Blogzine

Startupok a Művészetek Völgyében (kör-interjú)

Pistyur Veronika, a Bridge Budapest ügyvezetője, Pozsár Péter, a Hello Wood társalapítója és Miklós Bernadett, a Design Terminál stratégiai igazgatója az Insiderblog körkérdésében beszél arról, hogy mi köti össze a művészvilágot és a startup-világot, illetve, hogy mit keres majd a startup ökoszisztéma – és benne a kreatív ipar – Kapolcson. A fesztivál július 25-én kezdődik.

 Pistyur Veronika, a Bridge Budapest ügyvezetője:

– Mi köti össze a tágan értelmezett művész és a startupper társadalmat? 

– Vállalkozó az, akinek célja van, és szenvedéllyel tesz azért, hogy megvalósítsa. Vagyis alkot. Nem kizárólag pénzt csinál és profitot termel, hanem fantáziál, álmodik, küzd, rengeteget dolgozik, rajong, kizárja a külvilágot, majd befogadja az egészet, hullámzik és végül vagy elégedett a művel, vagy sem, és sosem érzi késznek, tökéletesnek, befejezettnek. Mi más ez, mint alkotás? Pont ugyanaz az alkotás, ami egy művész számára is a létezés értelme, szabadsága és kelepcéje is egyben. Vállalkozó és művész nem két külön világ. A köztünk lévő kapcsolódás – ha tetszik – egészen zsigeri. Létezik persze pragmatikus művész és álmodozó vállalkozó is, de tulajdonképpen a lényegük azonos.

pistyur_veronika
Pistyur Veronika

– Egy alapvetően zenei művészeti fesztivál életét hogyan tudja segíteni a startup világ, és fordítva, hogyan tudják segíteni a startup közösséget a művészek?

– Minél többen döntenek úgy, hogy ezt az alkotó tevékenységet választják életformaként, annál erősebb lehet a kölcsönhatás is. Ma már a startupokban is alkotnak művészek, és az sem ritka, hogy egy művész vállalkozóként is érvényesül. Nincsenek már éles és érzékeny határok. Egy művészeti fesztiválon éppen ezért helye van ezeknek az alkotó embereknek is. Nem csak támogatóként, de résztvevőként és történetmesélőként is.

– Alapvetően az embereknek teljesen eltérő karakter jut eszébe a művészekről és a startupperekről, az IT világban utazó induló vállalkozások programozióiról nem is beszélve; tényleg ilyen mély lenne a szakadék?

– Egyáltalán nem. Sokan – és egyre többen – úgy élünk, hogy egyszerre több kalapot  is viselünk. Egyik identitásunkban alkotunk, a másikban vállalkozunk, van mikor mindkettőt, és van mikor önkénteskedünk, és látszólag mindentől távoli elfoglaltságra fordítunk időt, energiát, szenvedélyt. Mindkét világot építkezésnek fogom fel. A programozók is építenek, alkotnak, korlátok nélkül teremtenek. Pont ugyanúgy, mint a művészek. És a legtöbben a megszállottságukban sem különböznek. 

– Hol és milyen területen tudja legjobban segíteni egymást a két világ?

Az egyik világ alkotásai nélkül a másik hétköznapjai nem lehetnének egyre egyszerűbbek, hatékonyabbak, akár kényelmesebbek, önfeledtebbek. Míg másikuk nélkül elképzelhetetlen a teljesség megélése. 

***

Pozsár Péter, a Hello Wood társalapítója: 

 

– Mi köti össze a tágan értelmezett művész és a startupper társadalmat? 

– A nyughatatlanság. A vágy arra, hogy bizonyos dolgokat jobban, hatékonyabban, másképpen, más utakon hozzunk létre vagy mutassunk be. Fontos, hogy a másképp levés vagy másképp csinálás nem önmagáért való akarás, hanem belső motiváció, ha úgy tetszik, kényszer eredménye. A stratupper (ha van ilyen) és a művész más eszközökkel, de bizonyos tekintetben ugyanazt csinálja: sajátos összefüggéseket, szokatlan kapcsolódásokat fedez fel vagy teremt s ennek okán születnek meg új és gyakran egyedi eredmények vagy válaszok. 

pozsar-peter1
Pozsár Péter

– Egy alapvetően zenei művészeti fesztivál életét hogyan tudja segíteni a startup világ, és fordítva, hogyan tudják segíteni a startup közösséget a művészek?

– A start up és a művészet kapcsolatáról, vélt közös gyökeréről a fent írtakat itt is relevánsnak tartom. A zenei fesztiválokkal kapcsolatban pedig úgy érzem, hogy az új tartalmak és szakterületek megjelenése formálhatja az ilyen típusú együtt léteket, olyan tartalmakkal gazdagíthatja a fesztiválozók programját, amelyek a szórakozás és zenehallgatás pillanatait más de hasonlóan intenzív élményekkel egészíthetik ki, tehetik még személyesebbé.

– Alapvetően az embereknek teljesen eltérő karakter jut eszébe a művészekről és a startupperekről, az IT világban utazó induló vállalkozások programozióiról  nem is beszélve; tényleg ilyen mély lenne a szakadék?

– Egyrészt úgy érzem ma már a külsőségek sem ennyire szembeötlőek :) Másrészt ezek a tevékenységek valóban egymás mellé helyezhetők, mivel képesek kiegészíteni egymást és termékenyen együttműködni. A kérdés a közös nyelv és a kommunikációs csatornák megteremtése. Ha létrejön a közös jelrendszer, akkor bármi megtörténhet. Ebben, azaz a közös nyelv kialakításában pedig különösen nagy szerepe lehet a közös célnak vagy akár egy közös fesztivál megjelenésnek!

Hol és milyen területen tudja legjobban segíteni egymást a két világ?

– Az ilyen típusú kezdeményezések épp arra jók, hogy a két világ között átjárásokat hozzon létre és a kapcsolatteremtés felületét biztosítsák. A fesztiválok értelmezhetők egy olyan nyitott közegként, ahol az egymástól látszólag távol álló szakterületek kötetlen és személyes módon találkozhatnak és megfogalmazódhatnak azok a kérdések, amelyek a közös alkotás vagy egymás segítésének első lépéseivé válhatnak.

***

Miklós Bernadett, a Design Terminál stratégiai igazgatója

– Mi köti össze a tágan értelmezett művész és a startupper társadalmat? Egy alapvetően zenei művészeti fesztivál életét hogyan tudja segíteni a startup világ, és fordítva, hogyan tudják segíteni a startup közösséget a művészek?

– Ez egy izgalmas kérdés, de ha egy szóval szeretném megválaszolni, akkor az a kreativitás. A globális cégalapítás is egyfajta önkifejezés: az alapvetően internet alapú vállalkozások elindításához alacsony a belépési küszöb, nem kell hatalmas tőkét mozgósítani, teret kap a személyes inspiráció és saját ötletekből merítve indulnak el a kezdeményezések.

miklos-bernadett
Miklós Bernadett

– Alapvetően az embereknek teljesen eltérő karakter jut eszébe a művészekről és a startupperekről, az IT világban utazó induló vállalkozások programozóiról  nem is beszélve; tényleg ilyen mély lenne a szakadék?

– Nincs szakadék, vagyis pont akkora a távolság, mint két tetszőlegesen kiválasztott szakma, vagy foglalkozás között.

– Hol és milyen területen tudja legjobban segíteni egymást a két világ?

– A startupok és a művészek hasonló kihívásokkal találkoznak: nem biztos, hogy az első ötletük, amelybe időt, energiát fektettek beválik és találnak is rá fogadóképes keresletet. A Design Terminál ezekre a kapcsolódási pontokra kíván rávilágítani a Művészetek Völgyében, ahol számos ilyen típusú kérdésfelvetés lesz. Beszélgetünk például a város és a vidék egymást inspiráló hatásairól, a család szerepéről, vagy az iskoláról, tanulásról.

Formabontó témáinkkal az a célunk, hogy megmutassuk meghívott vendégeink, szakmain túli, kicsit személyesebb arcát. A mindennapokban valószínűtlen találkozások jönnek létre, többek közt a BP Clothing márkát felépítő Simon „Benskifater” Bence beszélget Márvány Gyuláné kapolcsi polgármesterrel, de Tóth Béla balatonakali vendéglős pedig a Cukorka – Sweetfabric Budapest ötletgazdáival folytat majd eszmecserét.

Egy újfajta közösségi teret hozunk el a Művészetek Völgyébe, ahol nem titkolt célunk, hogy meghívott vendégeink inspirálódjanak abból a környezetből, amelyet Kapolcs nyújt.

***

Programok:

07. 25. – 08. 03.

Mini Terminál | 11.00, 15.00

Kreatív műhely a design iránt fogékony gyerekek részére, melynek célja egyrészről a gyermekek aktivizálása, másfelől a szülők bevonása, a közös alkotás élményének elősegítése.

Design pop–up store | 11.00–19.00

Hazai tervezők különleges és egyedi darabjainak vására.

07. 26. – 07. 29.

Zenei kurzusok | 20.00-tól

Benkő Zsolt blues gitáros zenei workshop-ja olyan startup vállalkozók részére, akik számára nem teljesen ismeretlen, hogyan kell megfogni egy gitárt.

07. 25 – 08. 03.

Formabontó beszélgetések | 17.30-tól

A hét során tartott Formabontó beszélgetéseken – a teljesség igénye nélkül – többek között Rétai Martin (Pocket Guide), Varga Noémi (Numbernow), Simon Bence (Bp Shop), Márvány Gyuláné (Kapolcs polgármestere), Záboji Péter (European Entrepreneurship Foundation), Rátai Dániel (Leonar3Do), Ivánka András és Katalin (IVANKA Concrete Design) vesznek részt.

A részletes program az alábbi linken érhető el:

www.muveszetekvolgye.hu

Megosztás