Blogzine

Szlovén startup magyar angyalbefektetőkkel megy globális piacokra

A HunBAN elnöke szerint „példa nélküli” a befektetés

Károlyi Antal a HunBAN (Hungarian Business Angels Network) elnöke öt másik taggal együtt július 20-án aláírta az egyesület tagjainak első közös, 50.000 euró értékű befektetését a szlovén Datafy vezetőivel. A tőkeemeléshez a HunBAN tagokon kívül szlovén, német, francia és hongkongi üzleti angyalok is csatlakoztak, összesen 420.000 euró értékben.

A Magyar Üzleti Angyal Egyesület szemszögéből ez a megállapodás messze túlmutat a konkrét tranzakción,” mondta Károlyi. „Hat helyi magánbefektető részvételével sikerült komplex, határokon átnyúló megállapodást kötni. Ez alátámasztja az elképzelésünket, hogy Magyarországon létrehozható egy jól szervezett és tranzakció-orientált üzleti angyal közösség,” tette hozzá.

A Datafy azért született meg, mert nem sikerült az első startupunk” – kezdi Igor Panjan, a Datafy CEO-ja. „Mielőtt feladtuk volna, egy utolsó próbát tettünk az USA-ban. Adatbányászattal kezdtünk foglalkozni, ekkor még manuálisan. Majd automatizáltuk a folyamatot, hogy könnyítsük a munkánkat. Így jött létre a Datafy” – mondta Panjan.

Engem személy szerint a csapat elkötelezettsége és dinamizmusa győzött meg. A hat országból származó üzleti angyalok további előnye, hogy komoly nemzetközi támogatottságot tudnak nyújtani,” tette hozzá Károlyi.

Valódi rést találva a piacon, a Datafy hamarosan nemzetközi sikerre tett szert. Két évvel a megalakulásuk után több, mint 500 ügyfelet számlálnak az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában. “Ahelyett, hogy a cégeknek újabb embereket kellene felvenni, vagy megvásárolni az adatokat máshonnan, mi inkább levesszük a terhet a dolgozók válláról azáltal, hogy egy szuper hatékony algoritmus gyűjti össze és tálalja az adatokat,” mondta Panjan.

Az egyedülálló folyamat felkeltette az üzleti angyalok figyelmét is. “Niko Slavnic (vezető befektető) és több European Business Angel Network (EBAN) tag először az ügyfelünk volt. Miután látták, hogy milyen jól dolgozunk, elkezdtünk beszélni a befektetésről is,” mondta Panjan.

A fiatal csapat nem csak pénzügyi támogatókat, hanem partnereket keresett, akik tapasztalataikkal és tudásukkal is segíthetik őket, így találtak egymásra a HunBAN csapatával. “A kezdetektől fogva széles üzleti hálóval, gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező befektetőket kerestünk. Egy kezdő csapatnak ez fontosabb, mint az anyagi támogatás,” mondta Panjan.

A HunBAN Magyarország és Közép-Kelet Európa térségének gazdasági és startup fellendülését szeretné elérni a közös, nemzetközi angyal befektetéseken és az egyéni tapasztalatok átadásán keresztül. Az egyesület idén áprilisban alakult meg hivatalosan, és már több további tranzakció is folyamatban van. A szervezet folyamatosan keres aktív tagokat és új befektetéseket.

A régió országai ugyanazokkal a kihívásokkal szembesülnek: a kockázatitőke-piacok túl kicsik ahhoz, hogy egyénileg versenyezzenek a nagy, bejáratott ökoszisztémákkal”, mondta Károlyi. A HunBAN elnöke hangsúlyozza a közös befektetés fontosságát is: „Nagyobb befolyást tudunk elérni, ha sikerül egy erősen kapcsolódó, jól szervezett regionális piacot létrehozni,” tette hozzá.

 

Megosztás