BlogzineKülföld

Sikeres exit, sajna Svájcban

A budapesti irodával is bíró Riverside globális magántőke társaság jó áron eladta a svájci EM Test Csoportot. Az elektromágneses kompatibilitást tesztelő berendezéseket gyártó és szállító vállalatot az Ametek Inc. vásárolta meg 83 millió svájci frankért.

Az EM Test Csoport majdnem négy évig volt a Riverside tulajdonában, és ez idő alatt kétszámjegyű növekedést produkált. Az EM Test igazi réspiacon működő cég: elektromágneses összeférhetőség (Electromagnetic Compatibility, azaz EMC) vizsgálatára és mérésére alkalmas berendezéseket gyárt.

A vállalat a járműgyártás, a távközlési- és más, villamos berendezések gyártóinak nagyon fontos beszállítója. Az EM Test székhelye a svájci Reinachban van, értékesítési és szolgáltató központjai vannak Németországban, Kínában és az Egyesült Államokban. Termékei a világ több mint 40 országában kaphatók.

A Riverside 2008 márciusában vásárolta meg az EM Test Csoportot (EM Test). A Riverside elsősorban azért találta vonzónak a befektetést, mert a piacvezető vállalat innovációs képességének, minőségi termékeinek és színvonalas ügyfélszolgálatának egyaránt jó híre volt a szakmában. Az EM Test piaci pozíciójának erősítése érdekében a Riverside 2009-ben felvásárolta a vállalat egyik fő beszállítóját, a Lüthi Elektronik Feinmechanik AG-t is.

„A nehéz idők ellenére is kétszámjegyű növekedést ért el az EM Test, amíg a tulajdonunkban volt. Az innovációnak és a termékfejlesztésnek köszönhetően az idei bevételek 30%-kal fogják meghaladni a válság előtti időszak bevételeit” – mondta Volker Schmidt, a Riverside partnere.

A magántőke társaság a vállalatból történő kiszállásával 3,4-szeres bruttó hozamot (cash-on-cash return), valamint bruttó 38%-os IRR-t (belső megtérülés) ért el befektetőinek.

Megosztás