Hol tart a Jeremie? – frisssropogós! vegyékvigyék!

Korábban keseregtem, hogy lelassult a befektetési piac. Nos a számok is ezt tükrözik. Az adatok alapján a tőkekeret 37 %-át fizették ki a startup-oknak. A maradék 63% pár hónap alatt fog eljutni? (Részletes adatok következnek)

FELE KÖRÜL JÁRHATUNK

angelinaA Jeremie I-es tőkeprogramban az első befektetési döntések 2010. nyarán születtek meg. 8 tőkealap kezdte meg a működését 3 milliárdostól kb.  7 milliárdos tőkealap nagyságig. Ez összesen (magántőke 30% + EU forrás 70%) 48* milliárdos kockázati tőkeforrást jelenthetne a startup-oknak ez év végéig. (* Lásd GOP + KMOP együtt!) Az NFÜ 2013. júniusi adatai alapján (lásd ez a legfrissebb publikus adat) csaknem 3 év múlva, azaz 2013. márc. 31-ig, összesen 32 milliárd forint értékben (lásd ez 66%), 93 db befektetésről döntöttek a Jeremie I-es alapok. Ebből 75 db tranzakció került szerződésre, 26,4 milliárd forint értékben és ebből

a startup-ok részére folyósított összeg eddig 18 milliárd forintott tett ki

(lásd a többit még nem kapták meg a startup-ok, csak maximum a szerződés szól róla –  azaz startup nyelven a “megkapása bizonytalan”). Azaz a startup-ok eddig a teljes keretösszeg 37%-ához jutottak hozzá. Tehát míg a leszerződött arány 66 %-os, addig a valóban kihelyezett és kifizetett pénz kb fele akkora… Mindez 3 év alatt. Ki-ki maga ítélje meg, hogy ez “hatékony” működésre utaló érték vagy nem. Persze mielőtt mindenki maga ezt eldönti, légy szíves vegye azt is számításba, hogy március óta is eltelt több hónap és történtek azóta is befektetések… De folytassuk a számok elemzését!

1ninja

 

8 ÚJ GAZELLA PÁLYÁZAT INDULHATNA?! MICSODA?!

bőrÉrdekes, hogy a leszerződött tőkeegyenleg negyedévvel azelőtt, azaz 2012. december 31-ig 24,8 milliárd forint volt. (Olvass utána a KPMG jelentésben) Azaz negyedév alatt +1,6 milliárd forintot szerződött le a 8 tőketársaság együttesen. (Remélem, jól számoltam: a decemberi 26,4 mrd és a március végi 24,8 mrd különbözete…) Tehát ha ebben az ütemben folytatják a kihelyezést (ez persze csak fikció!), akkor a következő 3 negyedévben már 29,6 milliárdnál, azaz kb. 30 milliárdnál lenne a kihelyezés.  Tehát – a gondolat kísérletünk alapján – az évvégéig elköltendő (lásd a szerződésekben ezt vállalták) teljes 48 milliárd forintnak csaknem harmada, 37%-a százaléka,

azaz kb. 18 milliárd forint “megmaradna”.

Azaz annyi pénz maradna a rendszerben év végéig, amennyit eddig kifizettek és folyósítottak a startup-oknak 3 év alatt… Elég sok. Persze tévedhetünk! És az élet is felülírhatja ezt! Mert mindenki például az utolsó pillanatban fogja elkölteni a pénzét…  vagy mert az ‘nagy állam hirtelen mégis úgy dönt, hogy meghosszabbítja a tőkealapok idejét és, ha ki a startup-ok ráérnek még várni a pénzre… ez is lehet, persze.

szárnyal

Ez  a megmaradó és fikciós 18 mrd egyébként akár 5-6 új növekedési tőkealapra is elegendő, vagy a most vasárnap lezárult Gazella inkubációs (és akreditációs) pályázatból akár nyolcat (!) is meg lehetne hirdetni belőle (lásd annak értéke 2,1 milliárd volt). Ezt persze butaság így “egyszerűen” kijelenteni, mert a Jeremie-s alapokat a GOP forrásból, a Gazellát pedig az Innovációs alapból finanszírozzák. Mégis érdemes elgondolkozni rajta, hogy a Jeremie nagy tőkealapok (lásd Jeremie I + II + III együtt) esetében elköltendő csaknem 105,8 milliárd forint mellett, mi lenne, ha az ún. GRASSROOT (azaz ötlet fázisú, pre-seed) kategóriába is mehetne végre pár milliárdnyi pluszforrás? Így kiépülhetne itthon is egy jól működő, és organikus szintekből álló startup piac.

Azaz nemcsak “aratni” szeretnénk, hanem a “vetés” is megtörténhetne.

Mert jelenleg a 150 ezer eurós (lásd 40 millió forintos) seed befektetési szint alatt “nem nő semmi”… Mindenki csak nagyban utazik (és hát így a bukások is nagyok lehetnek majd…sic!) és egyelőre senki sem akar igazából “vetni”. Legalábbis jelentős pénzzel nem. És még mindenki csodálkozik, hogy miből fognak befektetni majd az új tőkealapok (Jeremie II-III-IV.)? Honnan fognak jönni a tehetséges és világmegváltó ötletek?

figyelsz

HÁNY STARTUP-RA LENNE SZÜKSÉG?

Hiszen számoljunk csak utána gyorsan, ha eddig átlagban 240 millió ment el egy startup-ra (lásd fenti adatok) és ha összesen rendelkezésre fog állni ennyi pénz a befektetési piacon:

Jeremie I. 48 mrd (lásd itt GOP + KMOP együtt!!) + Jeremie II 40,7 mrd + Jeremie III 17,1 mrd = 105,8 mrd

(és Jön a IV-es IS +8,6 milliárddal!!)

engemAkkor abból hány startup kaphatna tőkét? Nos a 240 milliós átlagos befektetési értékkel számolva 440 db! Ha ebből 2013-ig már befektetésre került (lásd fenti számok) -75 db. Akkor maradna az elkövetkező évekre kb. 365 db igazán kíváló és befektetésre alkalmas startup. Ha figyelembe vesszük a gyakorlati és tapasztalati értékeket, amelyek szerint 1 db jó befektetés megtalálásához legalább 40-50 potenciális startup-ot kell meghallgatni, akkor….

… akkor bizony legalább 15 ezer új startup-ra lenne szükség itthon az elkövetkező években! (40 db x 365 db)

15 ezerre! Tizenötezerre! 15 ezerre! Micsoda?!!!

igazabolEzzel szemben itthon – a saját becslésem szerint – kb. a startup-erek és a startup-ból élők száma lehet ennyi. Azaz 15.000 fő és nem mikrovállalkozás… Tehát jobb esetben is kb. 4000-5000 db induló kis cégről beszélhetünk. Az eddigi tapasztaltaim pedig azt mutatják (és ezt több befektető kollégám is megerősítette korábban), hogy egy évben kb. 200 új ötlet születik itthon. Tehát ebből ezek a “nagy számok” sehogyan sem jönnek össze… Mert:

Kéne vagy 15 ezer startup a hazai piacon.

DE évente csak 200 db új startup jön létre a valóságban.

AKKOR hol lesznek a befektetésre alkalmas startup-ok?

Hol fogjuk a 10-es, 100-as szorzót beletenni a rendszerbe?

És érdemes-e a GRASSROOT-ra pénzt allokálni az államnak?

Vagy másnak, vagy valakinek? Annak akinek érdeke, hogy rengeteg új cég és munkahely jöjjön létre?

Érdemes-e a születő kisvállalkozásokat és az őket kinevelő intézményrendszert fejleszteni?

Érdemes vajon?

—-

ADATFORRÁSOK: 

NFÜ GOP riport és beszámoló (2013.06.13)

KPMG éves jelentés (NFÜ oldaláról letölthető)

www.mvzrt.hu 

Köszönöm a tanítást és szakmai segítséget Balla Gergő barátomnak!

Köszönöm a fotókat kedvenc blogomnak: Ív and Candie

generacios

 

3 thoughts on “Hol tart a Jeremie? – frisssropogós! vegyékvigyék!

 • 2013. szeptember 17. kedd at 22:54
  Permalink

  – Az alapok 80%-at kell csak kihelyezni, a tobbi kell menedzsment dijra, stb. Igy ne a 100%-hoz merd az aktualis kihelyezeseket, hiszen annak nem kell teljesulnie
  – A Jeremie 3 osszege nem annyi, hiszen 8 alap jon letre, nem 4, ami 8*4,3
  – A dontes-szerzodes-folyositas termeszetszeruleg csokkeno folyamat, nem minden dontesbol lesz szerzodes es nem minden leszerzodott osszeg lesz folyositva (szakaszolt befektetes feltetele nem teljesul)
  – A kockazati toke nem csak vagy dontoen nem startupokba fektet!!!
  – A hany startup ceg kellene szamolgatast nem ellenoriztem es nem gondoltam vegig a fejtegetest
  – A kihelyezeseket kizarolag penzugyileg kozelited meg, hogy mennyi penzbol mennyi ment ki, a mogottes okokat meg sem kiserled elemezni, azaz leegyszerusito az egesz. Pl. a valsag hatasat vagy a beirt befektetoi penzek hianyat meg sem emlited.

  Reply
 • 2013. szeptember 24. kedd at 00:03
  Permalink

  Nagyon örülök a cikkednek, remélem hatása is lesz.

  A válaszom: IGEN, ÉRDEMES!

  És most, azonnal, mert ketyeg az óra, egyre sűrűbben mennek el/zsibbadnak itthon le tehetségek és majd olvashatjuk újra és újra, hogy milyen megabusiness-t kreáltak belőlük külvilágban (MÁSOK).

  És ezt nem tiltásokkal és korlátozásokkal lehet megoldani, hanem azzal az evolúciós szakaszokat kihagyó térugrással, hogy azonnal a világ élvonalába kerüljünk a startup ökoszisztéma beüzemelésével. Főként, hogy a következő tőkebevonási szakaszokra tényleg jól állunk pénzzel/rendszerrel.

  És nincs kétségem a felől, hogy erre közösen képesek is vagyunk. Minden adottságunk megvan, beleértve a szükséges “nehezítő kaffkai körülmények” katalitikus túlnyomását.

  Amihez kell segítség az a szűkre fókuszált pénzügyi szemlélet kioldása: egy startupper a szabadságért, a szenvedélyért küzd, nem az ezer soros excel táblákért. Az már az érettebb vállalkozó tűrőképességi szintje…

  IGEN itt az idő a tömeges GRASROOT-ra :)))

  Kötelező könyvként ehhez ajánlom mindenkinek a “Startra kész Nemzet”-et és az abban megosztott tudás okos hazai adaptációját cégekre/közösségre/kormányzatra/pártokra.

  Na fussunk neki és csináljuk meg.

  Reply
 • Pingback: Jeremie főnök lett a start-up-ok barátja! | Insider Blogzin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .