéletesítést. A magyar kisvállalatnak a jövőre vonatkozóan is vannak innovatív tervei, a gyümölcstermelésben is szeretnék a technológiát meghonosítani.

Megosztás