Blogzine

Márc.10-ig jelentkezhetsz a Climate-KIC-be

A Climate-KIC Accelerator Program várja olyan start-up-ok jelentkezését, amelyek a fenntartható fejlődéssel kapcsolatosak. Az európai uniós programra március 10-ig várják a www.klimainnovacio.hu oldalon.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) égisze alatt működő, Climate-KIC program hazánkban 2012 óta folytatja európai módszertanú, inkubációs programját, amely további hat európai régió részvételével zajlik. A programba bekerülő start-up-ok egyedi piacra lépési támogatást kapnak, illetve részt vehetnek az európai hálózat oktatási, közösségi és start-up eseményein.

A 3 szinten zajló oktatási modellben a részt vevő start-up-ok piaci „gyorsító” támogatást, ún. akcelerációt kapnak. Ennek során szintenként 2-2 napos, ún. „bootcamp” módszertanú képzésben sajátítják el az üzleti tervezés és pénzügyi modellezés fortélyait. Az akceleráció része – a nemzetközi piaci működésre történő aktív felkészítés mellett – a kockázati tőkeszerzéshez szükséges üzleti, retorikai képzés. Az akceleráció direkt pénzügyi támogatást tartalmaz, amely Európai Uniós, brüsszeli forrásból származik. A támogatást a sikerrel teljesítő és fejlődő start-up-ok kapják cégenként 5 – 10 ezer euró értékben.

Képernyőfotó 2015-03-09 - 22.37.22

Az akcelerációs program célja, hogy olyan innovatív mikro-vállalkozások létrejöttét és piacra lépését támogassa, amelyek (1) termékei és szolgáltatásai csökkentik a globális széndioxid kibocsátást, továbbá (2) biztosítják az önfenntartó gazdasági fejlődést és (3) innovatív üzleti megoldások révén élhetőbb világot alakítanak ki. Összefoglalóan képesek ún. klímainnovációs piaci működésre.

Az európai akcelerációs program hazai megvalósítását a PannonPRO Kft. végzi, amely minősített partnere a Climate-KIC európai hálózatnak. A hazai inkubáció sikerét mutatja, hogy a 6 régiós központtal működő programban tavaly 28 db start-up piacra lépésenek támogatása zajlott, továbbá 7 db start-up sikerrel szerepelt a Climate-KIC európai szintű „ötletversenyén”, amely a Clean Launchpad” néven került 11 országban megrendezésre.

Képernyőfotó 2015-03-09 - 22.37.39

A Climate-KIC 6 régiós partneri hálózat révén olyan európai tudásháttérhez és kapcsolati hálóhoz juttatja a programban résztvevő start-up-okat, amely révén már az indulástól nemzetközi üzleti fejlesztést valósíthatnak meg és piaci implementációjukat az európai partnerrégiókban indíthatják. Így azonnali üzleti kapcsolatokat építhetnek ki a hat Climate-KIC régió bármelyik partnerországában (azaz a KIC régióiban): Nagy Britanniában, Németországban, Hollandiában, Spanyolországban, Lengyelországban és a régiós start-up központot biztosító Magyarországon. A nemzetközi programban tudáspartnerek többek között az alábbi egyetemek: Imperial College (London, Nagy Britannia), Technische Universiteit Delft (Hollandia), illetve inkubációs partnerként 6 ország inkubátorai dolgoznak együtt.

Képernyőfotó 2015-03-09 - 22.40.49

 

JELENTKEZÉS

A tavaszi akcelerációs programba 2015. március 10. estig lehet jelentkezni a Klímainnováció.hu portálon, olyan innovatív mikrovállalkozásokkal, amelyek „önfenntartó” és „környezettudatos” szellemiség alapján működnek vagy terveznek nemzetközi piacra lépni. A jelentkezés az oldalról letölthető, angol nyelvű pályázati űrlap beküldésével történik (videót nem kell küldeni).

A jelentkezés során kiemelt témák az alternatív energiával, az organikus anyagtechnológiával, a hulladékgazdálkodással, valamint a fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos innovációk. Továbbá a programba jelentkezhetnek még azok a start-up, amelyek ún. Smart Cities vagy akár ún. Green Vehicles innovációs területen tevékenykednek, vagy szoftveres és informatikai megoldásokat nyújtanak a fenti témában működő vállalkozásoknak.

 

Bővebb információ:

www.klimainnovacio.hu

Megosztás