Blogzine

Szakmai összefogás a magyar mezőgazdasági gépek és technológiák exportjának fokozásáért

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ) és a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) a mezőgazdasági gépek és a kapcsolódó magyar technológiák exportjának növelése érdekében.

A MEGOSZ 25 éves fennállásának jubileumi ünnepségével egybekötött szakmai konferencián aláírt kétoldalú stratégiai együttműködési megállapodás elősegíti az ágazatban aktív szerepet vállaló  magyar vállalkozások versenyképességének fokozását a nemzetközi piacokon.

A mezőgazdasági gépek és az iparághoz kapcsolódó fejlett technológiák, agrárinformatikai megoldások a magyar agrárium egyik legsikeresebb szakterületei. A Magyarországon gyártott mezőgépipari termékek jelentős exportpotenciállal bírnak, hiszen a termékek közel 85%-a kerül külpiaci értékesítésre. Globális szinten a szegmens dinamikusan fejlődik, így a magyar gép- és technológiatranszfer előtt újabb piaci lehetőségek nyílnak.

A nemzetközi trendekre és piaci igényekre reagálva, a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, amelynek keretében az iparág exportképességének további fokozását várják az együttműködő szervezetek.

 „A magyar agrártechnológiai-, agrárinformatikai integrált rendszerek világszínvonalúak. A hazai innovatív kkv-k összekapcsolásával versenyképes, komplex megoldásokat kínálunk az exportpiacokra. Elemzések szerint a munkagépek „okosításával”, teljes gépsorok intelligenssé tételével és a teljes üzem szintjén történő adatgyűjtéssel és automatizálással akár 80 euró/hektár megtakarítást érhetünk el.” – emelte ki beszédében Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

Az esemény keretében a MEGOSZ elnöksége a „Magyar Mezőgazdasági Gépgyártásért” díjjal ismerte el Oláh Zsanett vezérigazgató a TiJöttök, az Agrárinformatikai Klaszter és a Magyar Nemzeti Kereskedőház kötelékében a magyar mezőgazdasági gépek külföldi forgalmazása érdekében végzett munkáját.

„A mezőgépek vonatkozásában Magyarország nettó exportőr, az ágazat külpiaci részesedése folyamatos növekedést mutat. A szegmens azonban tovább növelheti a magyar exportsikereket, hiszen a világ számos pontján, különösen a fejlődő országokban magas a kereslet a mezőgazdasági gépekre és technológiákra. A Kereskedőház jól ismeri ezeket a piacokat, így közösen sokat tudunk tenni a magyar mezőgépek exportjának további dinamizálásáért. Ez a legfőbb hozadéka az együttműködési megállapodásnak” – fogalmazott Dr. Fenyvesi László, a MEGOSZ főtitkára.

Megosztás