Blogzine

Íme a „milliós” startup verseny hazai nyertese!

Tegnap este zajlott le az egymillió forintos hazai, illetve egymillió dolláros nemzetközi díjért indult Chivas Venture startup verseny magyar döntője, amelyen kiderült melyik innovatív pályázat képviselheti az országot világdöntőn. A szakmai támogatást a White Summers European Office adta rendezvényhez.

A Chivas Venture magyar fordulójára olyan fiatal vállalkozások pályázhattak, amelyek sikerükkel hozzájárulnak a társadalom fejlődéséhez: például az energiahatékonyság, a környezetvételem, az egészségügy területén dolgoznak, vagy bármely, – tágabban értelmezett – társadalmi problémát, kihívást kezelnek megoldásukkal.

A döntőben szakmai zsűri választotta ki a végső nyertest. A zsűri tagjai voltak: a tavalyi ChivasVenture nyertes Now Technologies képviseletében István Márk, Weiszbart Zsolt az A3 Venturestől, Pásztor Aurél a Day One Capitaltól, Nagy Zsolt a Forbes Magazin startup szakértője, valamint Singlár Tamás a Chivas Regal képviselőjeként.

A döntősök:

– A Dental Scanner innovációja egy olyan készülék, amellyel a fogorvos gyorsan, hatékonyan tudja feltérképezni a páciens fogazatát, így segítve annak gyors és pontos helyreállítását.

– A Save Sarah projektje a természeti és egyéb katasztrófák mentési munkálataiban résztvevő csapatok munkáját könnyíti meg egy drónos – kamerás rendszerrel, így a sérültek, áldozatok felkutatása sokkal rövidebb idő alatt válna lehetővé, jelentősen növelve a katasztrófa áldozatainak túlélési esélyeit.

És a nyertes:
– A legjobb pályázat, a magyar döntő nyertese, a Gloveye projekt lett, amely egy okos kis szerkezettel a vakok olvasását könnyíti meg: a kis kesztyű a nyomtatott szöveget fordítja le Braille írásra, ezzel lehetővé teszi, hogy a vakok bármilyen nyomtatott szöveget könnyedén elolvashassanak.

A Gloveye kapta tehát az 1 millió forintot és utazhat az egy hetes Oxfordi felkészítő hét után a világdöntőre ahol összemérheti projektjének erejét, minőségét és innovációs tartalmát 30 másik ország startupjával az 1 millió dolláros fődíjért (képünkön az első helyezett csapat).

A Gloveye csaapta a Chivas egymilliós díjával

A startup versenyhez a szakmai támogatást a White Summers European Office biztosította. A rendezvény egyébként egyben a White Summers évzáró rendezvénye is volt.

Megosztás