Felpörög régiónkban a felhőpiac

A Cisco Global Cloud Index szerint négyszeresére nő a felhő alapú adatforgalom 2019-ig, és a felhő alapú adatforgalom átlag feletti, ötszörös növekedése várható a kelet-közép-európai régióban.A Cisco ötödik alkalommal tette közzé a Cisco® Global Cloud Index (2014 – 2019) című előrejelzését, amely a globális felhőalapú és adatközponti forgalommal kapcsolatos trendeket vizsgálja. A kutatás adatai szerint 2019 végére a globális felhő alapú adatforgalom több mint négyszeresére, 2,1 zettabájtról 8,6 zettabájtra növekszik, amely négyötödét teszi ki a teljes adatközponti forgalomnak. Mindeközben a globális adatközponti forgalom a vizsgált időszakban háromszorosára, 3,4 zettabájtról 10,4 zettabájtra bővül, ami nagyjából megfelel annak, mintha a világ valamennyi lakosa (2019-ben 7,6 milliárd ember) 26 hónapig folyamatosan online zenét hallgatna, vagy két és fél napig HD felbontású filmeket streamelne.

A felhő alapú adatforgalom növekedését leginkább a mobileszközök felhőigénye, a vállalatok számára elérhető nyilvános felhőszolgáltatások népszerűségének gyors növekedése, valamint a privát felhőben egyre jobban terjedő virtualizáció generálják. A gép-gép közötti (M2M) kapcsolatok szintén komoly adatforgalom-növelő tényezővé válhatnak a jövőben.

A Cisco előrejelzése szerint az Internet of Everything (IoE), amely eszközök, adatok, folyamatok és emberek összekapcsolását jelenti, az adatközpontok és a felhő alapú megoldások adatforgalmára is komoly hatással van. Az IoE alkalmazások által generált adatforgalom 2019-re eléri az 507,5 zettabájtot évente, ami 49-szer több, mint az adatközponti forgalom mértéke (10,4 zettabájt). A tanulmány előrejelzése szerint egy 1 millió lakosú okosváros 2019-re 180 millió gigabájt adatot generálhat naponta.

Jelenleg a felhasználók eszközein tárolt adatok 73 százaléka a számítógépeken található, azonban 2019-re az adatok többségét más eszközökön (okostelefonok, táblagépek, M2M modulok) tárolják majd. A Cisco előrejelzése szerint, a tárolt adatok mennyiségének emelkedésével, a fogyasztók számára elérhető felhő alapú tároló megoldások iránt is megnövekszik a kereslet. 2019-re az otthoni internetfelhasználók 55 százaléka – több, mint 2 milliárd felhasználó – használ majd valamilyen felhőalapú tárolási szolgáltatást (ez a szám 2014-ben 42 százalék volt).

A Cisco Global Cloud Index további főbb megállapításai

Globális adatközponti és felhő alapú adatforgalom

Az adatközpontok forgalma Nyugat-Európában 2014 és 2019 között megháromszorozódik, és 2019-re eléri majd az 1,9 zettabájtot. Kelet-Közép Európában az adatközpontok várható forgalma 2019-re 523 exabájt lesz, mintegy 3,5-szeres növekedési rátával.

A felhő alapú adatforgalom 2019-re el fogja érni az 1,5 zettabájtot Nyugat-Európában, a globális átlagnak megfelelő 4-szeres növekedés mellett.  Kelet-Közép Európában a kutatás a globális mértéknél nagyobb, ötszörös növekedést prognosztizál 2014 és 2019 között a felhő alapú forgalomban.

Nyilvános és Privát felhők

A nyilvános felhők növekedése gyorsabb ütemben zajlik, mint a privát felhők terjedése. 2019-re a felhő alapú munkafolyamatok 56%-a zajlik majd nyilvános felhőkben, szemben a 2014-es 30%-al. A privát felhőkben pedig a munkafolyamatok 44%-a, ami csökkenést mutat a 2014-es 70%-hoz képest.

2019-re az SaaS (Software-as-a-Service) lesz a legnépszerűbb szolgáltatásmodell a nyilvános és privát felhők esetében (59%), amelyet az IaaS (Infrastructure-as-a-Service – 42%), és a PaaS (Platform-as-a-Service – 13%) követ majd.

Mennyire felkészültek a hálózatok a felhőforgalom növekedésére?

A vezetékes és mobilhálózatok teljesítményét vizsgálva, a felhő alapú megoldások bevezetésére felkészült országok száma folyamatosan nő. Míg tavaly 109 ország felelt meg a legmagasabb szintű felhőszolgáltatások bevezetési követelményeinek, idén már 119 ország teljesítette a kritériumokat. A fejlett alkalmazásokhoz szükséges mobilhálózatok esetében még jelentősebb a növekedés: míg tavaly 21 ország felelt meg a követelményeknek, addig idén már 81 ország teljesítette a szükséges feltételeket.

Az alapszintű felhőalkalmazásokhoz szükséges hálózati követelmények

Letöltési sebesség: 750 kbps-ig; Feltöltési sebesség: 250 kbps-ig; Késleltetés: 160 ms felett

A középszintű felhőalkalmazásokhoz szükséges hálózati követelmények

Letöltési sebesség: 751–2,500 kbps; Feltöltési sebesség: 251–1,000 kbps; Késleltetés: 159–100 ms között.

Fejlett felhőalkalmazásokhoz szükséges hálózati követelmények

  • Letöltési sebesség: 2,500 kbps felett; Feltöltési sebesség: 1,000 kbps felett; Késleltetés: 100 ms alatt.

A kelet-közép európai átlaghoz hasonlóan, a magyar vezetékes hálózati feltételek is megfelelnek a fejlett felhőalkalmazások szintjének. A tavalyi adatokhoz hasonlóan a mobilhálózatok esetében Magyarország minden kritériumban a régió átlagát meghaladó értékekkel rendelkezik.

A kutatásról:

  • A Cisco Global Cloud Index (2014–2019) előrejelzést az adatközponti és a felhőalapú forgalom növekedésének és trendjeinek nemzetközi szintű előrejelzésére dolgozták ki. A Cisco Global Cloud Index kiegészítő forrásként szolgál a különféle Internet Protocol (IP) hálózatok forgalmáról szóló tanulmányokhoz, mint például a Cisco Visual Networking Index.. A Cisco Global Cloud Index modellezésen, valamint különböző elsődleges és másodlagos források elemzésén alapul.

A teljes Cisco Global Cloud Index Forecast and Methodology, 2014 – 2019 White Paper tanulmány is elérhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .