Blogzine

A múlté a vezetékes telefon

Egyre több cég vált vezetékesről internetes telefonálásra – ezek az okok

Míg 2014 januárja és októbere között több mint 200 ezerrel csökkent a vezetékestelefon-vonalak száma Magyarországon, addig a VoIP-csatornák száma közel ennyivel növekedett ugyanebben az időszakban. Így a két technológia közti különbség tíz hónap alatt több mint egymillióról mintegy 650 ezerre csökkent. Az üzleti szférában egyelőre még nagyobb a különbség, de itt is hasonló trend tapasztalható. A jelentősen olcsóbb beszélgetésre lehetőséget adó VoIP-hálózatokkal szemben a vezetékes telefonok egyelőre azért tudnak nagy számban fennmaradni, mert internetcsomaggal együtt rendelés esetén rendkívül alacsony áron lehet hozzájuk jutni – mutat rá az Internetet.hu távközlési ár-összehasonlító portál.

A vezetékestelefon-vonalak száma a januári 1,666 millióról októberre 1,444 millióra csökkent, miközben ugyanezen időszak alatt az IP-alapú hangcsatornáké 607 ezerről 790 ezerre nőtt, derül ki az NMHH (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) adataiból. A VoIP (Voice over Internet Protocol) előretörése ellenére az üzleti szférában egyelőre nagyobb a különbség a két technológiát használó cégek aránya között. Míg a hazai cégek 90 százaléka rendelkezik vezetékestelefon-vonallal, addig átlagosan csupán 6 százalék használ VoIP-hálózatot, mutat rá a BellResearch kutatása. A szakadék azonban folyamatosan szűkül, ugyanis a kifejezetten cégeknek szánt VoIP-csomagok száma folyamatosan növekszik.

„Az üzleti VoIP-szolgáltatások legnagyobb vonzereje, hogy képesek csökkenteni a céges telefonálás havi költségeit, emellett pedig a szolgáltatás minősége is sokat tudott javulni az elmúlt években. Ugyanakkor a vezetékestelefon-csomagokat kínáló szolgáltatók is számos kedvező ajánlattal igyekeznek ösztönözni ügyfeleiket a hagyományos szolgáltatás megtartására, például kedvezményes percdíjakkal, TV- és internet-előfizetéssel kombinált csomagban alacsonyabb árakkal, illetve különböző kényelmi funkciókkal – magyarázza Solt Ádám, az Internetet.hu távközlési szakértője.

Üzleti vezetékestelefon-csomagok már kevesebb mint ezer forintért is elérhetők, de a legdrágább csomag a szerződés teljes idejére ingyenes belföldi vezetékes- és mobilhívásokat kínál már havi mintegy 12 ezer forintért (http://www.internetet.hu/vezetékes-telefon.html). Az Internetet.hu által összegyűjtött közel 20 csomag számos vállalatméret és különböző céges igények esetén eltérő megoldásokat kínál a hazai vállalkozásoknak.

Az interneten keresztüli telefonálási lehetőséget kereső vállalkozások számára már több mint tíz üzleti VoIP-szolgáltatás érhető el országszerte (http://www.internetet.hu/üzleti-voip-telefon.html). Bár a legtöbb esetben csak internetcsomag vásárlásával együtt van lehetőség a szolgáltatás megrendelésére, a csomagok árai átlagosan alacsonyabbak a vezetékestelefon-csomagokénál: nulla és 8380 forint között lehet hozzájuk jutni. A vezetékes és internetes szolgáltatások havi 3000 forintig terjedő csomagjait összehasonlítva látható, hogy a percdíjak tekintetében jelentős eltérések vannak. Míg a VoIP-szolgáltatások percdíja helyi hívás esetén 6 és 10 Ft között mozog, addig vezetékes hálózaton keresztül 9,9 és 30 Ft a két határérték.

„Bár a vezetékes telefonnak egyre kevesebb előnye van a VoIP-szolgáltatásokkal szemben, mind a lakossági, mind az üzleti szegmensben a legtöbben megszokásból, illetve a költséghatékony csomagok miatt tartják meg vezetékes kapcsolataikat. Pedig már számos szegmensben, például nagyobb hívásszámú ügyfélszolgálatok és call centerek kihasználják az internetes telefoncsomagok előnyeit” – teszi hozzá Solt Ádám.

Megosztás