Blogzine

Lehet ám az EU-tól normális startup pénzt is kapni!

Több fényt! – Erős EU-s mezőnyben került elsők közé egy magyar LED technológiát fejlesztő vállalat, a Hungaro Lux Light Kft. mely 1,7 millió eurós (530 millió forintos), közvetlenül Brüsszelből érkező forrást nyert el. Profi hazai partnerei, az Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete, a Budapesti Műszaki Egyetem Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszéke és az Ateknea Solutions hathatós segítségével az összegből olyan világújdonságnak számító optikai megoldást fejlesztenek ki, mellyel legalább 50 százalékkal csökkenthető a mai lámpaburák optikai vesztesége, 10-15%-ot javítva ezzel az energiahatékonyságon.

A közel két évtizede piacon lévő Hungaro Lux Light Kft. innovációja több mint 16-szoros túljelentkezés ellenére nyert közvetlen brüsszeli forrást arra, hogy a LED technológián alapuló köztéri és üzleti világítás hatékonyságát elképesztő módon javítsa. A magyar hátterű vállalkozás alapítói már 1992 óta foglalkoznak kül- és beltéri világítástechnikai berendezések, valamint díszvilágítások fejlesztésével, gyártásával, és telepítésével. Mint Szalai András, a Hungaro Lux Light Kft. cégvezetője elmondta, partnereik közreműködésével globálisan is jelentős hatású fejlesztésbe kezdtek. Erre nyerték most el az Európai Unió Horizon 2020 programjának támogatását, az úgynevezett SME Instrument második fázisának 1,7 millió eurós forrását.

 

E pályázati körben most 28 országból 614 projekt jelentkezett, közülük 37 nyert támogatást, köztük a Hungaro Lux Light és partnerei. A magyarok az unióban a TOP 10-ben vannak e támogatási programban, most például a németek és a svédek is csak 2-2 céggel nyertek. A Hungaro Lux Light projektje amúgy immár a hetedik SME Instrument-ben nyertes magyar fázis 2-es pályázat a program 2014-es meghirdetése óta – a nyertes pályázatok többségében egyébiránt az Ateknea Solutions profi pályázatíró csapata segítette a cégeket. (Alább a Hungaro Lux Light pár fontos adata.)

hungaro-lux-light

Az új magyar innováció lényege, hogy a LED világítás energiahatékonyságát nem lehet a végtelenségig növelni, ám a lámpaburák fényvesztesége a sok évtizednyi kutatás dacára összességében ma, a modern LED világítótesteknél is 15-20 százalékos, legyen szó akár üveg, akár polikarbonát buráról. Ez egy háztartásban is fontos probléma lehet, de a közvilágítás, illetve üzleti célú világítástechnikai esetén nagyon jelentős energiaveszteséget okoz, különösen nemzetgazdasági, sőt, globális szinten.

 

A forradalmi magyar újdonság teljesen új alapokról építkezik: az ötlet és az alapok megvannak, amire építve egy egészen speciális lámpabura-bevonatrendszert fejlesztenek most ki. Szalai András várakozásai szerint legalább felére(!) szeretnék lecsökkenteni a mai burák fényveszteségét. Ehhez persze szükség van az Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének professzionális méréstechnikai berendezéseire és szaktudására, a BME neves kutatóira, valamint az Ateknea Solutions Mérnökiroda szakértői gárdájára is.

 

Még nagyobb kihívás, hogy a fejlesztendő bevonat széles körű és költséghatékony ipari gyártástechnológiájának kialakítását is vállalták a konzorciumi partnerek, méghozzá két éven belül. A sikerre azonban nagy az esély, hiszen a közel két évtizedes Hungaro Lux Light Kft. saját gyártási kapacitással is rendelkezik, jelentős exportpiaci tapasztalatai is vannak, így élesben is tesztelhetik magának a gyártási folyamatnak a kialakítását.

 

Ráadásul a Hungaro Lux Light Kft. már túl van egy jelentős kutatás-fejlesztési sikeren is: PearlLight közvilágítási lámpatestjét a KÖZLED konzorciumban, Széchenyi Tervben támogatott k+f projekt keretében fejlesztette ki.

Ateknea Solutions Mérnökiroda részéről Kerekes Zoltán kommunikációs vezető üdvözölte a támogatási sikert és aláhúzta:

Ez a projekt remekül jellemzi, hogy mit is keres valójában az unió a H2020 SME Instrument programjában. Itt ugyanis a projekt végén egy valóban működő és ténylegesen piacképes, potenciálisan globális hatást elérő végtermék kerülhet ki a kutatás-fejlesztésből. Az efféle kkv-knak igenis érdemes pályázni Magyarországról is, mert mint látható, van esélyük a nyerésre.

 

Megosztás