BlogzineHazai pályaKülföld

Webszex-es startupok, Interaktív örömök

A nagy versennyel terhelt piacokra mindig is jellemző volt az innováció hiszen minél több a konkurens, annál ügyesebbnek kell lennünk ahhoz, hogy a közönség felfigyeljen ránk. Nincs ez másként az online pornóiparban sem, egy eredeti gondolat, különleges termék aranyat érhet.

Györfi András startupper-blogger írása egy igen érdekes szegmensről… 

Ennek megfelelően ötletekben nincs hiány a felnőtt webes tartalmak között sem, az egyik legújabb divat az úgynevezett interaktív pornó.

Ez a modell nem azonos az élőkamerás video-chat oldalak kínálta szolgáltatással, itt korábban rögzített felvételek adják az alapanyagot. A modell egyszerű, több, alternatív elágazási pontként szolgáló jelenet kerül felvételre majd a videó meghatárzott pillanatában a felhasználó választási lehetőséget kap, miként, milyen irányban folytatódjék a pikáns jelenet. Általában két-három lehetőség közül a videó ablakban megjelenő képek és kapcsolódó magyarázó szövegek segítségével választhatunk. Érzékletes példaként adott esetben a következő szexpózt határozhatjuk meg egyetlen kattintással.

livejasmine_1

Persze az alapkoncepció korántsem új keletű, már a kilencvenes évek elején kaphatóak voltak CD-ROM termékek melyek élőszereplőkkel felvett, a user igényei szerint alakítható történetvezetést kínáltak. Az átlagos internetkapcsolat sebessége, a videótömörítési technológiák és egyéb, technikai vonatkozások miatt azonban egészen mostanáig nem terjedtek el széles körben az online interaktív anyagok. A még csak egy-két éve alakuló piac egyik meghatározó szereplője a Saboom.com.

Ez a szolgáltatás az interaktív, több választási lehetőséget nyújtó jelenetalakításon túl egyéb innovatív termékeket is kínál. Ezek közül az egyik az úgynevezett POV (Point of View) mód, ezt bekapcsolva a főszerepet játszó férfi karakter szemszögéből követhetjük a történéseket.

Az oldal további újítása az úgynevezett Porn Producer, ezzel a szolgáltatással az előre felvett jelenetekből mi magunk vághatjuk össze saját, interaktív elemekkel is kiegészített pornófilmünket. A Saboom nagy hangsúlyt fektet a minsőgére, videói mind HD-ben kerülnek fel az oldalra. Befolyásunk alatt áll az is, hogy az előre beállított lehetőségeket használva irányítunk vagy az adott műsor minden részjelenetét egyben látjuk, így tetszés szerint ugrálhatunk a felvételek között.

Egy másik fajsúlyos szereplő a LifeSelector.com, ezen az oldalon nem egyszerű jelenetek hanem kerek egész történetek várják az interaktív örömökre vágyó felhasználókat. A történeteket a szolgáltatás játékként aposztrofálja, a user egyenesen belebújhat a főszereplő bőrébe. Minden történet egy önálló kis világba kalauzol, a felhasználó lehet például unatkozó háziasszonnyal több mint félreérthetetlen szituációba keveredő kertész, vagy akár egy vad vágyaktól fűtött egyiptomi hercegnő kegyeit kereső rabszolga. Az interaktivitás nem merül ki a történet nagyobb vonásainak, például a forró jelenet pontos helyszínének megválasztásában, kissebb mozdulatokat, érintéseket is meghatározhatunk.

Az üzleti modell egyszerű, egyes csali termékrészleteket ingyen megtekinthetünk, az oldal teljeskörű használatához már kreditvásárlás szükséges. A kreditekkel a jelenetek elágazásáért fizetünk, jellemzően minél extravagánsabb egy elágázási lehetőség, annál többet. A pornóipar hazai szereplői ezidáig nem nyitottak az ineraktív pornó felé, sem a Docler Holding zászlóshajójának számító Jasmin Group, sem a feltörekvő Red Pandora.

Megosztás