Blogzine

Informatikai szakemberek toborzásához kínálnak innovatív megoldásokat

– Elhúzódó informatikushiánnyal küzd a magyar munkaerőpiac, az információtechnológiai területről több tízezer szakember hiányzik. Ráadásul úgy tűnik, hogy a közeljövőben sem várható a helyzet javulása.

Ennek részben az az oka, hogy az információs és kommunikációs technológiai szakokon tanuló diákok száma az elmúlt években stagnált, csakk tavaly nőtt jelentősebb mértékben. Az egyre nagyobb méreteket öltő robotizáció, valamint a gazdasági és a mindennapi élet egyre szorosabb összekapcsolódása következtében az informatikusok iránti kereslet jócskán meghaladja a kínálatot. Az informatikai szakemberek toborzására szakosodott Techloop a munkaerő-keresésben nyújt segítséget a vállalkozásoknak és a kormányzati intézményeknek. Emellett maguknak a szakembereknek is segít eligazodni az áradatszerűen érkező ajánlatok között, és kiválasztani közülük a legvonzóbbat.

Az informatikusok toborzása során problémákba ütköző vállalatok a Techloop platformját hívhatják segítségül, amely a diszkréció mellett arra is odafigyel, hogy csak olyan vállalatokat és szakembereket hozzon össze, akiknek – az elvárásaik és a követelményeik alapján – a legnagyobb esélyük van a sikeres együttműködésre. A Techloop alapítói nem tartották megfelelőnek az elérhető toborzási gyakorlatot, míg az informatikai fejlesztők naponta több tucat állásajánlatot kaptak az állásközvetítő ügynökségektől. Az informatika és a személyzetmenedzsment területén meglévő széleskörű tapasztalatukra építve a vállalat alapítói úgy határoztak, hogy kifejezetten az informatikai szektorban való toborzásra szakosodnak. Kiemelt hangsúlyt helyeznek a jelentkezők névtelenségének megőrzésére, és mindig arra kérik a vállalatokat, hogy hirdetéseikben a felkínált fizetésről is adjanak információkat. A Techloop adatbázisában jelenleg mintegy 52 000 regisztrált felhasználó található, és ez a szám napról napra emelkedik. A regisztrált felhasználók között több mint 16 000 a minősített felhasználók száma. A Techloop 500 euró értékű bónusszal jutalmazza azokat a jelentkezőket, akik a platformon keresztül találnak állást, a vállalatok számára pedig ingyenesen teszi lehetővé a jelentkezői adatbázis használatát.

„A gazdasági társaságok, de még az állami intézmények számára is nagy nehézséget jelent manapság az új informatikai szakemberek toborzása. Ez a hatalmas kereslet eredménye, amelyben a szakemberek képtelenek eligazodni. Ezért kínálunk mi a számukra egy olyan egyszerű, hatékony platformot, ahol mindössze néhány lépésben létrehozhatják profiljukat. Az általuk megadott kritériumok alapján aztán lehetővé tesszük, hogy a követelményeiknek és elvárásaiknak megfelelő vállalatok közvetlenül kapcsolatba léphessenek velük. Nálunk az egész folyamat, a regisztrációtól a szerződés aláírásáig átlagosan 2,5 hónapot vesz igénybe” – mondta João Duarte, a Techloop vezérigazgatója, amely 2017 óta segíti a magyar cégeket az informatikai szakemberek toborzásában.

A nyáron a platform weboldala jelentős fejlesztéseken esett át, amelyekből mind a vállalatok, mind az állást keresők profitálhatnak. A jelentkezők mindössze néhány kattintással összegezhetik a tapasztalataikat és regisztrálhatnak. Mostantól a vállalatoknak is elég csak egyet kattintaniuk, és már láthatják is a jelentkező névtelenített profilját, így sokkal gyorsabban találhatnak megfelelő jelöltet a Techloop adatbázisában.
„Az elmúlt hónapokban számos javaslatot és tippet kaptunk a felhasználóinktól, akik megosztották velünk a felhasználói élményeiket. A visszajelzéseik és a elvárásaik alapján számos fejlesztést hajtottunk végre, amelyeknek köszönhetően gyorsabb lett az adatbázisban való keresés, az egész weboldal egyszerűbbé, és általában véve sokkal felhasználóbarátabbá vált” – tette hozzá João Duarte.

A vállalat adatai és tapasztalatai azt mutatják, hogy a hazai vállalatok a fejlesztők iránt érdeklődnek a leginkább. A legkeresettebb informatikai szakemberek az országban a PHP-fejlesztők, őket követik a Java, JavaScript, .NET és C++ nyelveken programozó fejlesztők. A legkeresettebb informatikai szakemberek az elősorban a Java, JavaScript, C++ nyelveken programozó szoftverfejlesztők, valamint a szoftvertesztelők és az IT support szakértők. A nők és a férfiak aránya a Techloop adatbázisában lényegében megfelel az IKT-munkavállalók nemzeti átlagának: 19%-uk nő, 81%-uk pedig férfi.

Az Eurostat adatai szerint a tavalyi évben a több mint 10 főt foglalkoztató hazai vállalatok 27%-a alkalmazott IKT-szakembereket is. A számok nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy az országban mintegy 10 ezer vállalat alkalmazott fejlesztőket, informatikai biztonsági szakembereket vagy rendszergazdákat. Ezek közül 4 700 próbálta növelni az általa alkalmazott számítástechnikai szakemberek számát, ám a komplikált munkaerőpiaci helyzet a vállalatok 55%-a számára bonyolulttá tette az informatikai dolgozók felvételét.

Megosztás