Blogzine

Támogatással kutat a Culevit

Újabb, ezúttal 103 millió forintos európai uniós támogatást nyert el kutatás-fejlesztési célokra a rákbetegek részére kifejlesztett speciális – gyógyászati célra szánt – tápszereket, valamint az étrend-kiegészítőket és kozmetikai termékeket gyártó Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.

A GINOP 2.1.1-15 pályázat keretében elnyert összeget a társaság olyan alkalmazott kutatásokra és kísérleti fejlesztésekre használja fel, amelyek végső célja a Culevit termékcsalád további bővítése. A Culevit törekvései elsődlegesen a hazai piac vevői igényeinek kielégítésére irányulnak. Azonban az európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztés a külpiacon történő terjeszkedés elindításához teremti meg az alapot – árulták el a Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. képviselői.

A Nemzetgazdasági Minisztérium döntésének értelmében a Culevit Kft. 103 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el összesen 180 millió forint értékű kutatás-fejlesztési projektje megvalósítására. A társaság 2009-ben alapította meg a Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Központot Pécsett, ahol a vállalat kutatóorvos, állatorvos, okleveles vegyész és biotechnológus szakemberei folyamatosan dolgoznak a már meglévő termékek fejlesztésén és új készítmények kidolgozásán.

„A Culevit Kft. stratégiájának már a kezdetektől alappillérét jelenti a kutatás-fejlesztés. Saját laboratóriumunkban kollégáink nap, mint nap dolgoznak a termékcsaládunk fejlesztésén és bővítésén. A kutatási tevékenység akkor sem áll le, ha a vállalatunk éppen nem nyer el támogatást, azonban kétségkívül külső források segítségével sokkal rövidebb idő alatt tudjuk fejlesztési terveinket realizálni”- erősítette meg a kutatás-fejlesztési tevékenységek szerepét Dr. Lex László, a Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. ügyvezetője.

A jelenlegi immár a vállalat harmadik sikeresen elnyert pályázata. A mostanihoz hasonlóan a korábbi támogatásban részesített projektek is a Culevit termékek fejlesztésére irányultak. Mindenképpen érdemes megemlíteni a társaság első pályázatát, melynek részeként egy kétlépcsős klinikai vizsgálati program valósult meg. A projekt végső eredménye egy megnövelt dózisú italpor, rákbetegeknek készült, speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer kifejlesztése volt, amely a nyelési nehézségekkel küzdő daganatos betegek számára különösen előnyös.

Az új projekt keretében ismét egy daganatos betegeknek ajánlott, speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer fejlesztése valósul meg. Az új termékben a tervek szerint tovább bővül az összetevők köre, emellett a készítmény alkalmazásának módja is változik, igazodva a fogyasztói elvárásokhoz.

„A munka két fő részből áll. Az egyik folyamat alkalmazott kutatás, amely során a laboratóriumi kísérletek valósulnak meg. Ezt követi a kísérleti fejlesztés, amely már a gyártástechnológiai munkálatokat foglalja magába. Természetesen mindkettő elengedhetetlen egy új termék megalkotásához. A támogatás nagymértékben felgyorsítja és megkönnyíti a munkánkat.” – árulta el Dr. Czömpöly Tamás, a Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Központ laboratóriumvezetője.

A projekt 2017 novemberének végén zárul. Ezzel azonban nem állnak le fejlesztések, mivel a Culevit Rákkutató- és Gyógyszerfejlesztő Központ szakemberei ezt követően is folytatják munkájukat a különböző innovatív megoldások adaptálása és a termékportfólió további szélesítése céljával.

Termékportfóliója szélesítésével a vállalat elsődleges célja elsősorban a hazai piac vevői igényeinek kielégítése. A jelen – európai uniós támogatással megvalósuló – fejlesztés pedig a külpiacon történő terjeszkedés elindításának alapját hivatott megteremteni.  „Az elmúlt időszakban egy sor nemzetközi kereskedelmi vásáron vettünk részt, amelyeken azt tapasztaltuk, hogy a Culevit készítmények iránt külföldön is nagy az érdeklődés. Éppen ezért szeretnénk termékportfóliónkat abba az irányba is fejleszteni, hogy készítményeink a nemzetközi versenyben is megállják a helyüket, legyen szó akár az észak-amerikai, vagy kelet-ázsiai külpiac meghódításáról”- számolt be a Culevit Kft. hosszú távú üzleti céljairól Dr. Lex László.

***

Megosztás